Ο Βέλγος μέσος της Τότεναμ κατά τις εργασίες ανακατασκευής ενός μεγάρου που είχε στην κατοχή του βρήκε θησαυρό αξίας 1,3 εκ. ευρώ!
Πως το λέει ο λαός; «Τα λεφτά πάνε στα λεφτά»; Ε, αυτό, ακριβώς, συνέβη στον Μούσα Ντεμπελέ της Τότεναμ και στην οικογένεια του!
Ο Βέλγος, διεθνής μέσος κι οι οικείοι του, προφανώς, δεν…πεινάνε, αφού εκείνος κερδίζει 80.000 λίρες βδομαδιάτικο (320.000 τον μήνα και 4.160.000 ετησίως), βάσει του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου, αλλά εξίσου προφανέστατα, κανείς δεν λέει στα περισσότερα χρήματα. Ειδικά όταν εκείνα έρχονται… ουρανοκατέβατα κι άκοπα.
Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι πλούσιοι λόγω της οικογένειας τους (π.χ Ρικάρντο Κακά, αφού ο πατέρας του είχε κατασκευαστική εταιρία), υπάρχουν άλλοι που κλωτσάνε την «στρογγυλή θεά» προκειμένου να γίνουν τέτοιοι κι υπάρχουν κι άλλοι που τα λεφτά τους έρχονται… κατά λάθος!
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο 30χρονος Βέλγος, που στο οικονομικό σκέλος της ζωής του, τουλάχιστον, «γεννάνε και τα κοκκόρια του»!
Η ιστορία έχει ως εξής: Λαμβάνει χώρα στην Αμβέρσα. Στην γενέτειρα του Ντεμπελέ. Εκεί λοιπόν ο άσος των «σπιρουνιών», ομού μετά της αδερφής του, Ασίτα, αποφάσισαν να επενδύσουν στο real estate.
Έτσι στην κατοχή τους πέρασε ένα κτίριο «ηλικίας» 700 ετών, αλλά η απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν για την απόκτηση του ήρθαν πριν καν ο πρώτος πελάτης πατήσει το πόδι του στην ρεσεψιόν, κάνοντας τσεκ – ιν!
Το «Χρυσό Παπούτσι» της Αμβέρσας!
Πως αυτό; Το ξενοδοχείο που φέρει το – προφητικό προφανώς! – όνομα «De Gulde Schoen» (σ. «Το Χρυσό Παπούτσι», στα φλαμανδικά) αποδείχθηκε από… ατόφιο χρυσάφι, αφού, κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στο ιστορικό μέγαρο, βρέθηκε ένας θησαυρός, αξίας 1.3 εκ. λιρών, από αντικείμενα που ανάγονται στον 18ο αιώνα!
Πρόκειται για πορσελάνες, κεραμικά, ποτήρια, γυαλικά, επιτραπέζια σκεύη και τιμαλφή. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την έκπληξη του Ντεμπελέ και της αδερφής του στο άκουσμα του τι περιείχε το κτίριο που είχαν αποκτήσει. Κάποια απ’ αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν ως ντεκόρ στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου τους, ενώ κάποια άλλα συσκευάστηκαν με προσοχή (και την ένδειξη «εύθραυστον» στα κιβώτια που τοποθετήθηκαν) και πήραν την άγουσα για το μουσείο της Αμβέρσας προκειμένου να το εμπλουτίσουν.
Εξίσου έκπληκτος με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ήταν κι ο αρχαιολόγος της Αμβέρσας κ. Τιμ Μπέλενς: «Βρήκαμε τον θησαυρό σε μια κλειστή ζώνη του κτιρίου. Ήταν μια καθαρή τύχη, αφού στο συγκεκριμένο κομμάτι του μεγάρου δεν ήταν προγραμματισμένη η διενέργεια εργασιών ανακατασκευής. Δεν είναι ξεκάθαρο το πως όλα αυτά τα αντικειμένα βρέθηκαν εκεί. Προφανώς οι, τότε κάτοχοι τους, ήθελαν, για τους δικούς τους λόγους, που ακόμη αγνοούμε, ν’ απαλλαγούν απ’ αυτά».
Αδιάφορη, για τους λόγους που οδήγησαν τους προηγούμενους κατόχους του θησαυρού στην απόφαση να τον καταχωνιάσουν – και να τον αφήσουν εκεί για τις επόμενες γενεές (κι ιδιοκτήτες του κτιρίου) – η οικογένεια Ντεμπελέ αποφάσισε στην ζώνη του μεγάρου που βρέθηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα να δημιουργήσει να φτιάξει ένα σπα και μια πισίνα.
Και ποιος ξέρει τι μπορεί να βρεθεί σ’ αυτόν τον νέο κύκλο εργασιών…