Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής σχολίασε τις φάσεις της Premier League.
Στην αύξηση των πέναλτι για τους φιλοξενούμενους στάθηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στη στήλη που διατηρεί στη Daily Mail.
Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής σχολίασε τις φάσεις της Premier League, επισημαίνοντας πως οι φιλοξενούμενοι παίρνουν περισσότερα πέναλτι λόγω της… απουσίας οπαδών. Ο Κλάτενμπεργκ τόνισε πως δεν υπάρχουν φίλαθλοι να πιέζουν τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές, ενώ υπογράμμισε πως το VAR κάνει τη δουλειά του.
Αναλυτικά τα όσα σχολίασε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ:
«Μέχρι αυτή τη σεζόν, ο μέσος αριθμός πέναλτι που δίνονταν στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν 88. Αλλά έχοντας δοθεί ήδη 36 σε 68 παιχνίδια φέτος, πρόκειται να δούμε περισσότερα από 200 πέναλτι τη σεζόν 2020-2021. Αυτό που ξεχωρίζει βλέποντας ένα παιχνίδι, είναι πως ο διαιτητής καλείται να πάρει 5 ή 6 μεγάλες αποφάσεις ανά ματς. Όταν ήμουν στην Πρέμιερ Λιγκ, ίσως να είχα να πάρω μία ή δύο. Τι είναι λοιπόν πίσω από την άνοδο των χτυπημάτων εντός περιοχής;
Δεν ξεφεύγει τίποτα από το VAR
Το VAR λειτουργούσε στην Πρέμιερ Λιγκ από την σεζόν 2019-2020, όπου δόθηκαν 92 πέναλτι, αλλά δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Πόσες φορές ευχηθήκαμε να μπορούσαν να δουν οι διαιτητές μας περιστατικά στα μόνιτορ στο πλάι του γηπέδου; Αυτά στο Στόκλεϊ Παρκ δεν διόρθωναν τα σφυρίγματα των συναδέλφων στο γήπεδο. Πλέον το κάνουν. Δεν ξεφεύγει τίποτα από το VAR. Περιστατικά μέσα στην περιοχή εντοπίζονται και εξετάζονται περισσότερο από ποτέ χάρις την τεχνολογία. Θέλαμε το VAR να κάνει τη δουλειά του και την κάνει, παρά την περίεργη διαμάχη.
Δεν έχει υπάρξει αλλαγή σχετικά με το τι θεωρείται φάουλ. Ούτε η PGMOL συμβουλεύει ”κάθε επαφή είναι φάουλ”. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ μπορεί να έπεσε από το τζαρτζάρισμα του Αρτούρ Μαζουακού, αλλά ο παίκτης της Γουέστ Χαμ πήρε αυτό το ρίσκο όταν ”όρμηξε”.Αυτοί που λένε πως η Λίβερπουλ θα μπορούσε να πάρει πέναλτι, αλλά ο Σαλάχ θα έπρεπε να δει την κίτρινη κάρτα επειδή είναι αυτός που κάνει την μεγαλύτερη επαφή – δεν γίνεται. Αν η επαφή είχε προκληθεί από τον Σαλάχ και προσπαθούσε να ξεγελάσει τον διαιτητή, τότε έπρεπε να παρατηρηθεί. Εδώ όμως ο Μαζουακού πηγαίνει πάνω στον Σαλάχ και ο Κέβιν Φρεντ πήρε την σωστή απόφαση. Αν δεν είχε δώσει πέναλτι, θα του είχε ασκηθεί κριτική επειδή υπάρχει ξεκάθαρη επαφή. Αλλά το έδωσε και δέχεται κριτική και για αυτό.
Μην ξεχνάτε τα χέρια
Θυμάστε όταν ο Λούκας Ντιν έστειλε την μπάλα στο χέρι του Τζοέλ Γουορντ; Ή όταν το σουτ του Αγιου βρήκε το χέρι του Λίντελοφ; Ή όταν ο Ντόχερτι έκανε πέναλτι επειδή η μπάλα αφού βρήκε στο πόδι του Γουίνκς, πήγε στο χέρι του; Όλα αυτά δόθηκαν πέναλτι, αλλά η Πρέμιερ Λιγκ από τότε έχει πει πως δεν θα δινόντουσαν με την νέα ερμηνεία του χεριού. Αυτά τα περιστατικά βοήθησαν στα τρέχοντα στοιχεία, αφού πρακτικά κάποιοι παίκτες τιμωρήθηκαν επειδή έχουν χέρια! Έχοντας πει αυτά, θα μπορούσαν να δοθούν και άλλα πέναλτι. Κάποια τραβήγματα στην περιοχή πέρασαν ατιμώρητα όπως του Ντόχερτι στον Τρόσαρντ και του Μαγκουάιρ στον Αθπιλικουέτα.
Τα πέναλτι για τις ομάδες που παίζουν εκτός έδρας έχουν αυξηθεί
Δεν υπάρχουν οπαδοί στα γήπεδα να πιέζουν τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές και είναι φυσιολογικό να παίζει ρόλο. Πριν μερικές σεζόν, οι εκτός έδρας ομάδες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 0.08 πέναλτι ανά παιχνίδι. Φέτος 0.29. Ίσως οι διαιτητές να μην είναι πλέον τόσο διστακτικοί να δείξουν την άσπρη βούλα τώρα που δεν έχουν χιλιάδες να τους φωνάζουν. Δεν με ενόχλησε ποτέ αυτό – μια μέρα το 2014 είχα δώσει 3 πέναλτι κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Όλντ Τράφορντ – θα μπορούσε όμως να είναι παράγοντας. Ίσως οι παίκτες να μην είναι τόσο ”στην τσίτα” χωρίς τους οπαδούς στις κερκίδες. Αναρωτιέμαι επίσης αν η ψυχική κόπωση παίζει ρόλο. Οι παίκτες δεν είχαν ξανά τόσο μεγάλη αποχή και είναι εύκολο να κάνεις λάθη όταν σου ζητάνε να κάνεις τόσα πολλά.
Και οι διαιτητές κάνουν τις ασκήσεις τους
Οι διαιτητές κάνουν τις ”ασκήσεις” τους πριν αναλάβουν έναν αγώνα. Θα ήταν ανόητοι αν δεν το έκαναν. Θα κάνουν έρευνα για τους παίκτες και τυχόν προβλήματα σε προηγούμενα παιχνίδια. Θα σημειώσουν τακτικές σε τακτικές που αφορούν εκτελέσεις κόρνερ. Αυτό δεν γίνεται για να μπορούν να κρίνουν πριν γίνει κάτι. Γίνεται έτσι ώστε να διαιτητεύσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Μπορούν ακόμα να γνωστοποιήσουν σε προπονητές και αρχηγούς πριν τον αγώνα τι δεν θέλουν να δουν κατά τη διάρκειά του. Τα πέναλτι αυξάνονται, αλλά η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα έχουν δοθεί σωστά.