Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κριτικάρουν την πώληση της Νιουκάστλ

Η Νιούκαστλ πωλήθηκε και επίσημα στους Σαουδάραβες και έχει ξεσπάσει σάλος με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κριτικάρουν τη συγκεκριμένη κίνηση.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας «ALQST» κατηγόρησε την Premier League ότι οδηγείται μόνο με βάση τα χρήματα και ότι χρησιμοποιεί «βαθιά ανεπαρκή» κριτήρια για την αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από κοινοπραξία υπό την ηγεσία ταμείου δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) – υπό την προεδρία του διάδοχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, – κατέχει τώρα το 80% του συλλόγου, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ της RB Sports & Media και της PCP Capital Partners, της οποίας η διευθύνουσα σύμβουλος, Αμάντα Στέϊβελι, ηγήθηκε της εξαγοράς.

Ενώ οι οπαδοί είναι αισιόδοξοι ότι η εξαγορά θα βοηθήσει στην ανατροπή των δεδομένων της Premier League, αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν τη διοργανώτρια αρχή, ότι επέτρεψε την ολοκλήρωση της κίνησης, επισημαίνοντας το αρνητικό ρεκόρ της Σαουδικής Αραβίας πάνω στ΄ ανθρώπινα δικαιώματα.

«Για τη Σαουδική Αραβία, η συμφωνία δείχνει την επιτυχία της στρατηγικής δημοσίων σχέσεών τους να επενδύσουν σε αθλητικά εγχειρήματα σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν την εικόνα τους. Για την Premier League… προσκαλούν ουσιαστικά άλλους καταπιεστικούς ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής της ALQST, Ναμπάν Αλ Χανάσι.

«Ο συλλογισμός τους (της Premier League) ότι η PIF είναι μια ξεχωριστή οντότητα από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι φάρσα – πρέπει μόνο να δούμε ποιος προεδρεύει της PIF – ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του οποίου η διακυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από τις πιο βάναυσες μορφές της καταστολής.»

Η Human Rights Watch περιέγραψε την εξαγορά ως κλήση αφύπνισης για τους οπαδούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους παίκτες. «Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να χρησιμοποιήσει αθλητικές ομάδες, αθλητές και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα για να αποσπάσει την προσοχή από τις εθνικές κρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Μίνκι Γουόρντεν, διευθύντρια παγκόσμιων πρωτοβουλιών της HRW.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνείται τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρίζεται ότι προστατεύει τον εαυτό της από εξτρεμιστές και εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η Premier League δήλωσε την Πέμπτη (7/10) ότι έδωσε το πράσινο φως στην κίνηση αυτή αφού έλαβε «νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει την Νιουκάστλ.»

Σε συνέντευξή της στους Times η Στέιβελι απέρριψε τους ισχυρισμούς για «ξέπλυμα χρήματος», λέγοντας ότι αν συνέβαινε, θα είχαν αγοράσει ένα μεγάλο franchise στις ΗΠΑ και όχι έναν σύλλογο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υποβιβασμού στην Premier League.

«Πρόκειται για επιχειρηματικές επενδύσεις και για να κάνουμε κάτι ξεχωριστό με έναν φανταστικό ποδοσφαιρικό σύλλογο με τους καλύτερους οπαδούς στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από