Ο Άρνε Σλοτ οδηγεί σαν τρένο τη Λίβερπουλ. Και ο Κώστας Τσιμίκας απολαμβάνει το προνόμιο μιας «κανονικής» δεύτερης ευκαιρίας.
Μερικούς μήνες πριν, πάνω στην αναμπουμπούλα του αποχωρισμού με τον Γιούργκεν Κλοπ ακούστηκαν και γράφτηκαν «τέρατα» για την επόμενη ημέρα της Λίβερπουλ. Όπως και να έχει όμως, δεν μπορείς να θεωρήσεις ένα από αυτά το κεφάλαιο που αφορούσε στο μέλλον του Κώστα Τσιμίκα.
Αγαπητός και λατρεμένος ο Greek Scouser στο Άνφιλντ: Και πάλι όμως δεν έμοιαζε παράλογο ο επόμενος προπονητής να θελήσει κάποιον άλλο για παρτενέρ του Άντι Ρόμπερτσον στον αριστερό διάδρομο.
Ήταν οι μέρες που παντού συναντούσες μια φήμη για τον 28άχρονο Έλληνα άσσο. Άλλος είχε την πληροφορία για την Ρεάλ Μπέτις, άλλος για την Μπολόνια, κάποιος τρίτος για τη Νότιγχαμ Φόρεστ ενώ διάφοροι στην παραφιλολογία του Αυγούστου τον έβγαλαν κάποια στιγμή στον δρόμο της επιστροφής στον Ολυμπιακό.
Υπήρχε όμως μια μικρή λεπτομέρεια που χαλούσε όλες τις ιστορίες. Κανείς δεν ρώτησε σχετικά τον Άρνε Σλοτ που εν τω μεταξύ έχει σπάσει όλα ρεκόρ «εκκίνησης» με τους Reds: 8 νίκες στις πρώτες 10 αγωνιστικές της Premier League και κορυφή του πίνακα, 3X3 στο Champions League (με 6-1 γκολ κόντρα σε Μίλαν, Μπολόνια, Λειψία), πρόκριση στους «8» του League Cup.
Τι λέει σήμερα ο λογαριασμός του Τσιμίκα στις ημέρες του Ολλανδού προπονητή; 10 συμμετοχές στα πρώτα 14 επίσημα ματς της σεζόν. Και συνολικά 494΄ στον αγωνιστικό χώρο. Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό; Στην πρώτη του σεζόν στο Άνφιλντ (2020-2021) ο Γιούργκεν Κλοπ που τον επέλεξε για το rotation στη θέση του αριστερού μπακ, του έδωσε συμμετοχή σε 7 αναμετρήσεις: 227΄ σε ολόκληρη την σεζόν.
Εννοείτε πως όλα έχουν μια εξήγηση. Ο Σλοτ προφανώς δεν υπολόγιζε να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα rotation στο αριστερό άκρο έχοντας τον Ρόμπερτσον που κρατά εύκολα μια θέση στο διεθνές Top 5 της θέσης. Ο Σκωτσέζος όμως επέστρεψε τραυματίας από το Euro και έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της προετοιμασίας. Ο Τσιμίκας βρήκε χώρο και ο Ολλανδός προπονητής σύντομα διαπίστωσε ότι μπορεί να έχει μια δεύτερη λύση άκρως ουσιαστική, ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της δημιουργίας –χάρη στα καταπληκτικά «στημένα» του-.
To Σάββατο στην ανατροπή με τη Μπράιτον (2-1) βαθμολογήθηκε με 8.4, όσο άλλος κανείς: είχε 8/8 κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος, 1/1 στον αέρα, 91% στην πάσα (49/54). Δημιούργησε τρεις καθαρές ευκαιρίες.
Αξίζει πραγματικά να παρατηρήσει κάποιος την ιδέα του Άρνε Σλοτ σε αυτή την πρώτη του χρονιά στο Λίβερπουλ. Διότι θα διαπιστώσει πως ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Δεν δίστασε να είναι ο επόμενος του Γιούργκεν Κλοπ στους Reds, αλλά δεν δίστασε και να μην πειράξει σχεδόν τίποτα: Στην αγωνιστική ιδέα, στον τρόπο τα πρόσωπα. Κάπως έτσι -ο ένας μετά τον άλλον- μια σειρά ποδοσφαιριστές άμεσα συνδεδεμένοι με τον «καλό Γερμανό» μοιάζουν ξαφνικά να απολαμβάνουν τον αέρα μιας δεύτερης ευκαιρίας στην ίδια γειτονιά. Ο Μο Σαλάχ είναι η περίπτωση που φωνάζει. Ο δικός μας «Τσίμι» αποτελεί δεδομένα μια από τις επόμενες.
Έπειτα από την πρώτη «αναγνωριστική» σεζόν στο Άνφιλντ ο Τσιμίκας σταθεροποιήθηκε στη second unit έχοντας 25-28 συμμετοχές. Συνολικά 79 από τις 86 με τον Γιούργκεν Κλοπ. Σε καμία από αυτές όμως δεν μέτρησε εκκίνηση επιπέδου 10/14.
«Απολαμβάνω να δουλεύω με τον Σλοτ. Εκείνος και οι συνεργάτες του ασχολούνται με κάθε λεπτομέρεια και θέλουν να σε βλέπουν να βελτιώνεσαι. Είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσουν να κάνεις το καλύτερο για την ομάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω μαζί του» είπε ο Έλληνας άσος στον Guardian για το νέο «αφεντικό». Ποιος αμφιβάλλει ότι οι μέρες του Γιούργκεν Κλοπ ανήκουν στο παρελθόν.