Ο Άγγλος επιθετικός μεταπήδησε στην Έβερτον, μετά από 12 χρόνια στην Άρσεναλ, όπου δεν δικαίωσε όσα προοιώνιζε το ταλέντο του.
Η αποχώρηση του Θίο Γουόλκοτ από την Άρσεναλ, με προορισμό την Έβερτον, παρότι κοινή συναινέσει, άφησε πικρή γεύση και στις δύο πλευρές. Τόσο στον ποδοσφαιριστή, που, στα 28 του, από τους «κανονιέρηδες» μεταπήδησε σε μια ομάδα χαμηλότερου βεληνεκούς και «διαμετρήματος», αλλά και στους Λονδρέζους, αφού ο φέρελπις, κάποτε, επιθετικός δεν δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες που είχε προκαλέσει, 13 χρόνια πριν, η ανάδειξη του από την Σαουθάμπτον.
Τότε που ο προπονητής του, στα τμήματα υποδομής, της ομάδας του Αγγλικού Νότου, Άντι Ρίτσι, τον περιέγραφε ως «κλώνο του Τζορτζ Μπεστ»! Από τους «Αγίους» είχε αποκτήσει, εκείνον τον μικρόσωμο…διαβολάκο που έκανε άνω κάτω τις αντίπαλες άμυνες, χάρη στην εξωπραγματική του ταχύτητα, η ομάδα του Βενγκέρ.
Ήταν τότε που αποκαλούνταν «Λιούις Χάμιλτον», παρομοιάζοντας τη γρηγοράδα του μ’ εκείνη του μονοθεσίου, του Άγγλου παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1!
12 χρόνια, 108 γκολ και 397 συμμετοχές μετά, αποχώρησε για τα «ζαχαρωτά», αλλά η αίσθηση του ανεκπλήρωτου είναι διάχυτη. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εκείνον, ή την ομάδα, αλλά είναι απόρροια και των σημαντικών τραυματισμών, που «στιγμάτισαν» την καριέρα του. Όπως εκείνος στους χιαστούς, του 2014, που του στέρησε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και τον πήγε, γενικότερα, «πίσω».
Φεύγοντας, οι φίλοι της Άρσεναλ έχουν να μνημονεύουν, όχι μόνο την συμμετοχή του στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων κι ισάριθμων Κομιούνιτι Σιλντ (2015, 2017), αλλά, κυρίως, «αστραφτερές» εμφανίσεις όπως εκείνη στο, εντός έδρας, 2-2 με την Μπαρτσελόνα, το 2010, που ήρθε παρότι οι Καταλανοί προηγήθηκαν 2-0. Ή τα γκολ του στην πρόκριση στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ, εις βάρος της Ουντινέζε, δύο χρόνια αργότερα.
Παρότι, πέρσι, έκανε τη δεύτερη παραγωγικότερη σεζόν του (19 γκολ), υπολειπόμενη μόνο της περιόδου 2012-13 (21 τέρματα), καίτοι σκόραρε κόντρα σε Λίβερπουλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι (δις), όλα αυτά δεν επαρκούσαν για να παραμείνει «πρωτεουσιάνος».
Στιγμές (όπως οι ανωτέρω, αλλά κι άλλες) υπάρχουν για να θυμούνται στην Άρσεναλ από εκείνον. Αυτό που του έλειψε ήταν συνέχεια κι αγωνιστική συνέπεια. Στα τελευταία 174 ματς πρωταθλήματος έπαιξε τα 88. Την φετινή σεζόν σκόραρε μόνο κατά της Ντονκάστερ και της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, ενώ η τελευταία του συμμετοχή ήταν στον αποκαρδιωτικό αποκλεισμό, στο Κύπελλο, από την Νότιγχαμ.
Το «δώρο» του Σάουθγκέϊτ στα γενέθλια του
Η κατιούσα είχε ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου, ανήμερα των γενεθλίων του, όταν ο εκλέκτορας της Εθνικής, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, τον ενημέρωσε ότι δεν υπολογίζεται, μετά από 47 συμμετοχές με 8 γκολ.
Το χειρότερο…δώρο για το πρώην «παιδί θαύμα» του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Εκείνον που ήταν μέλος των «λιονταριών» στο Μουντιάλ της Γερμανίας, πριν καν παίξει επίσημο ματς στους «κανονιέρηδες»! Εκείνον που, 19 ετών, στο «Μιλένιουμ», κόντρα στην Κροατία, το 2008, σκόραρε χατ τρικ. Το πρώτο Άγγλου, σ’ επίσημο αγώνα, μετά από εκείνο του Όουεν το 2001.
Στην Έβερτον του Αλαρντάϊς, πλέον, καλείται ν’ αποδείξει ότι διατηρεί «φλόγα» κι εγωισμό να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες», που προβλέπουν άδοξο φινάλε μιας καριέρας, που αλλιώς προοιωνιζόταν.