Η Λίβερπουλ σε ελεύθερη πτώση (pics+vids)

Η Λίβερπουλ σε ελεύθερη πτώση (pics+vids)

Η σεζόν ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές για την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ αλλά οι τραυματισμοί και οι προβληματικές της εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια, έχουν φέρει τους «κόκκινους» στην 4η θέση. Από το +6 τον Δεκέμβρη στο -6 τον Γενάρη, οι συνεχείς αλλαγές και η επιθετική δυστοκία.

Η Λίβερπουλ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο τη νέα σεζόν στην Premier League ως πρωταθλήτρια Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πραγματοποίησε εξαιρετική εκκίνηση, πετυχαίνοντας τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα (έχοντας νικήσει Τσέλσι και Άρσεναλ) και θα έλεγε κανείς ότι έμοιαζε ασταμάτητη.

Το ηχηρό χαστούκι του 7-2 από την Άστον Βίλα την 4η αγωνιστική δεν τη λύγισε και συνέχισε τις υψηλές πτήσεις ώσπου ήρθε μια μακρά λίστα τραυματισμών που έφερε αναγκαστικές αλλαγές στην εντεκάδα αλλά και μπόλικη γκρίνια.

Το μεγαλύτερο σοκ για τους Reds ήταν η είδηση ότι ο Φαν Ντάικ υπέστη ρήξη χιαστού τον Οκτώβριο, κάτι που άλλαξε εντελώς τις ισορροπίες στην αμυντική γραμμή. Πριν καν φτάσουμε στα μισά της σεζόν, ο Κλοπ είδε τις επιλογές του να λιγοστεύουν επικίνδυνα, καθώς πέραν του Ολλανδού, δεν μπορούσε να υπολογίζει τους Γκόμεζ, Τιάγκο, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ρόμπερτσον, Τσάμπερλειν, Χέντερσον, Σαλάχ και Φαμπίνιο. Όλοι απόντες το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, ο Κλοπ κατάφερε με διάφορες… αλχημείες του να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα σε όλες τις γραμμές της ομάδας, χρησιμοποιώντας κυρίως παίκτες από την ακαδημία (Ρις Γουίλιαμς, Νέκο Γουίλιαμς, Κιάομιν Κέλεχερ). Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω της απουσίας του διδύμου Γκόμεζ-Φαν Ντάικ, η Λίβερπουλ μετρούσε ήδη 11 διαφορετικά σέντερ μπακ σε 16 ματς στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Κλοπ επιστράτευσε τον Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος έκανε εντυπωσιακό πετυχαίνοντας 9 γκολ σε 17 συμμετοχές του και έφτασε να είναι δεύτερος σκόρερ (μαζί με τον Σάντιο Μανέ) των «κόκκινων» φέτος πίσω μόνο από τον Σαλάχ (17 γκολ). Ο Πορτογάλος εξελίχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα, δίνοντας σημαντικούς βαθμούς στη Λίβερπουλ, αλλά ούτε αυτός γλίτωσε από την… κατάρα των τραυματισμών.

Φτάνοντας στον Δεκέμβριο, η Λίβερπουλ πήρε άνετα την πρόκριση ως πρώτη στους «16» του Champions League, κέρδισε στο κρίσιμο ντέρμπι κορυφής την Τότεναμ με γκολ του Φιρμίνο στο 90’ (2-1) και πήγε στο +6 τη διαφορά μετά το 0-7 επί της Κρίσταλ Πάλας – σκορ που αποτελεί την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του συλλόγου στην Premier League.

Οι Reds πέρασαν για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα στην κορυφή της βαθμολογίας αλλά αποχαιρέτησαν το 2020 με δύο σερί γκέλες μέσα σε τέσσερις μέρες (1-1 με τη Γουέστ Μπρομ, 0-0 με τη Νιουκάστλ), ενώ οι προβληματικές εμφανίσεις συνεχίστηκαν με την ήττα από τη Σαουθάμπτον στο πρώτο ματς του 2021.

Η Λίβερπουλ δημιουργούσε ευκαιρίες αλλά δεν ήταν αποτελεσματική στο τελείωμα των φάσεων, ενώ και η συντριπτική κατοχή μπάλας που είχε, δεν μετουσιωνόταν σε ουσιαστική κυριαρχία. 67% κατοχή και 17 τελικές με τη Σαουθάμπτον, 73% κατοχή και 11 τελικές με τη Νιουκάστλ, 78% κατοχή και 17 τελικές με τη Γουεστ Μπρομ. Σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν σκόραρε.

Τα προβλήματα, όμως, δεν είχαν τελειωμό. Η ομάδα του Κλοπ ήρθε ισόπαλη (0-0) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραμένοντας στο -3 από την αιώνια αντίπαλο, ενώ λίγες μέρες αργότερα η Μπέρνλι πήρε σπουδαία νίκη στο Άνφιλντ (0-1) και της έσπασε ένα αήττητο 68 αγώνων (55 νίκες, 13 ισοπαλίες) που κρατούσε από τον Απρίλιο του 2017.

Από την κορυφή και το +6 στις 19 Δεκεμβρίου στην 4η θέση και το -6 στις 22 Ιανουαρίου. Η Λίβερπουλ δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο προς τα δίχτυα στη νέα χρονιά. Δεν βλέπει κανείς συχνά αυτή την ομάδα να ψάχνει τη νίκη για πέντε παιχνίδια και να μένει για τέταρτο διαδοχικό ματς χωρίς γκολ. Τέσσερα ματς ισοδυναμούν με 438 αγωνιστικά λεπτά. Μάλιστα, σε αυτά τα ματς, οι Reds δημιούργησαν συνολικά 61 τελικές και μόλις οι 14 εξ αυτών κατέληξαν στον στόχο. Όλα αυτά ως επιστέγασμα του τρομερού ντεφορμαρίσματος του Κλοπ και των παικτών του.

Οι λόγοι της ελεύθερης πτώσης δεν μπορεί να είναι άλλοι παρά αγωνιστικοί. Οι ηχηρές απουσίες των Φαν Ντάικ και Γκόμεζ έχουν αναγκάσει τον Κλοπ να πειραματίζεται συχνά με τις επιλογές του στο κέντρο της άμυνας. Οι πιο πρόσφατες αφορούν την μετατόπιση του Φαμπίνιο και του Χέντερσον στην άμυνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό κενό στη μεσαία γραμμή.

Ο Τιάγκο φαίνεται πως έχει ταιριάξει στο παιχνίδι της Λίβερπουλ αλλά δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του, ενώ οι λύσεις των Τσάμπερλεϊν, Μιναμίνο, Σακίρι (που είτε επιλέγονται ως βασικοί είτε μπαίνουν ως αλλαγή) δεν δείχνουν να λειτουργούν ιδιαίτερα. Ο Βαϊνάλντουμ είναι ο παίκτης-κλειδί, ο οποίος όμως δεν αποκλείεται να αποχωρήσει το καλοκαίρι αν δεν βρεθεί λύση με το συμβόλαιό του.


Ωστόσο, παρά το μεγάλο πλήγμα στην άμυνα, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η δυστοκία στην επίθεση, κάτι για το οποίο ο Κλοπ καλείται να βρει άμεσα το αντίδοτο. Η επιθετική τριπλέτα έχει πάψει πια να είναι φονική.

Ο Σαλάχ έχει ξεχωρίσει φέτος, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 13 γκολ, όμως δεν είναι πειστικός στις τελευταίες του εμφανίσεις. Ο Φιρμίνο σκόραρε σε δύο συνεχόμενα ματς (Τότεναμ, Κρίσταλ Πάλας) για πρώτη φορά μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά συνεχίζει να είναι εκτός ρυθμού (για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Κλοπ χρησιμοποιούσε ενίοτε στη θέση του τον Ζότα), ενώ ο Μανέ, αν και μοιάζει περισσότερο κινητικός, φαίνεται ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνος του.

Προβληματική είναι και η εμφάνιση του Αλεξάντερ-Άρνολντ τη φετινή σεζόν. Ο νεαρός δεξιός μπακ των Reds, ο οποίος τις δύο προηγούμενες χρονιές μέτρησε 31 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, φέτος είναι αγνώριστος και φαίνεται πως διανύει τη χειρότερη σεζόν του στο Άνφιλντ. Άλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη-κλειδί, όπως και ο Ρόμπερτσον από τα αριστερά, καθώς το παιχνίδι της Λίβερπουλ είναι χτισμένο πάνω στους δύο μπακ της ομάδας.

Τη φετινή σεζόν μετράει μόλις δύο ασίστ στο πρωτάθλημα σε 17 συμμετοχές, ενώ χαρακτηριστικό του παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος που διανύει αποτελεί το εξής στατιστικό: Στο παιχνίδι με τη Μπέρνλι, ο Άγγλος διεθνής προσπάθησε να μοιράσει 18 φορές την μπάλα σε ανοιχτό παιχνίδι, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν επιτυχημένη. Έτσι, έγινε ο μοναδικός παίκτης στην Premier League τα τελευταία πέντε χρόνια που δεν καταφέρνει να περάσει ούτε μία σέντρα σε περισσότερες από δώδεκα προσπάθειες σε ένα παιχνίδι.

Το πρόβλημα της Λίβερπουλ, πέρα από αγωνιστικό, είναι κυρίως ψυχολογικό πλέον. Ο Κλοπ καλείται να διαχειριστεί αυτή την κρίση με ψυχραιμία και να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες με το υλικό που διαθέτει σε μια σεζόν με πρωτοφανείς συνθήκες.

Οι πολλές απουσίες σε συγκεκριμένες θέσεις αποσυντόνισαν τους Reds, ο Γερμανός όμως αναλαμβάνει συνεχώς την ευθύνη και δείχνει σίγουρος ότι η ομάδα του θα γυρίσει την κατάσταση, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του αυριανού (24/1) ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Θα επιστρέψουμε, να μην έχετε καμία αμφιβολία. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ίσως δεν το έχω αναφέρει όσο θα έπρεπε στα παιδιά. Ίσως θα πρέπει ν’ αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο μιλάω στους παίκτες.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται, δεν είναι κάτι που το έχεις αυτόματα, όμως δεν έχει δουλέψει στα τελευταία ματς. Πρέπει ν’ αλλάξουμε και να κάνουμε πολύ καλύτερα αρκετά πράγματα. Αυτό θα κάνουμε. Από μια κακή κατάσταση μόνο ν’ αλλάξεις μπορείς. Μίλησα με τα παιδιά και το βράδυ θα το κάνω ξανά και σήμερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ