Μόνο το ποδόσφαιρο θα πρέπει να σκέφτεται ο πλανήτης κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA (20/11-18/12), στο Κατάρ, εξακολουθεί ν’ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, λόγω του κλιματικού του κόστους και της κριτικής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα αυτή.
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό. Αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να τα θέσουμε στον εαυτό μας, όταν αναθέτουμε το γεγονός», σχολίασε ο Μακρόν από την Μπανγκόκ, λίγο μετά την ανακοίνωση, που ενημερώνει ότι θα μεταβεί στο Κατάρ, για να παρακολουθήσει διά ζώσης την εθνική Γαλλίας, στον ημιτελικό ή στον τελικό της διοργάνωσης.
Διαβάστε επίσης: Και οι 5 είναι υπέροχοι…
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο, έχει «πυροδοτήσει» πολλές διαμάχες, τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των ντόπιων εργαζομένων, όσο για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον των κλιματιζόμενων σταδίων, αλλά και την θέση των LGBTQ+ γυναικών και μειονοτήτων. Αυτές οι επικρίσεις, έκαναν ορισμένους φιλάθλους, προερχόμενους ειδικά από την Δυτική Ευρώπη, να μποϊκοτάρουν την διοργάνωση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, επιμένει να θεωρεί πως «ήταν πολύ κακή ιδέα να πολιτικοποιηθεί ο αθλητισμός», υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι πρόκειται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.
Ο Γάλλος πρόεδρος, πήγε στη Ρωσία το 2018 για να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έληξε με θρίαμβο (4-2) της εθνικής Γαλλίας επί της Κροατίας.
Τα μέλη της αποστολής των «πετεινών», που έφθασε στην Ντόχα την Τετάρτη, παραμένουν επιφυλακτικοί στην θέση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικότερα, οι παίκτες αποκήρυξαν μια πρωτοβουλία κοινή σε πολλές ευρωπαϊκές αποστολές, οι οποίες θέλουν οι αρχηγοί τους να φορούν ένα περιβραχιόνιο με χρωματιστές ρίγες κατά την διάρκεια του αγώνα, για να υποστηρίξουν τον αγώνα κατά των διακρίσεων.
Η FIFA δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως» γι΄αυτήν την ενέργεια, ενώ η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται στο εμιράτο του Κόλπου.
«Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στην διοργανώτρια χώρα, εξήγησε ο αρχηγός των «τρικολόρ», Ούγκο Γιορίς, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να μην φορέσει το περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.