Εποχή Ποτσετίνο στην Τσέλσι – Τι περιμένουν από τον Αργεντινό οι «Μπλε»;

Εποχή Ποτσετίνο στην Τσέλσι – Τι περιμένουν από τον Αργεντινό οι «Μπλε»;

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του στην Premier League, καθώς η νέα σεζόν θα τον βρει στην άκρη του πάγκου της Τσέλσι.

Ο πρώην προπονητής των Εσπανιόλ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ και Παρί Σεν Ζερμέν, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, θα είναι το αφεντικό της Τσέλσι την επόμενη σεζόν, με τον λονδρέζικο σύλλογο να γίνεται ο τρίτος αγγλικός σύλλογος της καριέρας του που θα κάτσει στην άκρη του πάγκου του.

Ο αργεντινός τεχνικός θα γίνει ο υπ’ αριθμόν νούμερο 3 μόνιμος προπονητής της Τσέλσι τους τελευταίους 12 μήνες απ’ όταν ο αγγλικός σύλλογος άλλαξε χέρια και πήγε σ’ αυτά του Τοντ Μπόελι. Υπενθυμίζετε πως ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν υπηρεσιακός προπονητής μέχρι να τερματιστεί η σεζόν του συλλόγου. Δεύτερος υπηρεσιακός, μετά τον Μπρούνο Σάλτορ.  

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Η πρόταση για Μπάμπιτς και οι σύμμαχοι

Ο κόουτς από το Σάντα Φε της Αργεντινής, θα φτάσει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» μετά από μια σεζόν αναταρραχής για τους «μπλε», οι οποίοι έχουν ξοδέψει περισσότερα από 600 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές.   
Αλλά τί Ποτσετίνο θα πρέπει να περιμένουν οι «μπλε»; Και γιατί ο 51χρονος αποφάσισε ότι τώρα είναι η ώρα να επιστρέψει στους πάγκους, σε έναν σύλλογο που επικρατεί χάος, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποχής από τους πάγκους; Ας τα πάρουμε από την αρχή..

Απόρριψη πολλών προτάσεων μετά την Παρί Σεν Ζερμέν 

Η αποδοχή της δουλειάς της Τσέλσι δεν είναι μία απόφαση που ο Ποτσετίνο πήρε «ελαφρά τη καρδία». Έχει απορρίψει πολλούς πιθανούς μνηστήρες από όταν αποχώρησε από την Παρί, τον Ιούλιο του 2022.

Το όνομα του είχε ακουστεί και πάλι για τον πάγκο της Τσέλσι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έφυγε ο Τόμας Τούχελ, αλλά τότε ο Τοντ Μπόελι είχε ήδη πάρει την απόφαση να φέρει τον Γκρέϊαμ Πότερ και οι συζητήσεις με τον Αργεντινό σταμάτησαν.

Αυτή τη φορά οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και σίγουρα υπήρξαν κι άλλοι παράγοντες για τους οποίους η τωρινή συμφωνία μοιάζει διαφορετική.

Τότε, οι οπαδοί της Τσέλσι εξακολουθούσαν να νοσταλγούν τον Τούχελ, ο οποίος είχε κατακτήσει το UEFA Champions League με τον σύλλογο, αφότου πήρε τη θέση του Φρανκ Λάμπαρντ.

Από την άλλη, ο Ποτσετίνο αν συμφωνούσε τον Σεπτέμβρη δεν θα είχε τόσο έλεγχο των αποφάσεων του συλλόγου σε σχέση με τώρα. Αν κάτι έμαθε κατά τη διαμονή του στο Παρίσι ο Αργεντίνος τεχνικός είναι πως για να πετύχει εκείνος και η ομάδα του θα χρειαζόταν επιρροή σε όλον τον σύλλογο.

Φυσικά, δεν του έχουν λείψει οι προτάσεις από τότε που έφυγε από το Παρίσι, αλλά όπως φαίνεται καμία δεν κατάφερε να πάρει «τικ» σε τόσα πολλά κουτάκια, όσο της Τσέλσι, σ’ αυτόν τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ άλλων, το διάστημα που ήταν «άνεργος» τον έχουν προσεγγίσει η Μπενφίκα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η Άστον Βίλα και η Νότινγχαμ Φόρεστ. Η Σεβίλλη έκανε επίσης επαφές όπως και η Βιγιαρεάλ, η Νις και η Λιντς.

Αλλά μετά από 6 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στο Champions League, φτάνοντας σε έναν τελικό και έναν ημιτελικό, οι παραπάνω σύλλογοι ήταν δύσκολο να κερδίσουν την υπογραφή του.

Σίγουρα θα πήγαινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είχε μιλήσει μαζί της αρκετές φορές τόσο πριν όσο και μετά την αποχώρηση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και ήταν πολύ απογοητευμένος που δεν του έκαναν το «χατίρι», ειδικά καθώς είχε την υποστήριξη πολλών στον σύλλογο, και όχι μόνο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Όλα ταιριάζουν στην Τσέλσι. Πρόκειται για μια νεανική ομάδα, μια ακμάζουσα ακαδημία σε συνδυασμό με την επιθυμία των ιδιοκτητών να αναδείξουν τους νέους, μια φιλοσοφία που είναι επιθετική και δυναμική με υψηλή πίεση και πολλή ενέργεια. 

 Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από το ποιον θα μπορέσει να φέρει, με την ανάγκη να βρει έναν επιθετικό να είναι σαφώς ο κύριος στόχος. Αν ο Ρομέλου Λουκάκου καταφέρει να αποφύγει τους τραυματισμούς, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια επιλογή, αν και θα πρέπει να διώξει κάποιους παίκτες πριν σκεφτεί τις προσθήκες.

Ο διαφορετικός Ποτσετίνο της Παρί

Στις 5 Ιουλίου 2022, η Παρί Σεν Ζερμέν και ο Ποκετίνο χώρισαν τους δρόμους τους.

Ήταν ένας βιαστικός «γάμος» με μόλις πέντε ημέρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από την αρχική επαφή μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου τον Ιανουάριο του 2021, και με τη «σχέση» να τελειώνει 18 μήνες αργότερα.



Τρεις από τους τέσσερις επικεφαλής στο «Παρκ Ντε Πρενς» πριν από τον Ποτσετίνο (Κάρλο Αντσελότι, Ουνάι Έμερι και Τόμας Τούχελ) κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια μετά την αποχώρησή τους από τον σύλλογο, οπότε θα ήταν πολύ απλό να εξηγήσουμε την έλλειψη ευρωπαϊκής επιτυχίας του συλλόγου και να πούμε πως φταίνε οι προπονητές.

Υπάρχει ένα πρόβλημα στην Παρί. Έναν σύλλογο που φαίνεται να βλέπει τους προπονητές του κυρίως ως «babysitters» των αστέρων που μπορούν να αποκτήσουν τα αμέτρητα πλούτη των ιδιοκτητών της ομάδας.

Αυτό πάντα θα απογοήτευε κάποιον όπως ο Ποτσετίνο και τις ομάδες του, που αφιερώνουν τον εαυτό τους στην ανάπτυξη νέων ταλέντων, μεγιστοποιώντας παράλληλα ό,τι είναι διαθέσιμο σε αυτούς, αντί να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους προσπαθώντας να κρατήσουν ευτυχισμένους τους σούπερ σταρ.

Θέλει να επηρεάζει τους παίκτες του με θετικό τρόπο και να εφαρμόζει ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού και ενέργειας στο γήπεδο. Αυτό δεν θα ήταν ποτέ εφικτό στο Παρίσι.

Αυτά είναι πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνο αν σου δοθεί η εξουσία να τα κάνεις. Μόλις έγινε σαφές ότι βρισκόταν εκεί, απλώς για να κρατάει τα πάντα σε ισορροπία και να διασφαλίζει ότι οι «αστέρες»  παρέμεναν στη ζώνη άνεσής τους, τότε οι μέρες του ήταν μετρημένες, γιατί αυτά είναι πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την προπονητική.

Είχε επίσης να διαχειριστεί το «πρόβλημα» ότι ήταν ο πρώτος προπονητής που είχε μαζί τους Κιλιάν Εμπαπέ, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ. Η αντίληψη ήταν ότι με τρεις από τους σπουδαιότερους παίκτες στον κόσμο στη διάθεσή του, θα έπρεπε τότε να κερδίζουν τα πάντα, όμως ποτέ δεν είναι τόσο απλό.

Τον Νοέμβριο του 2021, μετά την ήττα της Παρί από τη Μάντσεστερ Σίτι στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League ο Τιερί Ανρί είχε σχολίασε: «Ο Ποτσετίνο δεν επιτρέπεται να είναι ο εαυτούς κατά καιρούς σ’ αυτή την ομάδα».

Βλέποντας τις δυσκολίες της Παρί από τότε που έφυγε, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι πήγε την ομάδα όσο πιο μακριά μπορούσε έχοντας κατά νου του, τους περιορισμούς που του είχαν τεθεί.

Στην τελευταία του σεζόν, κατέκτησε τον τίτλο στη Γαλλία και αποκλείστηκε στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης και πολυνίκη του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης.

Τι χρειάζεται να κάνει για να πετύχει στην Τσέλσι

Ο Ποτσετίνο έχει επίγνωση πως σε αντίθεση με την Εσπανιόλ, τη Σαουθάμπτον και την Τότεναμ, η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ο πρώτος σύλλογος στον οποίο δεν άφησε κάτι πραγματικά πολύτιμο.

Αυτό που του δίδαξε η θητεία του στην Παρί είναι ότι πρέπει να επιστρέψει στην ουσία του, με όλο του το πάθος και την έντασή του, που δεν διαφέρει από τη σχέση που είχε με τους παίκτες του στην Τότεναμ.

Πρέπει να έχει την ενέργεια να μπορεί να διαμορφώνει τους παίκτες, να ξέρει ότι οι παίκτες τον ακούνε και να έχει την εξουσία να διασφαλίσει ότι αυτό συμβαίνει.

Και το πιο σημαντικό, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αυτός δεν θα είναι μια γρήγορη λύση. Ο πρώτος χρόνος πάντα είναι αναγνωριστικός όταν θες να χτίσεις κάτι. Ο δεύτερος είναι εκείνος που κρίνει τα βήματα που έχεις κάνει, οπότε ας μην βιαστούμε… 
 

 


 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ