Η αλλαγή προπονητή αποτελεί εύκολη και συνήθως αποτελεσματική λύση για «αλλαγή σελίδας» σε μια ομάδα. Όχι, στην Μίλαν.
Από καταβολής ποδοσφαίρου η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας αποτελούσε την πιο εύκολη (κι οικονομική) των λύσεων, ώστε μια ομάδα να επιστρέψει στο «δρόμο της αρετής» και στις «ράγες», που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων της.
Ωστόσο επειδή στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές», η αλλαγή προπονητή δεν αποτελεί πανάκεια, εμπεριέχοντας δόση ρίσκου.
Αυτό συνειδητοποίησαν οι ιθύνοντες της Μίλαν, την περασμένη Κυριακή, βλέποντας τους «ροσονέρι», καθοδηγούμενους από τον Τζενάρο Γκατούζο, να συντρίβονται στην Βερόνα, από την τοπική (και προτελευταία) Ελλάς με το επονείδιστο 3-0.
Το κυριότερο, που διαπίστωσαν οι νεόκοιποι παράγοντες των «ροσονέρι», ήταν πως ο Βιντσέντσο Μοντέλα δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος για το ότι η πρωταθλήτρια μεταγραφών του περασμένου καλοκαιριού (σ. ξόδεψε 200 εκ. ευρώ για παίκτες) είναι 8η.
Με τον Γκαούζο στον πάγκο, για τρία ματς, οι Λομβαρδοί κατέκτησαν 4 πόντους σε 3 αγωνιστικές (1.33 π. ανά αγώνα, ενώ με τον Μοντέλα είχαν 1.42 π. ανά ματς), ενώ έγιναν η χαρά του κάθε… πικραμένου! Ο παρθενικός στα χρονικά πόντος της νεοφώτιστης Μπενεβέντο ήρθε στα χασομέρια (95’) από κεφαλιά… τερματοφύλακα, ενώ η μοναδική νίκη στο Καμπιονάτο επί των ημερών του «Ρίνγκιο» ήταν με την Μπολόνια (2-1) με πρωταγωνιστή και μοναδικό σκόρερ τον… ασυνήθη ύποπτο Μποναβεντούρα!
Στα ανωτέρω προσμετράται κι η, δίχως συνέπειες μεν, αλλά εξίσου ντροπιαστική, ήττα από την αποκλεισμένη του 4ου ομίλου του Εuropa League Ριέκα, στην Κροατία (2-0). Έτσι η άνετη νίκη, 3-0, στο Κύπελλο, επί της Βερόνα, μια εβδομάδα πριν, στο Σαν Σίρο, ελάχιστη παρηγοριά προσφέρει, ειδικά από την στιγμή που η ομάδα, από την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, πήρε την εκδίκηση της, 4 μέρες αργότερα, με το ίδιο ακριβώς σκορ, στο «Μπεντεγκόντι»!
Ωστόσο η Μίλαν αποτελεί εξαίρεση, αφού στην Ιταλία επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι με νέο προπονητή η «αλλαγή σελίδας», έστω βραχυπρόθεσμα, επιτυγχάνεται. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες που προχώρησαν σ’ αντικατάσταση τεχνικού είδαν ευεργετικά αποτελέσματα.
Ουντινέζε η Ιταλική…Σίτι!
Για παράδειγμα, η Ουντινέζε με τον (πρώην συμπαίκτη του Γκατούζο στην Μίλαν), Μάσιμο Όντο, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζίτζι Ντελνέρι, μεταλλάχθηκε: από ομάδα που δεν κέρδιζε, σε «μηχανή των γκολ»! Με 8 τέρματα σε 3 αγωνιστικές και ισάριθμες νίκες, μεταξύ των οποίων το 3-1 στο «Μεάτσα» με την Ίντερ (πρώτη, φετινή, ήττα των «νερατζούρι») κι άλλα 8 στο Κύπελλο με την Περούτζια (8-3) μοιάζει με…Σίτι της Ιταλίας!
Ανανεωμένη κι η Σασουόλο του Μπέπε Ιακίνι, μετά από ένα κάκιστο ξεκίνημα με τον Κριστιάν Μπούκι στον πάγκο. Η εντός έδρας ήττα, από την Βερόνα, την 14η αγωνιστική, αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων. Παρότι οι «νεροβέρντι» έχασαν στην Φλωρεντία, όχι μόνο πέρασαν την Μπάρι στο Κύπελλο, αλλά νίκησαν την Κροτόνε εντός και την Σαμπντόρια στην Γένοβα. Εκεί όπου έχασαν Γιουβέντους και Μίλαν.
Θετικό πρόσημο και για τον Ντιέγκο Λόπες στην Κάλιαρι. Ο Ουρουγουανός πρώην παίκτης και προπονητής (2013-14) των Σάρδων αντικατέστησε τον Μάσιμο Ραστέλι στις 15 Οκτώβρη (πρώτη απόλυση προπονητή στη σεζόν). Καίτοι, στο Κύπελλο, αποκλείστηκε από την Πορντενόνε (που πήγε ως τα πέναλτι την Ίντερ) με 3 νίκες στις 5, πρώτες, αγωνιστικές έδωσε ώθηση στους «νησιώτες». Που αν κι εσχάτως «ξανακύλησαν» (ήττες από Ίντερ και Ρόμα, ισοπαλίες με Μπολόνια και Σαμπ) παραμένουν πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Όπως κι η Τζένοα (έστω στην ισοβαθμία), που με τον Ντάβιντε Μπαλαρντίνι, αντί του, Ιταλοκροάτη, Ιβάν Γιούριτς, άλλαξε περπατησιά. Μόνο από την Αταλάντα έχουν χάσει οι «γκριφόνι», παίρνοντας ισοπαλίες με Φιορεντίνα και Ρόμα, ενώ νίκησαν εκτός Κροτόνε και Βερόνα. Δύο άμεσες αντιπάλους στην μάχη της σωτηρίας.
Ακόμη κι ο Τζένγκα στην Κροτόνε, αντί του Ντάβιντε Νικόλα, επανέφερε στα γκολ και τις νίκες τα «σκυλόψαρα». Ενώ κι η ουραγός (και σχεδόν βέβαιη υποβιβασμένη) Μπενεβέντο με νέο τεχνικό τον Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι (αντί του Μάρκο Μπαρόνι) πήρε τον μοναδικό στα χρονικά πόντο της στo Καμπιονάτο. Επί της Μίλαν του Γκατούζο, μην ξεχνιόμαστε…