Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να «κλείσει» επειδή κάποιοι απλά... δεν θέλουν να παίξουν. «Ναι» στο ματς του ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν (από την Ολλανδία των χιλιάδων κρουσμάτων), «όχι» στο Αρης-ΑΕΚ; Για ποιον λόγο;
Ήταν δεδομένο πως ο κορωνοϊός θα μας χτυπούσε και πάλι την πόρτα. Και ότι θα εμφανιζόταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο. Τότε που με 70 κρούσματα η χώρα μπήκε σε lockdown, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα το σύστημα υγείας. Τώρα, έχοντας υπάρξει μέρα που ξεπεράστηκε το φράγμα των 2.000 κρουσμάτων, η κυβέρνηση σταδιακά βάζει περιοχές σε τοπικά lockdown. Καλώς πράττει. Όμως πρέπει να διασφαλίσει πως δε θα τιναχτεί στον αέρα ολόκληρος ο αθλητισμός.
Διότι μέχρι τώρα τα φαινόμενα που παρατηρούμε και ισχύουν γύρω από τον αθλητισμό πάνε κόντρα σε όσα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Και δεν εννοούμε μόνο όσα η UEFA πράττει , που για να αναβληθεί παιχνίδι θα πρέπει μια ομάδα να μην συμπληρώνει 13αδα. Αλλά για όσα συμβαίνουν σε πρωταθλήματα χωρών με πολλά περισσότερα κρούσματα απ’ αυτά που έχουμε στην Ελλάδα.
Εδώ παίρνονται αποφάσεις ελαφρά την καρδία για αναβολές σε πολύ σημαντικά ματς, χωρίς οι ομάδες να έχουν κρούσματα κορωνοϊού. Δείτε το παράδειγμα του Άρης – ΑΕΚ. Η πρώτη σκέψη, λόγω του lockdown στη Θεσσαλονίκη, είναι ο αγώνας να αναβληθεί. Και δείτε τώρα το παράδοξο της υπόθεσης. Είναι πιθανό να μην επιτραπεί η διεξαγωγή του αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ, αλλά την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ θα παίξει κανονικά στη Θεσσαλονίκη με την Αϊντχόφεν! Με τους Ολλανδούς να προέρχονται από μια χώρα με χιλιάδες κρούσματα και να έχει και η ίδια η ομάδα 11 κρούσματα τις τελευταίες μέρες. Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι θα γίνει κανονικά σε μια Θεσσαλονίκη με lockdown. Που όλοι πρέπει να στέλνουν SMS για να κυκλοφορήσουν.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΠΑΟΚ που θα παίξει κανονικά την Πέμπτη με την Αϊντχόφεν, είναι πιθανό να μην μπορεί να παίξει την Κυριακή με τον Απόλλωνα στην Αθήνα! Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, προβλέπεται «απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)». Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, επιτρέπονται οι προπονήσεις (με τεστ και αυστηρά μέτρα). Αλλά όχι οι αγώνες! Το είπε ο ίδιος ο Χαρσαλιάς.
Βεβαίως, θα πρέπει κάποιος να πει και κάποια άλλα πράγματα. Αναφορικά με τον λόγο που παίρνοντας κάποιες αποφάσεις. Διότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να «κλείσει» επειδή κάποιοι απλά… δεν θέλουν να παίξουν ή εξυπηρετούνται από μια κατάσταση. Πώς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να πει «ναι» στη διεξαγωγή, στη Θεσσαλονίκη, του ματς του ΠΑΟΚ με την Αϊντχόφεν (από την Ολλανδία των χιλιάδων κρουσμάτων), και «όχι» στο Αρης-ΑΕΚ; Για ποιον λόγο; Μήπως εξυπηρετείται κάποιος; Σίγουρα αυτή η αναβολή θα διευκόλυνε εντυπωσιακά την ΑΕΚ, που έχει αγώνα την Πέμπτη με τη (στα μέτρα της) Ζόρια, την ομάδα που «πρέπει» να νικήσει εάν θέλει να έχει τύχη στον όμιλο του Europa League. Και την Κυριακή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Αρη, σε ντέρμπι-φωτιά για το πρωτάθλημα.
Και τέλος πάντων, από τη στιγμή που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι οι ομάδες μπορούν να προπονούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να παίζουν σε άλλες πόλεις, γιατί να μην διεξαχθεί ο αγώνας Αρης-ΑΕΚ, έστω σε άλλο γήπεδο, άλλης πόλης, ώστε να μην αλλοιώνεται το πρωτάθλημα διαρκώς;
Κι αν δούμε τη γενική εικόνα στην Ευρώπη; Είμαστε η μόνη χώρα που σταματάει το ποδόσφαιρο. Που είναι έτοιμη να αναβάλλει αγώνες. Με κίνδυνο να τιναχτεί όλο το πρωτάθλημα στον αέρα. Βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μας αντιλαμβανόμαστε πως τώρα δεν είναι όπως τον περασμένο Μάρτιο που σταμάτησαν όλοι να αγωνίζονται. Που έβαλαν προσωρινό ή μόνιμο «λουκέτο».
Οι Γάλλοι έχουν lockdown που ανακοίνωσε ο Μακρόν, αλλά παίζουν κανονικά ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία συμβαίνει το ίδιο. Στην Ελβετία συμβαίνει το ίδιο. Οι χώρες ναι μεν παίρνουν μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όμως κρατάνε το ποδόσφαιρο ανοιχτό.
Εδώ το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουμε τις προπονήσεις και τους αγώνες. Μετά όμως δε θα υπάρχουν ημερομηνίες. Ήδη το καλεντάρι έχει σφίξει πολύ. Και το καλοκαίρι έρχεται EURO. Πότε θα προλάβουν οι ομάδες να παίξουν και να τελειώσουν το πρωτάθλημα; Ποιος θα βγάλει επιτέλους ένα πλάνο το οποίο θα κάνει βιώσιμο το ποδόσφαιρο της χώρας, ακόμα και σε καθεστώς lockdown;