Η Αυστραλέζα ψυχολόγος ανέλαβε καθήκοντα στην Εθνική Αγγλίας με ορίζοντα την προετοιμασία των παικτών ενόψει Μουντιάλ.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την δόκτορα Πίπα Γκρέιντζ, σ’ ένα πρότζεκτ που έχει ως στόχο την καταλληλότερη ψυχολογική προετοιμασία της Εθνικής Αγγλίας, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα ρωσικά γήπεδα, το προσεχές καλοκαίρι.
Η γεννημένη στη Βρετανία, αλλά πολιτογραφημένη Αυστραλή, ψυχολόγος, ανέλαβε, την πρώτη εβδομάδα του 2018, τα νέα της καθήκοντα με στόχο να αλλάξει την, παραδοσιακά χαμηλή, αυτοεκτίμηση των «λιονταριών», στην κορυφαία, ανά τετραετία, ποδοσφαιρική εορτή, που έχει οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, από την γέννετειρα του ποδοσφαίρου, στην σύγχρονη του μορφή, σε παταγώδεις και συνεχόμενες αποτυχίες από το 1966 κι εντεύθεν.
Η 47χρονη Γκρέιντζ καλείται να επιλύσει αυτό που τα αγγλικά ταμπλόιντ αποκαλούν, συλλήβδην, «ψυχολογικό πρόβλημα», ή «κόμπλεξ κατωτερότητας» των Άγγλων διεθνών. Έχοντας φήμη ειδικού στον αθλητικό τομέα, αφού υπό την καθοδήγηση της σημειώθηκαν αλλαγές στην Εθνική ομάδα Κολύμβησης της Αυστραλίας, ύστερα από την αποτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), αλλά και στους κανονισμούς που διέπουν το ποδόσφαιρο στην χώρα των καγκουρό.
Εκτός από μέλος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση για την Ολυμπιακή ομάδα της Αυστραλίας, η Γκρέιντζ είχε ρόλο τζένεραλ μάνατζερ στην Αυστραλιανή Λίγκα Ποδοσφαίρου, την οποία δεν δίστασε, παρά την εργασιακή της σχέση, να την καταδικάσει, για την απαξιωτική συμπεριφορά της προς τον παλαίμαχο παίκτη Μπεν Κούζενς, που είχε προβλήματα εθισμού με ψυχότροπες ουσίες.
Η απόφοιτος του Πανεπιστημίου Λάφμπορο και πρώην μπασκετμπολίστρια, στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, κάτοχος ντοκτορά στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, έρχεται ν’ αντικαταστήσει την ομάδα ψυχολόγων της Lane 4, που διαδέχθηκε τον δρ. Στιβ Πίτερς (ο οποίος είχε την ψυχολογική υποστήριξη των Άγγλων κατά το Euro 2016). Παρότι οι τελευταίοι βελτίωσαν την ψυχολογική προετοιμασία των μικρών Εθνικών ομάδων, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα τους (κατάκτηση του Μουντιάλ κάτω των 17, στην Ινδία το 2017).
Η γεννημένη στο Γιορκσάϊρ ψυχολόγος (φίλαθλος της Άρσεναλ από τα μικράτα της), που μετέβη και δούλεψε στην Αυστραλία το 1996, έχει συμφωνήσει με την Αγγλική Π.Ο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή ποδοσφαιρικής κουλτούρας θεωρήσει απαραίτητη προκειμένου να βοηθήσει τα «λιοντάρια» να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το προσεχές καλοκαίρι.
Δεν θα πάει στην Ρωσία
Η Γκρέϊντζ -που θα είναι υπόλογη μόνο στον στον τεχνικό διευθυντή της Εθνικής ομάδας Νταν Άνσγουορθ– δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ρωσία μαζί με την Αγγλική αποστολή, αφού η ενασχόληση της με τους παίκτες θα αποτελέσει ουσιαστικά ψυχολογική προεργασία, που θα ολοκληρωθεί πριν πετάξουν για την Ρωσία.
Η Γκρέϊντζ, ωστόσο, δεν θα περιοριστεί στους «μεγάλους» αφού θ’ ασχοληθεί με όλες τις Εθνικές ομάδες, ανδρών και γυναικών, από τα 16 κι άνω.
Πάντως η τολμηρή προσέγγιση της ψυχολόγου ενίοτε δεν είναι επιτυχημένη. Το 2010 συμβούλευσε τον ποδοσφαιριστή Τζέϊσον Ακερμάνις ν’ αναφερθεί στο θέμα της σεξουαλικότητας των παικτών δημοσιοποιώντας άρθρο σ’ εφημερίδα της Αυστραλίας, ανήμερα της διεθνούς ημέρας σεξουαλικής ανοχής. Ωστόσο το κείμενο καλούσε τους ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές να μην δημοσιοποιήσουν τις προτιμήσεις τους, προκαλώντας γενικευμένες αντιδράσεις