O Ρούμπεν Αμορίμ καλείται να διαχειριστεί την πίεση του πάγκου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να βρει λύση στα αγωνιστικά ζητήματα και να διεκδικήσει μετά από χρόνια την Premier League.
Ο Ρούμπεν Αμορίμ είναι ο προπονητής που έχει επιλέξει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για διάδοχο του Έρικ Τεν Χαγκ, στον πάγκο των «κόκκινων διάβολων». Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες στο Νησί και συγκεκριμένα της εφημερίδας «Telegraph», αναφέρουν πως ο Πορτογάλος τεχνικός θα κάνει το ντεμπούτο του στις 24 Νοεμβρίου στο εκτός έδρας ματς με την Ιπσουιτς, μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για τα ματς των εθνικών ομάδων.
Ο 39χρονος τεχνικός καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις που οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν, με τις… εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες και μεμονωμένες. Από το 2013 όταν και αποχώρησε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έξι προπονητές έχουν προηγηθεί του Αμορίμ, χωρίς να υπολογίζουμε τους υπηρεσιακούς Γκιγκς, Κάρικ και Φαν Νίστελροϊ, με τον συμπατριώτη του, Ζοσέ Μουρίνιο, να είναι ο πιο πετυχημένος με τρία τρόπαια. Τι έκαναν όμως οι υπόλοιποι πέντε και τι πρέπει να… αποφύγει ο -σύντομα- νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
Το ξέσπασμα του «Special One» και ο Αμορίμ που δεν πρέπει να γίνει… Ράγκνικ
Η πρώτη τριετία μετά την εποχή Σερ Άλεξ είχε μόλις δύο τρόπαια, ένα Community Shield το 2013 με τον Ντέιβιντ Μόγες στον πάγκο και ένα Κύπελλο Αγγλίας το 2016 με τον Λουίς Φαν Χαλ στο τιμόνι. Ο Σκωτσέζος τεχνικός έκατσε σε 51 ματς στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ρεκόρ 26-10-15 (νίκες-ισοπαλίες-ήττες) και 1,73 βαθμούς ανά παιχνίδι. Ο Ολλανδός διάδοχός του παρέμεινε σχεδόν για τα διπλά ματς (103) με 54-24-25 και 1,81 βαθμούς ανά ματς, πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2016.
Τότε, τις… τύχες του συλλόγου ανέλαβε ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο «Special One» κατέκτησε τρία τρόπαια, το Europa League, το League Cup και το Community Shield. Μάλιστα, ο Πορτογάλος, κατακτώντας το Κύπελλο, έγινε ο πρώτος προπονητής της Γιουνάιτεντ που πανηγυρίζει ένα σημαντικό τρόπαιο στην πρώτη του σεζόν. Ολοκλήρωσε τη θητεία μετά από 144 ματς (84-31-29) και 1,97 βαθμούς ανά παιχνίδι, που αποτελεί τους περισσότερους στη μετά Φέργκιουσον εποχή και ένα επικό ξέσπασμα-απολογισμό για την παρουσία του στο σύλλογο.
«Σε επτά χρόνια με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές, τη μία δεν έπαιξε καν στην Ευρώπη, δύο φορές έμεινε στη φάση των ομίλων και το καλύτερο της Γιουνάιτεντ ήταν τα προημιτελικά. Αυτό δεν το αποκαλείς ποδοσφαιρική κληρονομιά. Και εάν θέλετε να πάμε και στην Premier League, η τελευταία κατάκτησή της ήταν το 2012-13. Και για τέσσερις σερί σεζόν η ομάδα τερμάτισε αντίστοιχα 7η, 4η, 5η, 6η. Δηλαδή, στα τέσσερα τελευταία χρόνια η 4η θέση ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο «Special One».
Από κει και πέρα, από το 2018 μέχρι το 2022, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τους Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και Ραλφ Ράγκνικ στον πάγκο της, δεν κέρδισε κάποιο τρόπαιο, κατέρρευσε κι άλλο αγωνιστικά, με εξαίρεση το πρώτο διάστημα του παλαιμάχου των «κόκκινων διάβολων». Ο Νορβηγός τεχνικός έμεινε για 168 αγώνες στον πάγκο (92-35-41) και είχε 1,85 βαθμούς/ματς, όταν ο διάδοχός τους έκατσε για 29 αγώνες (11-9-9) με 1,45 βαθμούς/αγώνα.
O Έρικ Τεν Χαγκ, αποχώρησε μετά από δύομιση περίπου χρόνια με δύο εγχώρια Κύπελλα, μετά από 128 ματς (72-20-36) και 1,84 βαθμούς ανά παιχνίδι.
Ο… μονόδρομος του Αμορίμ
Ο Αμορίμ γνωρίζει πού και πώς απέτυχαν οι προκάτοχοί του, την ώρα που ο πιο πρόσφατος, ο Τεν Χαγκ, πήρε μεγάλη πίστωση χρόνου παρά το πολύ κακό φετινό ξεκίνημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει μπροστά του την ευκαιρία να ξεπεράσει τον Μουρίνιο, αλλά και την… παγίδα να τον επηρεάσει και αυτόν η «κατάρα» στην μετά Σερ Άλεξ εποχή, όπως τον Ράγκνικ.
Ο Πορτογάλος τεχνικός θα κληθεί να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολλούς νέους και ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Γκαρνάτσο, ο Μέινου και ο Χόιλουντ, μεταξύ άλλων, με την παρουσία του αρχηγού και συμπατριώτη του Μπρούνο Φερνάντες, να είναι μία έξτρα βοήθεια στην προσαρμογή του. Όλα αυτά την ώρα που θα πρέπει να δίνει «μάχες» σε… διπλό ταμπλό εντός και εκτός συνόρων και να ανεβάσει την ομάδα βαθμολογικά στην Premier League.