Γιατί το τέλος του Αμπράμοβιτς δε σημαίνει και το τέλος της Τσέλσι

Γιατί το τέλος του Αμπράμοβιτς δε σημαίνει και το τέλος της Τσέλσι

Ο Αμπράμοβιτς φεύγει από την Τσέλσι, αλλά η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τέτοια που οι μπλε δεν έχουν να ανησυχούν για το μέλλον τους.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποφάσισε με… πόνο καρδιάς να αφήσει την αγαπημένη του Τσέλσι. Δεν είναι μια ακόμα πολυφορεμένη ατάκα σε τέτοιες περιπτώσεις το «αγαπημένη». Είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι Βρετανός, δε μεγάλωσε με μια αφίσα του… Ντρογκμπά ή του Λάμπαρντ πάνω από το κεφάλι του. Αλλά έγινε όταν την αγόρασε. Και την αγάπησε. Πολύ.

Η Τσέλσι δεν υπήρξε η μοναδική ομάδα της Αγγλίας η οποία το 2003 έπεσε στο τραπέζι της απόφασης εξαγοράς ενός αγγλικού κλαμπ του Ρώσου μεγιστάνα. Τέσσερις συνολικά είχε στη λίστα του. Εκτός από τους «μπλε» υπήρξαν η Τότεναμ και η Άρσεναλ από το Λονδίνο, αλλά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η τελευταία βγήκε γρήγορα από τη λίστα. Ο Αμπράμοβιτς ήθελε η ομάδα της οποίας θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο να είναι στο Λονδίνο.

Και διάλεξε την Τσέλσι γιατί η περιοχή που εδρεύει είναι η καλύτερη σε ολόκληρη την πόλη. Τον συνόδευσαν πολλές ιστορίες όταν έφτασε εκεί, αλλά οι κουβέντες πολλών ανθρώπων για εκείνον απέδειξαν πως ο Αμπράμοβιτς σε αυτά τα 19 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι των πρωταθλητών Ευρώπης έγινε ένας «blue».

Ο Τζον Τέρι στο «αντίο» του τον αποκάλεσε ως τον καλύτερο ιδιοκτήτη που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Όταν ζούσε στο Λονδίνο πήγαινε και έβλεπε παιχνίδια των ακαδημιών της ομάδας, με τον κόσμο να μην πιστεύει στα μάτια του.

Στους τελικούς του Champions League του 2012 και του 2021 ο Αμπράμοβιτς έγινε στόχος όλων των media. Η συμπεριφορά του έμοιαζε με εκείνων που βρίσκονταν στις εξέδρες. Αληθινός οπαδός. Αληθινός «μπλε».

Αφήνει την Τσέλσι… μαγαζί γωνία για τον επόμενο

Για τον Αμπράμοβιτς η Τσέλσι δεν ήταν… παιχνιδάκι. Και τούτο αποδεικνύεται τώρα που φεύγει. Διότι αφήνει πίσω του όλα όσα θέλει ένας νέος ιδιοκτήτης προκειμένου να συνεχίσει το έργο μιας ομάδας που στα χέρια του Ρώσου εκτοξεύτηκε.

Η Τσέλσι αυτή τη στιγμή έχει ένα καταπληκτικό ρόστερ, που με 1-2 προσθήκες (έναν δημιουργικό μέσο και ένα καθαρό εξτρέμ) είναι ικανή να χτυπήσει το πρωτάθλημα και να ανταγωνιστεί Σίτι και Λίβερπουλ. Καμία άλλη από τις μεγάλες δεν είναι σε θέση τούτη την ώρα να κλείσει την ψαλίδα.

Στον πάγκο υπάρχει ένας από τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς προπονητές αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ο Τούχελ έχει δηλώσει πως θέλει να συνεχίσει για πολλά χρόνια στον πάγκο της Τσέλσι και ίσως ένα από τα θετικά της αποχώρησης του Αμπράμοβιτς να είναι αυτό: μαζί του θα φύγει και η… κακή συνήθεια να αλλάζει προπονητές συνεχώς. Με τον Τούχελ η Τσέλσι μπορεί να χτίσει για τα επόμενα χρόνια.

Οι «μπλε» διαθέτουν μια από τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου. Βγάζει συνεχώς ποδοσφαιριστές από τα φυτώρια εδώ και περίπου μια δεκαετία και ξέρει να τους εκμεταλλεύεται. Είτε τους κρατάει στο ρόστερ και τους κάνει κομβικούς (Μάουντ, Τζέιμς και ακολουθούν Κριστενσεν, Χάντσον Οντόι), είτε τους πουλάει και μάλιστα σε υψηλές τιμές (Έιμπραχαμ 40+ εκατομμύρια, Τομόρι 25 εκατομμυρια, Γκουέχι 20+ εκατομμύρια, Λιβραμεντο 7 εκατομμύρια).

Παράλληλα εδώ και χρόνια τρέχει ένα τρομερό πρότζεκτ με τους δανεικούς, «ψήνοντας» έτσι τους παίκτες, καθώς φέτος έχει ήδη αναδείξει στην Πρέμιερ Λιγκ τους Μπρογια και Γκάλαχερ που είναι οι πρώτοι σκόρερ για τις ομάδες τους. Ο Αμπράμοβιτς είχε το όραμα η Τσέλσι να βγάζει παίκτες συνεχώς από τις ακαδημίες της. Μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτό.

Έχει φοβερές υποδομές, είναι ομάδα της αγγλικής πρωτεύουσας, είναι ένα μεγάλο brand name του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική για κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν χάνεται αγωνιστικά από τη φυγή του Αμπράμοβιτς. Αντίθετα μπορεί να ζήσει. Και να βασιλεύσει.

Δεν χάνεται ούτε και οικονομικά. Η εξαιρετική διαχείριση που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η Μαρίνα Γκρανόφσκαγια, δεξί χέρι και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αμπράμοβιτς, έκανε τους Λονδρέζουνς να «ανεξαρτοποιηθούν» οικονομικά από τον Ρώσο. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχε έσοδα-έξοδα 260 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ουσιαστικά τα έβαλε τα τελευταία δυο καλοκαίρια με τις πολλές μεταγραφές του 2020 και τον Λουκάκου το 2021.

Δεδομένα για κάθε υποψήφιο αγοραστή αυτό αποτελεί σιγουριά για να γίνει το επόμενο αφεντικό σε μια Τσέλσι που έγινε ξαφνικά το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στον – ποδοσφαιρικό – πλανήτη. Αλλά το μέλλον της μόνο δυσοίωνο δεν μοιάζει, παρά την αποχώρηση εντός εκ των πιο ισχυρών ανθρώπων του κόσμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ