Γουντ, Χάαλαντ: Tο παραδοσιακό «9» επιστρέφει (pic, vids)

Οι παλιοί, κλασικοί σέντερ φορ του ποδοσφαίρου γίνονται ξανά της μόδας χάρη στα κατορθώματα του Κρις Γουντ της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ερλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι

Ψηλοί, δυνατοί, ανίκητοι όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, λατρεύουν να κινούνται στο «κουτί» και να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα. Οι παλιοί, κλασικοί σέντερ φορ του ποδοσφαίρου γίνονται ξανά της μόδας χάρη στα κατορθώματα του Κρις Γουντ της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ερλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι.

«Μου κατέστρεψες την καριέρα», έλεγε πριν από δέκα ημέρες μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Λούκα Τόνι στον Πεπ Γκουαρντιόλα, αναφερόμενος στην «εφεύρεση» του Καταλανού με το «ψευτοεννιάρι». Ο Ιταλός ανήκε κι αυτός στους παλιούς κλασικούς σέντερ φορ που κυριαρχούσαν στο «κουτί», τη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Όπως ήταν ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, και παλαιότερα ο Χορστ Χρούμπες, ο Στιέπαν Μπόμπεκ, ο Νάντορ Χιντεγκούτι και τόσοι άλλοι.

Ο Νεοζηλανδός Κρις Γουντ ήταν ξανά ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Νότιγχαμ Φόρεστ στη νίκη των Κόκκινων επί της Λέστερ (1-3) που εκτόξευσε την ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ (με ένα ματς περισσότερο) που, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα εντυπωσιακά στατιστικά

Με τα δύο γκολ που πέτυχε ο ύψους 191 εκατοστών σέντερ φορ έφτασε τα επτά και μόνο ο Ερλινγκ Χάαλαντ βρίσκεται μπροστά του στον πίνακα των σκόρερ (10).

Από το πρώτο παιχνίδι του Νούνο Εσπίριτο στον πάγκο της Φόρεστ, πέρυσι στις 23 Δεκεμβρίου, Χάαλαντ (19 γκολ) και Γουντ (17) έχουν σημειώσει τα περισσότερα γκολ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πέναλτι.

Ο σωματότυπος των δύο παικτών είναι παρεμφερής, με τον Νορβηγό να είναι μόλις τέσσερις πόντους ψηλότερος. Η ειδικότητά τους είναι τα «σεντερφορίσια» γκολ, σαν αυτά που πέτυχε ο Γουντ εναντίον της Λέστερ ή το σόου που έδωσε ο Χάαλαντ στο τελευταίο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σπάρτα Πράγας.

Σε δηλώσεις του ο Γουντ επισημαίνει πως αν δεν φανούν αποδοτικοί αυτού του τύπου οι σέντερ φορ τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα για να βρουν θέση στο ποδόσφαιρο. Εχοντας στα χέρια του το φαινόμενο Μέσι, ο Γκουαρντιόλα «εφηύρε» το «ψευτοεννιάρι» πριν από ένα clasico, διαλύοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα της Ρεάλ. Εκτοτε αυτή η τάση κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο όπως και οι πολλές πάσες (τίκι τάκα) που πλέον είναι εκτός εποχής.

Ο Γουντ θεωρεί πως ο παίκτης που αντέστρεψε την τάση είναι ο Ερλινγκ Χάαλαντ που υπενθύμισε πως με την ταχύτητα και τη δύναμη του μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όπως ένας παίκτης με καλύτερα τεχνικά προσόντα.

Στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται ο Γουντ στη Φόρεστ έχει πετύχει 22 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ ισοφαρίζοντας την επίδοση του Σταν Κόλιμορ και χρειάζεται τρία ακόμα για να ξεπεράσει τον Μπράιαν Ρόι.

Ο Γουντ αποκτήθηκε επί ημερών του νυν προπονητή της Λέστερ Στηβ Κούπερ και σε 15 ματς είχε πετύχει μόλις τρία γκολ. Όταν ανέλαβε ο Νούνο Εσπίριτο σημείωσε 11 γκολ σε 16 αγώνες, λόγω της αλλαγής τακτικής του Πορτογάλου που ήθελε την μπάλα περισσότερο μέσα στην αντίπαλη περιοχή για να τροφοδοτείται ο θηριώδης Νεοζηλανδός.

Στην αρχή της σεζόν η κατάκτηση του Χρυσού Παπουτσιού ήταν για τον Γουντ όνειρο θερινός νυκτός. Ο άσος της Φόρεστ ξέρει πως ο Χάαλαντ είναι ικανός να πετύχει πάνω από 30 γκολ, αλλά δεν χάνει την πίστη του ό,τι μπορεί να γράψει ιστορία.

Πηγή: in.gr
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από