Superleague και lockdown 2 : Όλες οι απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Superleague και lockdown 2 : Όλες οι απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Τα κρούσματα κορωνοϊού ανεβαίνουν στην Ελλάδα, οι συζητήσεις για δεύτερο lockdown είναι πιο έντονες από ποτέ και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη Superleague σε ένα τέτοιο σενάριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση με τον κορωνοϊό φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να ψάχνει λύσεις και μάλιστα άμεσα. Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και η μεγάλη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές έχουν φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό.

Η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική μέσα στις επόμενες 15 μέρες και όσο τα κρούσματα ανεβαίνουν τόσο πιο κοντά είναι το δεύτερο lockdown. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και πριν τις 9 Νοέμβρη. Εφόσον λοιπόν δυστυχώς επαληθευτούν όλα αυτά και έρθει το lockdown, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη Superleague και το πρωτάθλημα γενικότερα.

Τι γίνεται σε καθολικό και τι σε τοπικό lockdown

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση φτάσει στο σημείο να προχωρήσει σε γενικό lockdown, τότε δεδομένα το πρωτάθλημα σταματάει. Οι ομάδες μπαίνουν σε καραντίνα με την ελπίδα να είναι μόνο 14 μέρες. Εφόσον γίνει κάτι αντίστοιχο με τον Μάρτιο φυσικά σταματάνε και οι προπονήσεις. Στο ολικό lockdown λοιπόν τα δεδομένα είναι απλά. Και ξεκάθαρα.

Εκτός από το γενικό lockdown , υπάρχει και το τοπικό, που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα σε περιοχές, όπως η Καστοριά και Σέρρες. Από αύριο αναμένεται να μπουν στην ίδια διαδικασία και οι περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι σε επίπεδο 4 όσον αφορά τα κρούσματα.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται στη Superleague, αν οι ομάδες που εδρεύουν στις περιοχές αυτές (ΠΑΟΚ, Άρης, ΑΕΛ) σταματάνε τις υποχρεώσεις τους ή συνεχίζουν. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί τόσο από τη Superleague αλλά και κατόπιν ειδικής συνεννόησης με τον ΕΟΔΥΥ και την κυβέρνηση. Τη στιγμή που μιλάμε η λογική λέει ότι αν οι ομάδες έχουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού πριν τα ματς θα μπορούν να αγωνιστούν. Όμως θα εξαρτηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποκλείεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε την περασμένη βδομάδα στο πρωτάθλημα. Να μην γίνουν όλα τα ματς και να παίξουν οι «ασφαλείς» ομάδες. Μπορεί λοιπόν ομάδες από περιοχές με τοπικό lockdown να μην αγωνιστούν για όσο χρειαστεί. Βέβαια, ακόμη, τη στιγμή που γράφεται το κείμενο τίποτα δεν είναι δεδομένο και δεν ισχύει κάτι σχετικά με αναβολές στη Superleague.

Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε για παράδειγμα ματς να γίνονται σε μια περιοχή (Κρήτη) ενώ σε άλλη (Θεσσαλονίκη) να έχει αναβληθεί. Το πιο σημαντικό που σίγουρα θα εξεταστεί είναι πως οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν ήδη και σε περίπτωση lockdown δεν θα είναι εύκολο να βγουν, όπως φυσικά και τα έσοδα στις ΠΑΕ που σε περίπτωση διακοπής θα μειωθούν αρκετά.

Οι ημερομηνίες και το παράδειγμα του εξωτερικού

Καλώς ή κακώς τα περιθώρια είχαν στενέψει από την πρώτη στιγμή όσον αφορά τις ημερομηνίες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αν λοιπόν στη χώρα μας έρθει πράγματι lockdown τότε διαθέσιμες ημερομηνίες θα υπάρχουν ελάχιστες. Κι αυτό αν το «κλείσιμο» είναι μόνο για δυο βδομάδες, γιατί αν πάει περισσότερο απλά… δεν βγαίνει.

Το ελληνικό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου και το Euro ξεκινάει στις 11 Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για νέους ορισμούς. Και για να υπάρξει πρέπει να συνδράμει και η UEFA. Αλλά και η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι το lockdown απλά θα φέρει σε δυσχερή θέση του ποδόσφαιρο αλλά και τις ΠΑΕ.

Ο μόνος τρόπος να μην υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα τοσο για το πρωτάθλημα αλλά και για τις ομάδες είναι το σενάριο που ακολουθούν σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Η Γερμανία και η Γαλλία για παράδειγμα δείχνουν τον δρόμο και αποτελούν μια πεπατημένη που θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Αν βέβαια συμφωνήσουν οι ειδικοί, αφού όλα εξαρτώνται από εκείνους.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα και η Superleague ακολουθούν αυτό το παράδειγμα τότε αυτό είναι απλό. Μια ομάδα σε πόλη με lockdown , έχει δηλώσει δεύτερη έδρα σε πόλη που βρίσκεται επίσης στο ίδιο καθεστώς, θα μπορεί να δηλώσει και τρίτη έδρα σε άλλη πόλη.

Φυσικά κομβικό ρόλο θα παίξει και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για την παρουσία των ανθρώπων που βρίσκονται στα γήπεδα, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους, αλλά και τα τεστ να είναι ακόμα πιο συχνά. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό τουλάχιστον αν έρθει lockdown , προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας οι σύλλογοι. Σε Γερμανία και Γαλλία μέχρι και σήμερα το σενάριο αυτό πηγαίνει περίφημα.

Στο «ακουστικό» οι ομάδες της Superleague

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από τη διοργανώτρια αρχή και η  7η αγωνιστική πρόκειται να γίνει κανονικά, εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν κρούσματα σε ομάδες. Βέβαια, οι 14 σύλλογοι της Superleague περιμένουν νέα ενημέρωση από τη Λίγκα σχετικά με τα κρούσματα, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι πρόκειται να συμβεί σε ομάδες που έχουν θετικούς παίκτες.

Η λογική λέει ότι ολικό lockdown δεν θα υπάρξει ακόμα, για αυτό και δεν αλλάζει κάτι για αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως δεδομένα η Λίγκα πρέπει να βγάλει νέο πρωτόκολλο σχετικά με τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων.

Οι ομάδες μετά το Δ.Σ. της Τρίτης περιμένουν να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τα κρούσματα. Για παράδειγμα ο Άρης ή ο Απόλλωνας έχουν κρούσματα και τα παιχνίδια τους αναβλήθηκαν την 6η αγωνιστική. Πλέον, μια βδομάδα μετά, εφόσον έχουν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων τα ματς τους διεξάγονται κανονικά ή υπάρχει και πάλι αναβολή; Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής αναπάντητες ερωτήσεις, που δεν έχουν απαντηθεί και που οι ομάδες περιμένουν να μάθουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ