Ο Μάρκους Ράσφορντ δέσμευσε το μέλλον του υπογράφοντας νέο συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ που θα τον κρατήσει στο Μάντσεστερ μέχρι το καλοκαίρι του 2028. Και τώρα έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση...
Στο 78ο λεπτό της αναμέτρησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στη Τσέλσι τον περασμένο Μάιο, ο Μάρκους Ράσφορντ πέτυχε το υπ’ αριθμόν 30 γκολ του για τη σεζόν 2022-2023, ολοκληρώνοντας την πιο παραγωγική χρονιά της μέχρι στιγμής ποδοσφαιρικής καριέρας του. Ωστόσο, πέρα από τα συγχαρητήρια του προπονητή του, ο Έρικ Τεν Χάαγκ σε δηλώσεις σχετικά με τον επίτευγμα του Άγγλου φορ είχε σχολιάσει, « Νομίζω πως ο Μάρκους (Ράσφορντ) είναι ικανός να πετύχει 40 γκολ σε μία σεζόν» και συνέχισε, « για εκείνον, αυτό είναι το επόμενο βήμα».
Ο Ολλανδός τεχνικός, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως έχει υψηλές απαιτήσεις από τον Ράσφορντ, βάζοντας παράλληλα μία πρόκληση στον 25χρονο, ο οποίος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς παρά το πλούσιο και αδιαμφησβήτητο ταλέντο που διαθέτει, δεν έχει καταφέρει να πείσει πως η Γιουνάιτεντ μπορεί να βασιστεί πάνω του όσον αφορά το σκοράρισμα.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Ώρα να πατήσει γκάζι…
This is home 🏠 pic.twitter.com/sJObQa8B0E
— Marcus Rashford (@MarcusRashford) July 18, 2023
Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, υπήρξε μία μεγάλη περίοδος όπου ο Ράσφορντ δεν σταματούσε να σκοράρει. Με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, εξαιτίας της αναγκαστικής διακοπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ όπου σκόραρε 3 γκολ με τη φανέλα των «λιονταριών», ο Άγγλος διεθνής στα 17 παιχνίδια της Γιουνάιτεντ που ακολούθησαν μέτρησε 16 τέρματα και 4 ασίστ, βοηθώντας σημαντικά την ομάδα του να πετύχει τους στόχους της αλλά και με τη σειρά του καθυστέρησε την άφιξη ενός «τοπ» επιθετικού (αποκτήθηκε αργότερα ο Βεγκχορστ, ως εναλλακτική λύση). Εκείνη την περίοδο, η αγωνιστική εικόνα του Ράσφορντ έφερε πολλές νίκες στη «κόκκινη» πλευρά του Μάντσεστερ, με τον παίκτη να μοιάζει σαν να αποκτήθηκε με μεταγραφή το προηγούμενο διάστημα. Πρακτικά, η Γιουνάιτεντ διέθετε στο αγωνιστικό χώρο μία «μηχανή» των γκολ που τελικά ξεπέρασε κάθε προηγούμενη έκδοση της.
Πίσω τον Φεβρουάριο, μετά από τη νίκη της ομάδας του επί της Λιντς με 2-0, με τον Ράσφορντ τότε να ανοίγει το σκορ και να βρίσκεται στο «πικ» της απόδοσης του, η Γιουνάιτεντ πλησίασε στους 5 βαθμούς την πρωτοπόρο τότε Άρσεναλ και για μερικώς ώρες ήταν πάνω από τη Μάντσεστερ Σίτι στον βαθμολογικό πίνακα. Ρόι Κιν και Γκάρι Νέβιλ ξεκίνησαν μία «debatable» συζήτηση για τον αν βρίσκεται η ομάδα του Τεν Χάαγκ στην κούρσα του τίτλου.
Are Manchester United in the title race? Roy Keane & Gary Neville disagree… 😬 pic.twitter.com/iP6bU9GIPs
— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) February 12, 2023
Από την άλλη, η δαιμονιώδης φόρμα του Μάρκους Ράσφορντ που έλαβε χώρα στα μέσα της χρονιάς τελείωσε απότομα, αφού κατάφερε να βρει δίχτυα 6 φορές στις 19 τελευταίες αγωνιστικές υποχρεώσεις της Γιουνάιτεντ, επαναφέροντας την κουβέντα για το αν πρέπει να γίνει ο τελικός εκφραστής των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας του Μάντσεστερ. Ρίχνοντας μια ματιά στο γράφημα «non penalty goals vs expected goals» για τον Ράσφορντ, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ο παίκτης έκανε εμφανίσεις πάνω από τις προσδοκίες και γίνεται ακόμη ευκολότερα αντιληπτή η πτώση του στο τελευταίο «κομμάτι» της σεζόν.
Ας επανέλθουμε τώρα στο κεντρικό ερώτημα, μπορεί ο Μάρκους Ράσφορντ να γίνει ένας επιθετικός των 40 γκολ που θέλει ο Τεν Χάαγκ;
Κατ’ αρχάς, είναι βασικό να επισημάνουμε ότι, παρόλο που ο προπονητής της Γιουνάιτεντ χρησιμοποίησε τον Ράσφορντ ως «εννιάρι» για ένα κομμάτι της σεζόν και σε πολλά από τα σημαντικότερα παιχνίδια της ομάδας, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Μαν Σίτι, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, τη Μπαρτσελόνα, την Τσέλσι και την Τότεναμ, φαίνεται ότι το μέλλον του Ράσφορντ είναι στα πλάγια της επίθεσης. Επίσης, ο δεύτερος σκόρερ της Γιουνάιτεντ στην Premier League τη φετινή σεζόν ήταν ο Μπρούνο Φερνάντες, με οκτώ γκολ, εκ των οποίων τα δύο ήταν πέναλτι.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ο Ράσφορντ χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη, αφού η απειλή του μπροστά από το τέρμα βελτιώνεται. Μόλις είχε με διαφορά την καλύτερή του σεζόν στο σκοράρισμα, με 17 γκολ, αριθμός που έχει πετύχει ξανά στην Premier League την σεζόν 2019-20, αλλά τότε ο αριθμός του ενισχύθηκε από έξι πέναλτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ράσφορντ δεν είναι η πρώτη επιλογή της Γιουνάιτεντ για την εκτέλεση των πέναλτι (σκόραρε ένα φέτος – στο Κύπελλο Αγγλίας εναντίον της Έβερτον), και παρόλα αυτά εξακολουθεί να καλείται να σκοράρει 40 γκολ τη σεζόν. Ο Κέιν, για λόγους σύγκρισης, πέτυχε 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, αλλά τα έξι ήταν από το σημείο του πέναλτι, αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι, ο Ράσφορντ έχει περισσότερα γκολ φέτος από τον Κέιν.
Μια ματιά στους αριθμούς του Ράσφορντ δείχνει πόσο πιο απειλητικός έχει γίνει. Την σεζόν 2022-23, είχε 3,4 σουτ χωρίς πέναλτι ανά 90 σε αγώνες της Premier League, που ήταν το υψηλότερο σε οποιαδήποτε σεζόν μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Όχι μόνο αυτό, αλλά και τα αναμενόμενα γκολ (xG) ανά 90 ΄επτά ήταν επίσης τα υψηλότερα (0,48) από οποιαδήποτε σεζόν μέχρι σήμερα, ενώ και οι μεγάλες ευκαιρίες χωρίς πέναλτι ανά 90 λεπτά ήταν επίσης υψηλότερες από ποτέ – κατά μέσο όρο περισσότερες από μία ανά ολόκληρο παιχνίδι (1,09).
Εν κατακλείδι, εκείνο που φαίνεται είναι πως ο Τεν Χάαγκ θέλει να φτιάξει μία τριάδα μπροστά που θα αποτελείται από έναν σέντερ φορ που θα υποδέχεται χαμηλά τη μπάλα, έναν ντριμπλέρ ή δημιουργό στα δεξιά και μία γρήγορη και άμεση απειλή στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Με την προσθήκη ενός «νούμερο εννιά» που σκοράρει περισσότερα γκολ από ό,τι ο λειτουργικός αλλά μάλλον περιορισμένος Βέγκχορστ, ο Ράσφορντ θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο απειλητικός.
Το αν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει τα 40 γκολ είναι ένα άλλο θέμα – ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι δεν εκτελεί καν πέναλτι για τη Γιουνάιτεντ.