Ο Μίκελ Αρτέτα βάδισε στα χνάρια των Ζινεντίν Ζιντάν. Ερνέστο Βαλβέρδε, Τσόλο Σιμεόνε, Φρανκ Λάμπαρντ και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ...
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μίκελ Αρτέτα δεν είναι ότι άρχισε την προπονητική όταν σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Ισπανός δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής ο οποίος μετατράπηκε σε προπονητή. Έχουν προηγηθεί χιλιάδες πριν από αυτόν και η λίστα θα περιλάβει αναρίθμητα ονόματα στο μέλλον.
Ωστόσο, ο Αρτέτα έχει την ιδιαιτερότητα ότι προπονεί την ομάδα με την οποία διακρίθηκε ποδοσφαιρικά! Αυτή η κατηγορία είναι πιο κλειστή και περιλαμβάνει πολύ λιγότερα μέλη. Ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο, που είναι δύσκολο ένα πρωτοκλασάτο club να εμπιστευτεί ένα δικό του παιδί.
Ο Αρτέτα φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ σε 150 επίσημα παιχνίδια, εκ των οποίων στα 131 ως βασικός. Σκόραρε 16 γκολ, μοίρασε 8 ασίστ και πανηγύρισε την κατάκτηση 2 Κυπέλλων Αγγλίας. Εδώ και τρεις μέρες, ο Αρτέτα θα μπαίνει στο Έμιρεϊτς με την προπονητική φόρμα ή το κοστούμι και θα έχει ένα άλλο πόστο από την προηγούμενη θητεία του.
Ανάλογες περιπτώσεις με τον Αρτέτα στο Νησί είναι δύο, πάντα μιλώντας για υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για τον Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην Ισπανία, οι τρεις μεγάλοι έχουν στους πάγκους προπονητές οι οποίοι πέρασαν από τα αποδυτήρια τους… Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη Μπαρτσελόνα, ο Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτη και ο Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Σαφώς, η ιστορία του καθενός από τους προαναφερόμενους δεν είναι ίδια… Ο Αρτέτα δουλεύει για πρώτη φορά ως προπονητής, αφού μέχρι πρότινος ήταν ο βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι. Αντίστοιχα ο Ζιντάν δεν έχει εργαστεί πουθενά αλλού εκτός από τη Ρεάλ. Αντίθετα, ο Βαλβέρδε άρχισε από χαμηλά και μέσω του έργου του ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα. Ο Σιμεόνε είχε παρουσιάσει επιτυχίες στην Αργεντινή, ο Λάμπαρντ πρόλαβε να δουλέψει στη Ντέρμπι Κάουντι, ενώ ο Σόλσκιερ έχει την ταμπέλα του… ουδέν μονιμότερου του προσωρινού.