Μπορεί η εμπειρία να λείπει από το ρόστερ των ΗΠΑ, όχι όμως και η ποιότητα.
Αυτή είναι η δέκατη συμμετοχή των ΗΠΑ σε τελική φάση Μουντιάλ, όπου επιστρέφουν μετά την απουσία του 2018 στην Ρωσία. Μέχρι τότε η «αστερόεσσα» συμμετείχε ανελλιπώς από το 1990 σε τελικές φάσεις Μουντιάλ.
Διαβάστε επίσης: Η «χρυσή» ενδεκάδα που βλέπει το Μουντιάλ από την τηλεόραση (pics)
Με στόχο την υπέρβαση
ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι συνεπής στο «ραντεβού» αν σκεφτεί κανείς πως από το απ’ το 1990 έδιναν διαρκώς το «παρών» στα Μουντιάλ μέχρι και το 2014.
Η μεγαλύτερη διάκριση τους ήρθε το 2002, όταν και έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά. Δεν λείπει η ποιότητα, κυρίως μεσοεπιθεικά από την ομάδα των ΗΠΑ. Ο Κρίστιαν Πούλισικ με σπουδαία καριέρα ήδη στα 24 του χρόνια, σε Ντόρτμουντ και Τσέλσι αναμφίβολα είναι αυτός που ξεχωρίζει, ενώ οι Άαρονσον, ΜακΚένι και Ντεστ που αποτελούν στελέχη των Λιντς, Γιουβέντους και Μίλαν αντίστοιχα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την μεσαία γραμμή, με τον Ρέινα να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επίθεση.
Το γεγονός πως θα παλέψει λογικά για την δεύτερη θέση με την Ουαλία και το Ιράν τους δίνει αρκετές πιθανότητες πρόκρισης, με την φάση των «16» να είναι το ταβάνι μιας αν όλα κυλήσουν με βάση λογικής εκεί θα βρουν την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Γκρεγκ Μπερχάλτερ
Ο 49χρονος Αμερικανός τεχνικός, που αποτέλεσε διεθνή παίκτη με συμμετοχή μάλιστα στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006 ανέλαβε την εθνική ομάδα το 2018, έχοντας αρκετά νωρίτερα πάρει και «γεύση» από Ευρώπη ως προπονητής της Χάμαρμπι για ενάμιση χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013.
Υπό τον Μπερχάλτερ, που ανέλαβε να επαναφέρει σε επιτυχίες την ομαδα, οι ΗΠΑ όχι μόνο επέστρεψαν σε Μουντιάλ αλλά κατέκτησαν και δύο τίτλου. Αρχικά το πρώτο Nations League της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής το 2019, όσο και τον ηπειρωτικό τίτλο του Gold Cup το 2021, που ως διοργανωτές νίκησαν στον τελικό το Μεξικό με 1-0.