Μανώλης Σιώπης: Το «μηχανάκι» της Εθνικής, το 90% και η ειδική αναφορά του Ιβάν (vids)

Ο Μανώλης Σιώπης έχει κάνει δύο ματσάρες με Αγγλία και Ιρλανδία και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν - Το ρεσιτάλ στο Καραϊσκάκη, το αδιανόητο ποσοστό και η υπόκλιση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Η Εθνική ομάδα συνεχίζει να διαπρέπει στο Nations League και να πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις, καθώς τρεις μέρες μετά το έπος του Γουέμπλεϊ, επικράτησε και της Ιρλανδίας στο Καραϊσκάκη και έκανε το 4/4.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ενθουσιάσει και από την ημέρα που ανέλαβε ο Σέρβος τεχνικός έχει το απόλυτο, έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ, βγάζει πολύ ένταση και είναι ένα ματς μακριά από την πρώτη θέση του ομίλου. Η Εθνική θα υποδεχτεί στον «τελικό» για την πρωτιά στο ΟΑΚΑ την Αγγλία σε ένα μήνα και θέλει να μην ηττηθεί.

Η νοοτροπία της «γαλανόλευκης» στο Nations League, δείχνει ότι κρατάει την τύχη στα χέρια της, ενώ τα δύο παιχνίδια που έχει κάνει σε αυτό το «παράθυρο» είναι ονειρικά και όλοι έχουν δώσει κάτι παραπάνω από το 100%, προκειμένου να τιμήσουν και τη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ, που «έφυγε» άδικα από τη ζωή πριν από μερικές μέρες. Και χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγάλα παραδείγματα είναι και ο Μανώλης Σιώπης.

Το μεγαλείο του Σιώπη

Η καλοκουρδισμένη «μηχανή» του Ιβάν λειτουργεί εξαιρετικά και ο συνδετικός «κρίκος» σε άμυνα και επίθεση δεν είναι άλλος από τον Μανώλη Σιώπη. Ο 30χρονος μέσος ήταν βασικός και στα δύο παιχνίδια, αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους, παρότι αυτά που κάνει δεν τα μετράει πάντα η στατιστική.

Ο Σιώπης είναι ο πιο αθόρυβος παίκτης στην Εθνική ομάδα, όμως την ίδια ώρα είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς και κυρίως ένας από τους πιο ψυχωμένους. Ο Σιώπης, που αναδείχτηκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, είναι ένας παίκτης που αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ποδόσφαιρο, αλλά αυτά που προσφέρει τον κάνουν μοναδικό.

Είναι το «μηχανάκι» της Εθνικής, τρέχει ακατάπαυστα και καλύπτει χώρους, ενώ το πάθος και η καρδιά που έχει δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα. Αυτό είναι κάτι που έφερε ως παράδειγμα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του μετά το ματς με την Ιρλανδία, τονίζοντας πως το μεγαλείο του 30χρονου μέσου και ο τρόπος παιχνιδιού του αναγκάζει όλη την ομάδα να ακολουθήσει.

«Υπάρχουν παίκτες που είναι αυτοί που φαίνονται και που ομορφαίνουν το παιχνίδι και αυτοί που εργάζονται για όλους. Όταν ο Σιώπης σήμερα μπορούσε να πάρει όλες τις κεφαλιές στο πρώτο μέρος για τους άλλους δεν χρειάζεται προπονητής. Ο τρόπος παιχνιδιού του αναγκάζει τους άλλους να τον ακολουθήσουν. Αυτό είναι το μεγαλείο του Σιώπη. Είναι ιδιαίτερη περίπτωση και δεν είναι εύκολο να τον προσέχεις. Έχει καρδιά τεράστια και τη δίνει σε ότι κάνει», ανέφερε για τον Σιώπη και υποκλίθηκε στη νοοτροπία του και στην προσφορά του στην Εθνική.

Οι αριθμοί που λένε την αλήθεια

Η ειδική αναφορά του Γιοβάνοβιτς στον Σιώπη μετά το ματς είναι από μόνη της σημαντική, διότι δείχνει πόσο κομβικός είναι ο Έλληνας μέσος όταν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Εκτός όμως από τον τρόπο παιχνιδιού του και το 100% που προσφέρει και η στατιστική αναφέρει ότι ο Σιώπης έχει κάνει δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια.

Στο Γουέμπλεϊ, αγωνίστηκε 66 λεπτά και ήταν καταλυτικός στο μεσοαμυντικό κομμάτι με πολλά κοψίματα και κλεψίματα, τρομερές τοποθετήσεις και ένα φανταστικό ματς. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι το heat map του που δείχνει ποιους χώρους κάλυψε για τους συμπαίκτες του, αλλά και το 90% στις πετυχημένες πάσες (18/20), που είναι από μόνο του πολύ σημαντικό και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, αφού προσφέρει ασφάλεια.

Τρεις μέρες μετά το ματς στο Λονδίνο, ο Σιώπης πήρε και πάλι φανέλα βασικού, αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Ιρλανδία και… έβγαλε μάτια. Η παρουσία του στη μεσαία γραμμή ήταν… αρχοντική, δεν επέτρεψε σε κανέναν μέσο της Ιρλανδίας να κάνει το παραμικρό, ενώ κάλυψε όλες τις τρύπες που δημιουργήθηκαν. Κυρίως στα αριστερά ντούμπλαρε τα μαρκαρίσματα στον Γιαννούλη και δεν επέτρεψε να απειληθεί σε καμία στιγμή η γαλανόλευκη, ενώ ήταν από τους κορυφαίους και βάση στατιστικής.

Δεν είναι ο παίκτης που σκοράρει και μοιράζει ασίστ, όμως κάνει όλα τα υπόλοιπα, συν ότι το πιο σημαντικό είναι ότι ωθεί και τους συμπαίκτες του σε παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού, με το πάθος και την αυταπάρνηση που έχει για το καλό του συνόλου. Κόντρα στην Ιρλανδία, ήταν παντού, ενώ είχε ξανά 90% στις πάσες, ποσοστό που είναι εντυπωσιακό όταν συμβαίνει σε δύο σερί παιχνίδια και με διαφορετικής δυναμικότητας αντιπάλους.

Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ο Σιώπης σε σύνολο 160 λεπτών περίπου έχει κάνει μόλις 6 λάθος πάσες στις 59 που επιχείρησε, έχει συνολικά 84 επαφές και έχει σταθερά 90% επιτυχία. Είναι τόσο οικονομικός όσο χρειάζεται για αυτά που προσφέρει και σχεδόν αλάνθαστος σε δύο σερί παιχνίδια.

Μάλιστα, στο ματς με την Ιρλανδία κατέγραψε ακόμη ένα εντυπωσιακό στατιστικό, αφού είχε 8/10 κερδισμένες μονομαχίες, 2 πετυχημένα τάκλιν και 6 κερδισμένα φάουλ, τα οποία ήταν σε ανάκτηση κατοχής της μπάλας από τον ίδιο. Γενικότερα, έχει κάνει το τέλειο παιχνίδι και ουσιαστικά το μόνο που δεν έκανε ήταν να σκοράρει. Η εικόνα του ήταν άξια σχολιασμού από τον ίδιο τον προπονητή σε δηλώσεις του, όπως είδατε παραπάνω και υποκλίθηκε στο παιχνίδι που έκανε στο Φάληρο το βράδυ της Κυριακής, με τον Σιώπη να κάνει ξανά κατάθεση ψυχής…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από