Το χρονικό του θριάμβου στο Κατάρ: Οι… Λιονέλ και η συζήτηση που άλλαξε τα πάντα (pics)

Το χρονικό του θριάμβου στο Κατάρ: Οι… Λιονέλ και η συζήτηση που άλλαξε τα πάντα (pics)

Η Αργεντινή ξόρκισε τους δαίμονες και επέστρεψε στο Εβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μια τεράστια επιτυχία που πιστώνεται και ο Λιονέλ Σκαλόνι.

Πίσω στο 2018. Η Αργεντινή γνωρίζει την ήττα από την Γαλλία, αποχαιρετώντας το Μουντιάλ της Ρωσίας από τη φάση των «16». Αλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα προστίθεται στην… αλυσίδα των αποτυχιών. Ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τον Χόρχε Σαμπαόλι, που οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου. Στα πρόθυρα της διάλυσης η τότε «Αλμπισελέστε» ψάχνει απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας. Μια ελπίδα στο πρόσωπο κάποιου καταξιωμένου προπονητή. Παρόλα αυτά, η μια… πόρτα διαδεχόταν την άλλη. Ακυρο από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, άκυρο και από τον Μαουρίσιο Ποκετίνο. Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την «ηλεκτρική» καρέκλα των «Γκαούτσος». Μέχρι που οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, τα βάζουν κάτω και αποφασίζουν: Τα κλειδιά στον Λιονέλ Σκαλόνι.

Ως υπηρεσιακός ξεκίνησε το ταξίδι του στον πάγκο της Αργεντινής ο Σκαλόνι. Ενα ταξίδι που κατέληξε με το βαρύτιμο τρόπαιο στην αγκαλιά. Πολλοί ήταν αυτοί που τον αμφισβήτησαν στο ξεκίνημα της προπονητικής του περιπέτειας. Ακόμα και ο θρυλικός Ντιέγκο Μαραντόνα δεν είχε δει με καλό μάτι την ιδέα με τον νεαρό τεχνικό. «Δεν μπορεί καν να κατευθύνει την κυκλοφορία, πώς γίνεται να διευθύνει την εθνική ομάδα. Έχουμε τρελαθεί όλοι;», είχε δηλώσει ο Ντιεγκίτο, που τώρα καμαρώνει από ψηλά την αγαπημένη του Αργεντινή.

Ο νεαρός κόουτς κατάφερε να «διαλύσει» όλες τις αμφιβολίες που αιωρούνταν, φτιάχνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα καλοκουρδισμένο σύνολο. Ενα σύνολο γύρω από τον Λιονέλ Μεσί. Και ήταν ένα από τα κατορθώματά του, το γεγονός πως «ζέστανε» ξανά τον Pulga. Είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον για την εθνική ο Μέσι μετά και τη νέα αποτυχία. Ωστόσο, πείστηκε από το πλάνο και τη δουλειά του Σκαλόνι, με τη δικαίωση να μην αργεί. Μπορεί το 2019 να γεύτηκε ξανά το πικρό ποτήρι (ήττα στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα από τη Βραζιλία), ωστόσο έβλεπε τη μεγάλη αλλαγή που συντελούνταν στις τάξεις των «Γκαούτσος».

Χρόνο με τον χρόνο, ο άπειρος Σκαλόνι κατάφερε να «κερδίσει» τους πάντες. Η Αργεντινή άρχισε να αποδίδει και στον αγωνιστικό χώρο, με τις επιτυχίες να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους. Το Κόπα Αμέρικα μέσα στη Βραζιλία έσπασε την… κατάρα, ενώ το finalissima κόντρα στην Ιταλία ήρθε και «κούμπωσε». Μέχρι που φτάσαμε στο Κατάρ. Με την «Αλμπισελέστε» να επιστρέφει στη Γη της Επαγγελίας και την κορυφή του κόσμου μετά από 36 ολόκληρα χρόνια. Με τον Λιονέλ Μέσι μαέστρο στο χορτάρι και τον Λιονέλ Σκαλόνι αρχιτέκτονα στον πάγκο. Δυο άντρες που υπήρξαν συμπαίκτες στο ματς της Αργεντινής με το Μεξικό το 2006 στη Γερμανία (24/6/06) «ευθύνονται» για το τρίτο βαρύτιμο τρόπαιο στην ιστορία των «Γκαούτσος».

Πώς βγήκε το La Scaloneta;

Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα της Αργεντινής έχει αναπτύξει ένα νέο ψευδώνυμο. Το La Scaloneta. Το ακούσαμε πολλάκις και στο μαγικό ταξίδι στα γήπεδα του Κατάρ. Τι σημαίνει όμως αυτό για την «Αλμπισελέστε»;

Το ψευδώνυμο συνδυάζει το όνομα του Scaloni με το camioneta που μεταφράζεται σε βαν ή λεωφορείο. Η αρμάδα του Σκαλόνι είχε αποκτήσει τη φήμη ότι αμύνεται μαζικά, όταν προηγείται σε αγώνες, ή με άλλα λόγια…παρκάρει το λεωφορείο. Συνέβη και σε αρκετές αναμετρήσεις του Μουντιάλ, με την Αργεντινή να παίρνει το προβάδισμα και στη συνέχεια να οπισθοχωρεί.

Η αμυντική πειθαρχία της Αργεντινής έχει βελτιωθεί σημαντικά υπό τον Σκαλόνι, γι’ αυτό ορισμένοι την αποκαλούν τώρα La Scaloneta που μπορεί να μεταφραστεί ως «The Scaloni Bus».

Η συζήτηση των δυο… Λιονέλ που άλλαξε τα πάντα

Μια αναδρομή στο παρελθόν… φωτογραφίζει και τη μεγάλη επιτυχία στα γήπεδα του Κατάρ για την Αργεντινή. Μετά από μια λευκή ισοπαλία των «Γκαούτσος» με τη Βραζιλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον Νοέμβριο του 2021, οι δυο Λιονέλ είχαν έναν σύντομο – αλλά καθοριστικό για τη συνέχεια- διάλογο.

«Ήθελα να μιλήσω στον Μέσι μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα κόντρα στη ΒραζιλίαΈνιωσα ότι αυτό που επρόκειτο να συμβεί θα ήταν δύσκολο και η απογοήτευση θα μπορούσε να ήταν έντονη.

Έτσι πριν επιστρέψει στο Παρίσι, κάθισα να μιλήσω μαζί του. Του έθεσα το θέμα που με απασχολούσε και μου είπε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και ότι κι αν γίνει τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει. Αυτό μου έδωσε ώθηση», δήλωσε ο Σκαλόνι. Ο Μέσι τον «έφτιαξε» τότε, δείχνοντας και την πίστη του προς το πρόσωπό του. Τα αποτελέσματα φάνηκαν έναν χρόνο αργότερα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Εκεί που η Αργεντινή έγραψε ξανά ιστορία. Και αν δεν υπήρχε το… σοκ της πρεμιέρας με τη Σαουδική Αραβία; Ίσως να μην καταλάβαινε ο νεαρός τεχνικός πως πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα. Το κάζο από τους Αραβες (εσπασε αήττητο σερί 36 αγώνων) άνοιξε τα μάτια του Σκαλόνι, που ενεργοποίησε με συνοπτικές διαδικασίες τους Έντσο Φερνάντες και Χούλιαν Αλβάρες. Τα δυο παιδιά του Μονουμεντάλ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Pulga πήρε από το χεράκι την ομάδα και η Αργεντινή γιορτάζει την επιστροφή στο Εβερεστ του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Με υπομονή και επιμονή, ο νεαρός τεχνικός έβαλε το λιθαράκι του στον θρίαμβο της Αργεντινής στα γήπεδα του Κατάρ. Το τρίτο αστέρι της «Αλμπισελέστε» φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των δυο Λιονέλ. Του Μέσι και του Σκαλόνι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ