Πεντάρα η Σίτι. Εξάρα η Γιουνάιτεντ. Εφτάρα η Λίβερπουλ. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Συνεπώς κάτι φταίει. To10.gr ξεδιπλώνει την πιο περίεργη χρονιά στην ιστορία της Premier League.
Ζούμε μία δύσκολη και συνάμα πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι μας. Εδώ και έναν χρόνο περίπου, η πανδημία του κορωνοϊού έχει «ταξιδέψει» σε όλο τον πλανήτη. Έχοντας μολύνει συνολικά 35,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 1 εκατομμύριο έχουν φύγει από τη ζωή εξαιτίας του ιού.
Lockdown, μέτρα, μάσκες. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που ακούμε καθημερινά. Και ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμη θα τις ακούμε. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εξίσωση. Ως γνωστόν μία μικρογραφία της κοινωνίας μας είναι κι αυτά. Και η φετινή χρονιά είναι η πιο περίεργη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Τον Μάρτιο… έπεσαν τα ρολά παντού. Όλη η ποδοσφαιρική δραστηριότητα «έσβησε» και τη θέση των κανονικών αγώνων πήραν οι αναρτήσεις των παικτών στα social media με τις προπονήσεις στα σπίτια. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι έγινε επανεκκίνηση στις περισσότερες διοργανώσεις. Και η σεζόν 2019-20 ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου με τον τελικό του Champions League!
Η Premier League… τρελάθηκε
Η νέα σεζόν ξεκίνησε πολύ αργότερα απ’ ότι συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Παντού. Τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης έκαναν εκκίνηση περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Έναν μήνα αργότερα δηλαδή από αυτό που είχαμε μάθει. Και στο σπουδαιότερο πρωτάθλημα του πλανήτη τα έχουμε δει ήδη… όλα! Ο λόγος φυσικά για την Premier League.
Στις 12 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο ματς στην Αγγλία, με την Άρσεναλ να επικρατεί 3-0 της Φούλαμ εκτός έδρας. Αυτό που έχει επακολουθήσει όμως είναι άνευ προηγουμένου! Είναι «τρελό», απίστευτο, ανεπανάληπτο! 27 Σεπτέμβρη: Μάντσεστερ Σίτι-Λέστερ 2-5. 4 Οκτωβρίου: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τότεναμ 1-6 και Άστον Βίλα-Λίβερπουλ 7-2! Και όλα αυτά σε μία μόλις εβδομάδα! Με τις Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ να δέχονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους 6+ γκολ και οι δύο την ίδια αγωνιστική και… την ίδια ημέρα!
Θα μπορούσε να πει κάποιος την περασμένη εβδομάδα: «Εντάξει σιγά και τι έγινε που δέχθηκε 5 γκολ η Σίτι του Γκουαρντιόλα μια φορά; Σύμπτωση είναι». Έλα όμως που δεν μπορείς να πεις το ίδιο και τώρα. «Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση».
Δεν μπορεί σε μία εβδομάδα να «τρώει» πέντε γκολ η Σίτι, έξι η Γιουνάιτεντ και εφτά η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ. Κάτι συμβαίνει. To10.gr βάζει κάτω τα δεδομένα και εξηγεί.
Καλοκαιρινές (και βάλε) διακοπές μέσα στον… Μάρτιο!
Στις αρχές Μαρτίου έπεσε ο διακόπτης. Για την ακρίβεια ήταν 9 Μαρτίου όταν διεξήχθη το τελευταίο ματς πριν την καραντίνα: Λέστερ-Άστον Βίλα 4-0. Έκτοτε και για περισσότερο από 3 μήνες δεν υπήρχε δράση στην Premier League. Με το πρώτο παιχνίδι μετά την καραντίνα να διεξάγεται στις 17 Ιουνίου! Μιλάμε για 3 μήνες και μία εβδομάδα κενό! Περιττό να πούμε πως δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ούτε το… καλοκαίρι! Διότι συνήθως η μία σεζόν στην Αγγλία ολοκληρώνεται μέσα Μαΐου και η επόμενη ξεκινά αρχές Αυγούστου. Δύσκολα συμπληρώνονται δηλαδή 3 μήνες αποχής από τα γήπεδα κάθε χρόνο. Φέτος όμως οι ποδοσφαιριστές έπρεπε να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές την… άνοιξη και μέσα στα σπίτια τους. Προετοιμασίες, προπονήσεις, κόποι μίας ολόκληρης χρονιάς φαινόταν πως θα πάνε χαμένα. Και το κυριότερο; Τεράστια αποχή από τους αγώνες και τις προπονήσεις που χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος να αναπληρωθούν.
Η άρον-άρον επιστροφή με ελλιπέστατη προετοιμασία
Μία ομάδα για να είναι έτοιμη στο ξεκίνημα μίας σεζόν, ξέρετε πόση προετοιμασία απαιτείται να κάνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Τουλάχιστον 5-6 εβδομάδες. Και πάλι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για να φορμαριστεί 100% και να εμφανίσει στο γήπεδο όλες τις αρετές τις. Χρειάζεται δηλαδή μερικά επίσημα παιχνίδια στα πόδια της για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας. Στη σούμα, μας βγαίνει πάνω από δύο μήνες.
Η επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις στην Αγγλία έγινε επίσημα στις 19 Μαΐου. Και το πρώτο ματς στη μετά-καραντίνα εποχή διεξήχθη στις 17 Ιουνίου. Κάτι λιγότερο από ένας μήνας δεν φτάνει για μία κανονική προετοιμασία. Με τους παίκτες και τις ομάδες να επιστρέφουν ανέτοιμοι στη δράση, για να παίξουν καταλόκαιρο και σε μικρό διάστημα (έως τις 26 Ιουλίου) τις 9 τελευταίες αγωνιστικές.
Το «βάρος» των Ευρωπαίων και η μηδαμινή προετοιμασία εν όψει της νέας σεζόν
Το πρωτάθλημα, όπως προείπαμε, ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουλίου. Αλλά οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις επανήλθαν αρχές Αυγούστου και έριξαν αυλαία στα τέλη του μηνός. Στο Champions League, η Τσέλσι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στις 8 Αυγούστου και η Μάντσεστερ Σίτι τον Δεκαπενταύγουστο. Ενώ στο Europa League, η Γουλβς έπαιζε Ευρώπη μέχρι τις 11 Αυγούστου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έως τις 16 του ίδιου μήνα.
Σίτι και Γιουνάιτεντ λοιπόν ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους για τη σεζόν 2019-20 στις 15-16 Αυγούστου και έναν μήνα μετά έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι στο νέο πρωτάθλημα! Στις 19 Σεπτεμβρίου. Μπορεί την 1η αγωνιστική οι δύο ομάδες να μην αγωνίστηκαν, καθώς η διοργανώτρια αρχή τους έδωσε έξτρα άδεια, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Ένας μήνας απόσταση από την προηγούμενη στην επόμενη σεζόν είναι ό,τι χειρότερο για τον ποδοσφαιριστή. Είπαμε, μία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ περιλαμβάνει 5 με 6 εβδομάδες. Εδώ υπήρξε κενό μονάχα 4 εβδομάδων από το ένα επίσημο ματς στο άλλο! Άρα και πολύ μικρότερη προετοιμασία από αυτό που πρέπει. Άρα και ελάχιστη ξεκούραση. Καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε προφανώς για τι πράγμα μιλάμε τώρα.
Επί παραδείγματι, η Γιουνάιτεντ επανήλθε στις προπονήσεις στις 2 Σεπτεμβρίου. Δύο εβδομάδες ξεκούραση ουσιαστικά για τους παίκτες. Αλλά το χειρότερο είναι ότι η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έκανε προετοιμασία 2 εβδομάδων για τη νέα σεζόν. Και οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν μόλις το 1/3 της προετοιμασίας που γίνεται υπό νορμάλ συνθήκες.
Η Λίβερπουλ βέβαια είχε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με Σίτι-Γιουνάιτεντ. Ότι δεν έπαιξε Ευρώπη τον Αύγουστο. Αλλά και πάλι η προετοιμασία που έγινε φέτος ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η απουσία κόσμου και το ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ στατιστικό των φιλοξενούμενων
Αυτό το άχαρο θέαμα να βλέπουμε άδειες κερκίδες, επηρεάζει και τους παίκτες σίγουρα. Ο κόσμος άλλοτε δίνει ώθηση στη γηπεδούχο ομάδα και άλλοτε φέρνει πίεση. Σύμφωνοι, μιλάμε για επαγγελματίες οι οποίοι οφείλουν να αγνοούν τις αποδοκιμασίες ή ακόμη και τις επευφημίες των οπαδών. Διότι όταν σε αποθεώνουν, εύκολα μπορεί να πάρει το μυαλό σου… αέρα. Αλλά υπάρχει και η άλλη οπτική. Εκείνη του ανθρώπου. Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη δική του ψυχολογία και κάποιοι επηρεάζονται εύκολα από τις ιαχές του κόσμου. Κάποιοι άλλοι όχι τόσο.
Πλέον όλα αυτά δεν υπάρχουν. Οι κερκίδες είναι άδειες και οι παίκτες μπορούν να συγκεντρώνονται πολύ πιο εύκολα στη δουλειά τους. Το μυαλό τους είναι μόνο εκεί. Στην μπάλα και στον αντίπαλο. Και βλέπουμε πλέον πως η γηπεδούχος Γιουνάιτεντ μπορεί εύκολα να… αρπάξει 6 γκολ από την Τότεναμ. Και ότι η γηπεδούχος Σίτι άλλα 5 από τις «αλεπούδες». Και οι φιλοξενούμενοι γενικότερα πετυχαίνουν γκολ με το… τσουβάλι πλέον.
Συγκεκριμένα, στα 38 ματς που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στη φετινή Premier League, έχουν επιτευχθεί 77 (!) γκολ από τους φιλοξενούμενους. Ενώ μόλις σε 6 αγώνες δεν έχει σκοράρει ούτε ένα γκολ ο φιλοξενούμενος!
Τελικά για όλα υπάρχει εξήγηση. Και για την πιο… τρελή χρονιά που διανύουμε, οι λόγοι για τους διασυρμούς των «μεγάλων» είναι πολλοί. Ένα είναι το σίγουρο. Ότι το ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σεζόν, είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Διότι ο κορωνοϊός (τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στο ποδόσφαιρο η παρουσία του δηλαδή) φαίνεται πως έχει μικρύνει αισθητά τη διαφορά μεταξύ των λεγόμενων «μεγάλων» και των «μικρών»…
Ας θυμηθούμε τα τρία επικά και ιστορικά ματς που διεξήχθησαν εντός μίας εβδομάδας:
Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 7-2
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ 1-6
Μάντσεστερ Σίτι – Λέστερ 2-5