Mouth taping: O Χάαλαντ κοιμάται φιμωμένος και ισχυρίζεται πως έχει πολύ καλό λόγο γι’ αυτό

Mouth taping: O Χάαλαντ κοιμάται φιμωμένος και ισχυρίζεται πως έχει πολύ καλό λόγο γι’ αυτό

Τι είναι το «mouth taping» και γιατί ο Χάαλαντ ακολουθεί αυτή την ιδιαίτερη πρακτική.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ βρέθηκε καλεσμένος στο podcast Impaulsive του Logan Paul και μίλησε για πράγματα άσχετα με το ποδόσφαιρο. Μεταξύ άλλων λοιπόν αποκάλυψε μια αμφιλεγόμενη συνήθεια που έχει κατά τη διάρκεια του ύπνου του και αυτή η πρακτική έχει ακουστεί ξανά και -που αλλού- στο Tik Tok το οποίο ευθύνεται για πάρα πολλές από τις εκκεντρικές και αμφισβητούμενες τάσεις της σύγχρονης εποχής.

Πιο συγκεκριμένα ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι εξομολογήθηκε πως όταν πέφτει για ύπνο, φιμώνεται, τοποθετώντας μια ταινία στο στόμα του και μάλιστα προέτρεψε και τους ακροατές του podcast να το δοκιμάσουν στο σπίτι, καθώς όπως υποστήριξε, με αυτόν τον τρόπο, όταν κοιμάται “αναγκάζει” το σώμα του να αναπνέει αποκλειστικά από τη μύτη κάτι που υποστήριξε ότι έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία. Το ίδιο υποστήριξε πως κάνει και όταν προπονείται.

«Νομίζω ότι ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο», είπε ο Χάαλαντ και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει να προσπαθήσεις να κολλάς το στόμα σου με ταινία τη νύχτα και όταν προπονείσαι» προτρέποντας μάλιστα και τον οικοδεσπότη να το δοκιμάσει σπίτι του. Η ουσία του να κολλάς ένα τσιρότο στο στόμα σου είναι για να βεβαιώνεσαι ότι το κρατάς σίγουρα κλειστό ώστε να ενθαρρύνεις τη ρινική αναπνοή.

«Η θεωρία πίσω από το να κοιμάστε με το στόμα σας κλειστό με ταινία, είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε από τη μύτη σας», εξηγεί στο GQ ο Jeff Kahn, ειδικός ύπνου της Rise Science. «Όταν αναπνέετε από το στόμα σας, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει το στόμα και ο λαιμός σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό, ξηροστομία και άλλα προβλήματα. Η ρινική αναπνοή, από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι βελτιώνει τον κορεσμό του οξυγόνου και ενδεχομένως οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου» προσθέτει.

Όταν κοιμόμαστε δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας. Φράζοντας όμως την στοματική κοιλότητα, δεν μας αφήνουμε άλλη επιλογή. «Θα πρέπει να τονίσω ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η ρινική αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, λίγες εστιάζουν ειδικά στην πρακτική του να κλείνεις με ταινία το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», προσθέτει ο Kahn. Επομένως το λεγόμενο “mouth taping“ δεν είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά.

Ο συλλογισμός πάει ως εξής: Αν βουλώσεις το στόμα σου με μια ταινία και αναπνέεις αποκλειστικά από τη μύτη, βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου σου και αυτό συνεπάγεται ότι θα ξυπνήσεις με περισσότερη ενέργεια. «Οι ισχυρισμοί ότι το κλείσιμο του στόματός σας με ταινία μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να μειώσει τις ασθένειες των ούλων, να μειώσει την ομίχλη του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη γραμμή του σαγονιού σας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκδοτολογικοί και δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους», εξηγεί ο Καν.

Οι ερευνητές του Harvard Health συμφωνούν, γράφοντας πρόσφατα: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν από τις λεγόμενες ιατρικές συμβουλές που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, και αυτό ακούγεται σαν ένα ακόμη παράδειγμα. Ενώ η σκόπιμη αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη -συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της αναπνοής, του φιλτραρίσματος των αλλεργιογόνων και της ανακούφισης από το άγχος- το να κολλάτε το στόμα σας ενώ κοιμάστε για να το πετύχετε αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, οδηγώντας σε παρεμποδισμένη αναπνοή, διαταραγμένο ύπνο ή ερεθισμό του δέρματος. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει το μέτρο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Με λίγα λόγια δεν είναι και πολύ ασφαλές το να βουλώσουμε το στόμα μας με μια ταινία όταν κοιμόμαστε, καθώς το ιατρικό ιστορικό του καθενός είναι διαφορετικό και δε μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει αν φράξουμε τη δεύτερη αεροφόρα οδό του σώματός μας. Αν ωστόσο σας έχει κεντρίσει την περιέργεια και θέλετε να το δοκιμάσετε ούτως ή άλλως, ο Καν προτείνει να μην το κάνετε κατά το βραδινό σας ύπνο αλλά σε μια πιο χαλαρή μεσημεριανή σιέστα για να δείτε αν όντως λειτουργεί για το δικό σας οργανισμό.

«Αν οι οκτώ ώρες σας φαίνονται τρομακτικές, σίγουρα δεν θέλετε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά το βράδυ, καθώς το άγχος πριν από τον ύπνο είναι ο εχθρός του υγιούς ύπνου. Αν είστε σε θέση να αναπνέετε άνετα από τη μύτη σας, δοκιμάστε να κολλήσετε το στόμα σας με ταινία για 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δείτε πώς αισθάνεστε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα την ταινία» λέει χαρακτηριστικά.

Μια άλλη ακόμη πιο ασφαλής δοκιμή, είναι να δοκιμάσετε να βάλετε την ταινία στο στόμα σας την ώρα που κάνετε μια άσκηση, αφού όπως και ο Χάαλαντ εκτός από τον ύπνο, χρησιμοποιεί το mouth taping και κατά την προπόνηση. Εκεί που θα είστε σε πλήρη εγρήγορση θα μπορείτε να ελέγξετε ακόμα καλύτερα τις αντιδράσεις σας σχετικά με την αναπνοή σας.  Ωστόσο, οι γιατροί δε συμφωνούν με το viral trend που δεν έχει κερδίσει μόνο τον Χάαλαντ και τις Tik Tokers αλλά μέχρι και τη Γκουίνεθ Πάλτροου, καθώς τονίζουν πως όσο κοιμάστε, μπορεί να χρειαστεί ο οργανισμός σας μια βαθιά ανάσα από το στόμα ή να βήξετε ή τελοσπάντων οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει το στόμα σας και αν το έχετε κλείσει με ένα τσιρότο δε θα μπορείτε να το συμπεριλάβετε κι αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε κακό πρόβλημα.

Πηγή: dessou.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ