Ένας… Γερμανός (Ελιές Σκίρι) η μεγάλη ελπίδα της φιλόδοξης Τυνησίας για διάκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ δεν φέρθηκε γενναιόδωρα στην Τυνησία καθώς την τοποθέτησε στο ίδιο γκρουπ με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και με τη Δανία, που παίζει ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων τα τελευταία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, στη χώρα της Βόρειας Αφρικής υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και πολύ υψηλές προσδοκίες πως αυτή η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει κάτι καλό σε αυτό το τουρνουά.
Αν αναλογιστεί κανείς πως στις προηγούμενες πέντε συμμετοχές της σε Μουντιάλ η Τυνησία δεν κατάφερε να περάσει ποτέ τον όμιλο και μόλις το 2018 πέτυχε την πρώτη της νίκη, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία στη χώρα. Οι «αετοί της Καρχηδόνας» τερμάτισαν πρώτοι στη δεύτερη φάση των προκριματικών της Αφρικής και προκρίθηκαν τελικά στο Μουντιάλ αφού απέκλεισαν σε διπλό μπαράζ το Μάλι με συνολικό σκορ 1-0.
Η παρουσία της στο Κατάρ, ωστόσο, τέθηκε σε αμφιβολία από τη FIFA, λίγες εβδομάδες πριν την πρώτη σέντρα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προειδοποίησε τους Τυνήσιους πως είναι πιθανό να τους πετάξει ακόμη και εκτός Μουντιάλ αν η κυβέρνηση της χώρας συνεχίσει να παρεμβαίνει σε ποδοσφαιρικά θέματα και να παραβιάζει το αυτοδιοίκητο. Τελικά, τέλος καλό, όλα καλά.
Το… μηχανάκι της Κολωνίας, η ελπίδα της Τυνησίας
Από το ρόστερ της Τυνησίας λείπουν τα μεγάλα αστέρια, υπάρχει όμως ένας ποδοσφαιριστής που συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα και αποτελεί λόγο αισιοδοξίας για τους συμπατριώτες τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ελιές Σκίρι, τον 27χρονο μέσο που από το 2019 αγωνίζεται στην Bundesliga με τη φανέλα της Κολωνίας κι ενώ προηγουμένως έπαιξε και στη Ligue 1 με τη Μονπελιέ.
Ο υψηλόσωμος (1.85) άσος κλήθηκε για πρώτη φορά στην ομάδα ανδρών της Τυνησίας το 2018 και έκτοτε αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος της. Είναι box to box χαφ που φημίζεται τόσο για τις ικανότητές του στο ανασταλτικό κομμάτι όσο και στο δημιουργικό αφού διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και πολύ καλό δεξί πόδι. Δικαιολογημένα θεωρείται πυλώνας για την Τυνησία και φυσικά από τη δική του απόδοση θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εικόνα της ομάδας στα γήπεδα του Κατάρ και το κατά πόσο θα μπορέσει να φανεί ανταγωνιστική.
Στο ρόστερ της ομάδας είναι και ο δεξιός μπακ του Ατρόμητου, Ουαζντί Κεσχρίντα, που ετοιμάζεται να ζήσει τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Μόνο εύκολο δεν θα είναι βέβαια το έργο της Τυνησίας, αλλά η παρουσία της Αυστραλίας στον όμιλο τής δίνει την ευκαιρία να πετύχει τη δεύτερή της νίκη σε Μουντιάλ μιας και οι δύο ομάδες βρίσκονται πάνω κάτω στα ίδια κυβικά.
Ζαλέλ Καντρί, ο πιο… φτωχός προπονητής του Μουντιάλ
Δεν έχει κλείσει καν χρόνο στον πάγκο της Τυνησίας ο Καντρί αφού προσελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο μετά τον αποκλεισμό της ομάδας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Παρ΄όλα αυτά, μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να δώσει στην ομάδα μία ταυτότητα κι έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που αρέσει και στους οπαδούς της.
Είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου – στο μέτρο του δυνατού πάντα – με το 4-3-3 να είναι η αγαπημένη του διάταξη ενώ δεν αλλάζει στυλ ούτε και πρόσωπα αν δεν υπάρξει μεγάλη ανάγκη. Του αρέσει να στηρίζεται σε έναν συγκεκριμένο κορμό και αποφεύγει τα ρίσκα. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το γεγονός πως ο Καντρί είναι ο πιο φτηνός από τους 32 προπονητές του Μουντιάλ, με απολαβές 130.00 ευρώ τον χρόνο.