Τελικά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ μπορεί να μην είναι ένας. Άλλος πρέπει να είναι ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, άλλος ο αρθρογράφος της Daily Mail.
Συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στο Έβερεστ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και εκεί ψηλά όλα είναι διαφορετικά. Ακόμη και ο τρόπος που ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ χειρίζεται το προφίλ «επικοινωνίας» του.
Διότι όπως αναμενόταν για πολλοστή φορά ο Βρετανός αρχιδιαιτητής του Ελληνικού πρωταθλήματος έδειξε πως έχει άλλα κριτήρια –και άλλον αέρα- όταν μιλά για την Σούπερ Λιγκ που πληρώνεται. Και άλλα όταν μιλά για την Πρέμιερ Λιγκ που ποιος ξέρει, λογικά κάποια στιγμή θα ήθελε πολύ να (ξανά) πληρωθεί και από εκείνη.
Είναι γνωστό ότι ο Κλάτενμπεργκ αρθρογραφεί στη Daily Mail. Και πολύ λογικά σήμερα είχε την τιμητική του, μιας και όσα έγιναν στο Έβερτον-Λίβερπουλ το Σάββατο έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο γύρω από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκτιμούν πολλοί ότι τέτοιο «στριπτίζ» της διαδικασίας VAR δεν θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μεσημέρι. Έγινε όμως. Και μάλιστα σε ένα ματς από εκείνα που φέτος μπορεί να κρίνουν ως και τον τίτλο, μιας και η Έβερτον έχει μπει στο πρωτάθλημα με τρομερή φόρα.
Προφανώς λίγο-πολύ τα έχετε ακούσει. Ένα χτύπημα του Πίκφορντ στην αρχή του ματς, έστειλε στο χειρουργείο τον Φαν Ντάικ (ρήξη χιαστού) και μετέπειτα στην κερκίδα για 8 ολόκληρους μήνες. Ο Πίκφορντ δεν δέχθηκε ούτε κίτρινη κάρτα, το VAR δεν εντόπισε ποτέ το «θανατηφόρο» χτύπημα, ο διαιτητής του αγωνιστικού χώρου (Όλιβερ) δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να ζητήσει έστω να δει τη φάση παρότι ο Ολλανδός έμεινε για αρκετά λεπτά σωριασμένος στο χορτάρι ως ότου αντικατασταθεί.
Το ίδιο ματς ολοκληρώθηκε με το VAR να ακυρώνει ένα –νικητήριο- γκολ των Reds στις καθυστερήσεις (Χέντερσον). Γκολ που όσες φορές και να το δεις δεν γίνεται να πιστέψεις πως είναι αποτέλεσμα μιας φάσης οφσάιντ. «Είδα το ακυρωθέν γκολ στο τέλος και στην εικόνα που είδα, δεν υπάρχει οφσάιντ. Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό;» αναρωτήθηκε ο Γιούργκεν Κλοπ λίγο πριν η Λίβερπουλ περιλάβει την Πρέμιερ Λιγκ ζητώντας να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας του VAR στο παιχνίδι.
Θυμίζει πολύ το αίτημα της Λίβερπουλ και τα επιχειρήματα της, όσα ανέφερε ο Ολυμπιακός στις δύο επιστολές του προς την ΚΕΔ μετά το ματς των Ιωαννίνων όπου τελείωσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με την ακύρωση ενός γκολ-νίκης στις καθυστερήσεις που έστειλε τον Πέδρο Μαρτίνς στα… κάγκελα «Δεν υπάρχει κανένα οφσάιντ. Πρόκειται για μια ανέντιμη απόφαση του VAR» είχε πει εκείνο το βράδυ ο Πορτογάλος τεχνικός που σε αυτά τα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει δείξει και αποδείξει πως δεν λέει τίποτα στην τύχη.
Τι ζήτησε η Λίβερπουλ; Τα αυτονόητα. Απορεί γιατί δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αποβολής με κόκκινη κάρτα του Πίκφορντ. Και βέβαια, περιμένει να μάθει με ποια ακριβώς κριτήρια οι οι διαιτητές «τεχνολογίας» αποφάσισαν να «παγώσουν» την ευθεία της άμυνας με τον Μανέ στην εξέταση του γκολ. Στο πλάνο που διάλεξαν οι ίδιοι. Και στις γραμμές που τοποθέτησαν οι ίδιοι.
Τι είπε ο Ολυμπιακός; Ότι το VAR δεν είναι κάποιο πρόγραμμα που «τρέχει» μόνο του σε κάποιο υπολογιστή, δίχως ανθρώπινη παρέμβαση. Κινείται από ανθρώπινα χέρια. Εκείνα διαλέγουν τα «πλάνα», εκείνα χαράσσουν τις «γραμμές», εκείνα αποφασίζουν ουσιαστικά τις «συνθήκες» για την παρέμβαση της τεχνολογίας.
Ο Κλάτενμπεργκ στην Ελλάδα σφύριξε… αδιάφορα στην πρώτη επιστολή του Ολυμπιακού. Εμφάνισε ένα βίντεο οκτώ μέρες μετά με «ηχογραφημένες» συνομιλίες που δεν αφορούσαν στον χρόνο που οι διαιτητές εξέτασαν το οφσάιντ του Ελ Αραμπί, αλλά αφού είχαν αποφασίσει την παράβαση. Παράλληλα στο βίντεο αυτό δεν έδειξε ποτέ το σημείο-κλειδί της ιστορίας (αν είναι σωστό το χρονικό σημείο που επιλέγεται για να εξεταστεί αν ο επιθετικός του Ολυμπιακού είναι οφσάιντ, δηλαδή αν η φάση «παγώνει» ακριβώς στο σημείο που ο Φορτούνης κάνει την πάσα στον Ελ Αραμπί). Έμεινε στις «γραμμές» και θέλησε να δικαιώσει την απόφαση. Ναι, τα… γνωστά καθρεφτάκια που κουνά στους Ιθαγενείς.
Στην Αγγλία όμως τα είδε αλλιώς τα πράγματα. Πρώτα από όλα κατηγόρησε τον Μάικ Όλιβερ ότι έπρεπε να πάει ο ίδιος να δει στο VAR τη φάση του τραυματισμού του Φαν Ντάικ και να αποβάλλει τον Πίκφορντ. «Αν το έκανε, είμαι σίγουρος ότι θα έδινε κόκκινη κάρτα στον τερματοφύλακα της Έβερτον». «Ο VAR εξέτασε τη φάση και αποφάσισε ότι δεν είναι αντικανονικό μαρκάρισμα, γιατί ο αμυντικός της Λίβερπουλ ήταν σε θέση οφσάιντ. Διαφωνώ. Ο Όλιβερ δεν είχε σφυρίξει τη στιγμή που ο Πίκφορντ ανέτρεψε τον Φαν Ντάικ. Οπότε θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί. Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι ότι ο VAR θα έπρεπε να στείλει τον Όλιβερ στο μόνιτορ για να επανεξετάσει τη φάση. Δεδομένου ότι ο Φαν Ντάικ τραυματίστηκε, είχε αρκετό χρόνο για να δει τι έχει προηγηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μας είπε δηλαδή ο Κλάτενμπεργκ ότι το VAR κάνει και λάθη. Ότι η εξέταση της φάσης έγινε με λανθασμένα κριτήρια από τους διαιτητές του VAR-room, οι οποίοι επί της ουσίας έδειξαν να μην έχουν ορθή γνώση των κανονισμών. Μας είπε επίσης ότι ο διαιτητής του αγωνιστικού χώρου επί της ουσίας παγιδεύτηκε. Αλλά ότι τα ήθελε και αυτός, γιατί έπρεπε να πάει μόνος του να δει τη φάση.
Το καλύτερο όμως το κράτησε για την φάση του οφσάιντ το οποίο έκρινε ως απόφαση ορθή: «Μην κατηγορείται το VAR, κατηγορήστε τους κανονισμούς» υποστήριξε για τη φάση του Μανέ. «Our beautiful game is about goals and we don’t want to see those ruled out by a millimeter here or there. It is the law that needs to be looked at, rather than the application of VAR» πρόσθεσε. Δηλαδή δεν μπορεί ένα χιλιοστό να αλλάζει την ουσία του παιχνιδιού. Φταίει ο νόμος, όχι το VAR.
Το ίδιο ακριβώς είχε υποστηρίξει ο Κλάτενμπεργκ και τον Σεπτέμβρη για μια άλλη φάση της Πρέμιερ Λιγκ. Πάλι σε ένα ματς της Λίβερπουλ (με τη Λιντς στη πρεμιέρα) πάλι με διαιτητή τον Μάικλ Όλιβερ. «Ήταν εκατό τοις εκατό σωστός στον καταλογισμό του πρώτου πέναλτι της Λίβερπουλ όταν το σουτ του Σαλάχ εκτρέπεται από το μηρό του αμυντικού του Λιντς Ρόμπιν Κοχ και χτυπά πάνω στο χέρι του. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα – και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν γι ‘αυτό δύο χρόνια αργότερα – αλλά η λέξη «σκόπιμη» έχει αφαιρεθεί από τους νόμους του παιχνιδιού». Σκληροί νόμοι, αλλά νόμοι!
Λίγες ημέρες αργότερα όμως όταν ο Εμάνουελ Ινσούα στη χαρά του από την σωτήρια επέμβαση του Τσιντώτα σε εκτέλεση πέναλτι, τον αγκάλιασε και χάιδεψε τη μπάλα με το χέρι, σε μια δεύτερη απευθείας παράβαση πέναλτι σε βάρος της ΑΕΚ; «Η ΚΕΔ στηρίζει πλήρως την απόφαση του διαιτητή για συνέχεια του παιχνιδιού, καθώς πρόκειται για τυχαίο παίξιμο της μπάλας με το χέρι στον πανηγυρισμό του αμυνόμενου με τον τερματοφύλακα του. Οι κανόνες του ποδοσφαίρου σε παράπτωμα όταν ποδοσφαιριστής αγγίζει με πρόθεση την μπάλα με το χέρι του, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του χεριού προς την μπάλα και η ΚΕΔ δεν θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια έγινε με πρόθεση», ανέφερε ο Κλάτενμπεργκ.
Με δύο λόγια; Στην Πρέμιερ Λιγκ το VAR κάνει λάθη, και μιας και δεν είναι μηχάνημα τα λάθη τα κάνουν οι διαιτητές του VAR-room. Είτε τα κάνουν οι άνθρωποι από έλλειψη γνώσης των κανονισμών (είτε από πρόθεση) για αυτό καλό είναι οι διαιτητές του αγωνιστικού χώρου να πηγαίνουν οι ίδιοι στην οθόνη. Κατά τα άλλα το πρόβλημα δεν είναι το VAR αλλά οι νόμοι.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Και όσο για τη Σούπερ Λιγκ το VAR είναι ένα αλάθητο «μηχάνημα» που δεν αμφισβητείται. Αμφισβητούνται όμως οι κανονισμοί. Οκτώ μέρες μετά έγινε το ΑΕΚ-Παναιτωλικός από το Λίβερπουλ-Λιντς (βρε μπας και ο αρχιδιαιτητής έχει κάτι με το «οκτώ»;). Στο Λίβερπουλ-Λιντς μάθετε το επιτέλους φίλαθλοι δεν εξετάζεται η πρόθεση στο χέρι. Στο Παναιτωλικός-ΑΕΚ καλά έκανε ο διαιτητής και δεν έδωσε το πέναλτι γιατί ο Ινσούα δεν είχε πρόθεση. Και συνεχίζουμε αυτόν τον άνθρωπο να τον παίρνουμε στα σοβαρά…