Περισσότερα από 20 εκατ ευρώ για μεταγραφές από την Πορτογαλική αγορά. Όλες ενταγμένες στο ίδιο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Ο Πέπε προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα.
Στο δικό του ξεχωριστό μονοπάτι. Με μια δική του μεθοδολογία. Και κυρίως με μπόλικες αυθεντικές ποδοσφαιρικές σκέψεις που προηγούνται των αποφάσεων. Ο τρόπος του Ολυμπιακού. Ο τρόπος που για τρίτο σερί καλοκαίρι οι Ερυθρόλευκοι ενισχύουν ίσως το πιο ενδιαφέρον αγωνιστικό project της δεκαετίας, συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τη Τετάρτη το βράδυ οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Πέπε. Η τρίτη φετινή μεταγραφή τους, έπειτα από τον Ραφίνια (Φλαμένγκο) και τον Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ). Οι προηγούμενοι ήρθαν με την εμπειρία τους να καλύψουν άμεσα τα κενά που άφησαν η μεγάλη μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα (Λίβερπουλ) και η αποχώρηση του Ομάρ Ελαμπντελαουί (Γαλατά Σαράι). Ο Πέπε σε πρώτη φάση για να φορέσει τα παπούτσια του Γκιγιέρμε που μάλλον νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς (29 ετών ο Βραζιλιάνος) αποφάσισε να κάνει κάτι σαν cash out στην ως τώρα καριέρα του επιλέγοντας ένα συμβόλαιο στο Κατάρ με την Αλ Σαντ του Τσάβι. Θα ήταν όμως τουλάχιστον άδικο –ου μην και άστοχο- να πιστέψει κανείς πως οι Ερυθρόλευκοι δαπάνησαν 4.000.000 ευρώ προκειμένου απλά να βρουν έναν αντικαταστάτη: Η ελεύθερη αγορά θα μπορούσε να τους δώσει τη λύση, πιθανότατα με κάποιον πιο επώνυμο άσο από τον 23άχρονο μέσο της Γκιμαράες. Το πιθανότερο μάλιστα είναι έτσι να συμβεί με τον Γιαν Εμβιλά. Η κίνηση τους με τον Πέπε είναι 100% ποδοσφαιρική. Και έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα που φέρνει την Ιβηρική πιο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.
Κανονικό σχέδιο
Τα τρία τελευταία καλοκαίρια ο Ολυμπιακός έχει δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατ ευρώ για μεταγραφές από την αγορά της Πορτογαλίας. Από τη χώρα δηλαδή του Πέδρο Μαρτίνς. Από τους πρωταθλητές Ευρώπης, που για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν εμφανίζουν διαρκώς νέες φιλόδοξες «φουρνιές» ποδοσφαιριστών έτοιμων για το παραπάνω βήμα. H Πορτογαλία είναι πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις μικρότερες εθνικές της ομάδες. O Πέπε για παράδειγμα μετρά 79 συμμετοχές με το εθνόσημο χωρίς ακόμη να έχει αγωνιστεί με την Ανδρών. Το καλοκαίρι του ΄18 στον Πειραιά έφτασε ο Ντανιέλ Ποντένσε έχοντας 20 συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες. Εβδομάδες αργότερα τον ακολούθησε ο Ζοσέ Σα με 31 συμμετοχές, ενώ το καλοκαίρι του ΄19 ήρθε και ο Ρούμπεν Σεμέδο με 15 συμμετοχές με το εθνόσημο.
Η χρυσή λίστα
Ο Ολυμπιακός για τον 23άχρονο Ποντένσε πλήρωσε (Σπόρτινγκ) 7.000.000 ευρώ, για τον 25άχρονο Σεμέδο (Βιγιαρεάλ) 5.000.000 ευρώ, για τον 25άχρονο Σα (Πόρτο) μέσω της οψιόν αγοράς δαπάνησε 2.700.000 ευρώ. Και οι τρεις αποδείχθηκαν λίρα εκατό. Και οι τρεις μέσω των Ερυθρόλευκων έφτασαν στην εθνική ανδρών του Φερνάντο Σάντος. Και οι τρεις εκτόξευσαν την χρηματιστηριακή τους αξία. Ο Ντανιέλ Ποντένσε μάλιστα από τα τέλη Γενάρη βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ για τη Γουλβς σε μια μεταγραφή που άγγιξε τα 20 εκατ ευρώ. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει πως ο Πέπε εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το σχέδιο.
Η περίπτωση του Χασάν
Αντίστοιχη μπορεί να θεωρηθεί και η ιστορία του Αχμέντ Χασάν ο οποίος έπειτα από ενάμιση χρόνο δανεισμού στον Ολυμπιακό, αποκτήθηκε και εκείνος: Η δική του μεταγραφή από τη Μπράγκα πριν από λίγες ημέρες ξεπέρασε τα 2 εκατ ευρώ. Ο Χασάν είναι Αιγύπτιος αλλά στην πραγματικότητα «ποδοσφαιρικά» είναι μαθητής της Πορτογαλικής σχολής. Στη Ριό Άβε έφτασε το 2011 σε ηλικία 18 ετών. Εκεί έπαιξε ποδόσφαιρο. Από εκεί τον απέκτησε η Μπράγκα αντί 4.800.000 ευρώ το καλοκαίρι του ΄15. Ο Χασάν έπιασε λιμάνι καλοκαίρι του ΄18. Στα 25 του και εκείνος: με 23 γκολ σε 51 συμμετοχές κέρδισε το δικαίωμα της παραμονής του.
Μπαρουτοκαπνισμένοι
Ελέω Μαρτίνς η σχέση των Ερυθρόλευκων με την Πορτογαλική αγορά μοιάζει προκαταβολικά αυτονόητη. Δεν είναι όμως απλά το «διαβατήριο» του προπονητή. Ο Ολυμπιακός έχει εδώ και δύο-τρία χρόνια, έναν μόνιμο συνεργάτη στη χώρα. Έναν σκάουτερ που ασχολείται αποκλειστικά με αυτή τη δουλειά. Με παίκτες από αυτή την τεράστια «δεξαμενή» που μπορούν να γίνουν μέρος του project των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Πέπε παρακολουθούνταν όλη τη σεζόν. Και έχει σημασία κάτι ακόμη: Ο 23άχρονος έρχεται με 46 συμμετοχές. Ο Σα το καλοκαίρι του ΄18 έφτασε με 21 συμμετοχές με τη Πόρτο, οι 5 εξ αυτών στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ποντένσε είχε 20 με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Χασάν 34 με τη Μπράγκα. Ο Σεμέδο 26 με τη Βιγιαρεάλ και τη Ρίο Άβε. Άπαντες μπαρουτοκαπνισμένοι, σε μια λεπτομέρεια που πάντα έχει τη σημασία της για την άμεση ένταξη στην επόμενη ομάδα.
Η ομοιογένεια
Ο Ολυμπιακός κάνει δικούς τους ποδοσφαιριστές που μπορούν εύκολα να ανεβάσουν τη χρηματιστηριακή τους αξία και να αποδειχθούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κλαμπ. Ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την ίδια ποδοσφαιρική σχολή, εξοικειωμένους απόλυτα με το αγωνιστικό στιλ του Πέδρο Μαρτίνς. Με τη φιλοδοξία να κάνουν το παραπάνω βήμα κερδίζοντας τίτλους και συμμετέχοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι τέτοια η «ομοιογένεια» και η «αρτιότητα» σε αυτό το πλάνο που πραγματικά αξίζει να την παρατηρείς. Και τέτοια τα αποτελέσματα ως εδώ που μάλλον αποτελούν το πιο ενδιαφέρον intro στην παρουσία (και) του Πέπε στον Πειραιά.