Φάκελος Μουντιάλ: Τα οφέλη της πρώτης θέσης στο Nations League και το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας

Τι σημαίνει η πρώτη θέση στο Nations League για την Εθνική Ελλάδας και οι δύο θέσεις που κερδίσαμε στην κατάταξη της FIFA

Η Εθνική Ελλάδας έζησε την περασμένη Πέμπτη (10/10) ιστορικές στιγμές. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου επιτεύχθηκε ένα σπουδαίο «διπλό» στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας, με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να απολαμβάνει πλέον τη μοναξιά της κορυφής στο Group 2 της League B του Nations League μετά το 1-2 επί της ομάδας του Λι Κάρσλεϊ.

Πλέον, η Εθνική μας έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση της πρωτιάς και την άνοδο στη League A του Nations League. Επίσης, μόνο και μόνο με αυτή τη νίκη η Ελλάδα κέρδισε δύο θέσεις στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς ανέβηκε από την 24η στη 22η θέση. Ενώ παράλληλα ανέβηκε 46η από 48η παγκοσμίως. Η 22η θέση δίνει στην Ελλάδα ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να μπει στο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ 2026, αν και τα πράγματα θα είναι 100% ξεκάθαρα μετά την ολοκλήρωση του Nations League.

Με αντίπαλο την Ιρλανδία η Ελλάδα θα έχει:

  • + 6.37 βαθμούς αν νικήσει
  • – 1.13 βαθμούς αν φέρει ισοπαλία
  • – 8.63 βαθμούς αν ηττηθεί

Τι σημαίνει η πρώτη θέση στο Nations League

Καταρχάς, η πρωτιά στον 2ο όμιλο της League B του Nations League σημαίνει απευθείας άνοδο στη League A. Στο υψηλότερο επίπεδο της διοργάνωσης, απ’ όπου προκύπτουν τα Finals και ο κάτοχος του τίτλου.

Επιπλέον, η πρώτη θέση σε όμιλο του Nations δίνει τη δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων.

Οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση των προκριματικών θα αγωνιστούν στα play offs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.

Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες σε στιλ Final Four θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη.

Αν η Ελλάδα καταφέρει και αναδειχθεί νικήτρια στον όμιλό της, όπως στο προηγούμενο Nations League, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να είναι στους καλύτερους τέσσερις νικητές και να εξασφαλίσει ένα δεύτερο… μονοπάτι για το μουντιάλ. Γεγονός που είναι πιθανό δεδομένου πως πολλοί νικητές της League A (που θα προηγούνται στο Nations League ranking) και της League B θα έχουν λογικά εξασφαλίσει παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στα play offs μέσω των προκριματικών.

Φυσικά, ούσα στη League A, η Ελλάδα θα έχει πιο εύκολα δεύτερη ευκαιρία για το Euro 2028. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τρεις από τις 16 ομάδες της League A του προηγούμενου Nations League, δεν πέρασαν στο Euro 2024 μέσω των προκριματικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από