Κολίνα: «Πιο ακριβείς και γρήγορες αποφάσεις με το ημιαυτόματο οφσάιντ»

Κολίνα: «Πιο ακριβείς και γρήγορες αποφάσεις με το ημιαυτόματο οφσάιντ»

Οι αποφάσεις του VAR, όσον αφορά το οφσάιντ θα είναι πιο γρήγορες και ακριβείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μετά την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από τη FIFA.

Οι αποφάσεις του VAR, όσον αφορά το οφσάιντ θα είναι πιο γρήγορες και ακριβείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μετά την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από τη FIFA τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή (18/11) ο επικεφαλής των διαιτητών Πιερλουίτζι Κολίνα.

Η «ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ» θα κρίνει ακόμη και τις πιο αυστηρές αποφάσεις οφσάιντ, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε στο προηγούμενο σύστημα. Επιπλέον, μια τρισδιάστατη κινούμενη απόδοση της φάσης θα μεταδίδεται για τους φιλάθλους στο γήπεδο και στην τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης: Για αυτό ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα καλύτερος μετά το Μουντιάλ

«Όλο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πιο γρήγοροι και ακριβείς όσον αφορά τις αποφάσεις των οφσάιντ», είπε ο Κολίνα προς τους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου πριν από το τουρνουά.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, το να είμαστε πιο γρήγοροι δεν σημαίνει ότι θα έχουμε στιγμιαία αξιολόγηση του οφσάιντ. Θα είναι μικρότερη από τώρα, σίγουρα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε απάντηση σε ένα… δευτερόλεπτο ή σε live συνθήκες. Ένα πράγμα που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντα στους διαιτητές του αγώνα: Στο VAR, τον βοηθό διαιτητή βίντεο και στον διαιτητή που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο».

Δώδεκα κάμερες σε κάθε στάδιο θα παρακολουθούν 29 πόντους στο σώμα κάθε παίκτη και ένας αισθητήρας μέσα στην μπάλα του αγώνα θα στέλνει δεδομένα στην αίθουσα χειρισμών VAR, 500 φορές το δευτερόλεπτο για να επιτρέψει μια πολύ ακριβή εκτίμηση του πότε ακριβώς έγινε η πάσα.

Η νέα τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε δύο τουρνουά της FIFA και σε δοκιμαστικούς αγώνες σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Αναλύσαμε τα δεδομένα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό», δήλωσε ο Γιοχάνες Χόλτσμιουλερ διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας της FIFA. «Είναι το πιο ακριβές εργαλείο υποστήριξης οφσάιντ αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του ο Κολίνα επισήμανε πως έχει είχε ενημερώσει και τους 32 προπονητές των ομάδων σε δύο σεμινάρια κι επισκέφτηκε κάθε ένα από τα καμπ των 32 ομάδων, για να ενισχύσει το μήνυμά του προς τους παίκτες.

Οι διαιτητές έχουν λάβει οδηγίες να τιμωρούν οποιαδήποτε κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία ενός παίκτη με κόκκινες κάρτες, συμπεριλαμβανομένων των αγκωνιών στο πρόσωπο, των τάκλιν με τις τάπες των παπουτσιών και των επικίνδυνων μαρκαρισμάτων με το πόδι ψηλά.

«Εδώ παρουσιάζονται οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Θα ήταν κρίμα αν κάποιοι από αυτούς τους παίκτες δεν μπορούν να παίξουν εξαιτίας ενός τραυματισμού που προκλήθηκε από έναν αντίπαλο.

Έτσι το πρώτο μήνυμα που περάσαμε ήταν να προστατεύσουμε την ασφάλεια των παικτών. Κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός αντιπάλου, θα συνοδεύεται από κόκκινη κάρτα κι αυτό το γνωρίζουν ήδη οι παίκτες και οι προπονητές».

Ο Κολίνα επισήμανε επίσης, ότι η FIFA ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο «καθαρό» χρόνο παιχνιδιού, έτσι ώστε οι διαιτητές να έχουν λάβει οδηγίες να χρονομετρούν με ακρίβεια τις διακοπές και να προσθέτουν λεπτά στο τέλος του ημιχρόνου.

«Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, έγινε πολύ φυσιολογικό για τον τέταρτο διαιτητή να δείχνει τον πίνακα με επτά, οκτώ, εννέα λεπτά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ