Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα χάκερ παρακολουθούσαν προσωπικότητες για την προστασία του Μουντιάλ στο Κατάρ.
Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν γίνει στόχοι χάκερ που προσλήφθηκαν, για να προστατεύσουν τη φήμη του Κατάρ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα (6/11) από τους Sunday Times.
Αυτές οι προσωπικότητες έχουν στοχοποιηθεί για τις έρευνές τους ή τις κρίσιμες θέσεις τους σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ.
Η χώρα δέχεται έντονη κριτική ιδιαίτερα για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων σε εργοτάξια ή τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Μεταξύ των στόχων αυτών των χάκερ είναι δημοσιογράφοι, όπως αυτός των Sunday Times Τζόναθαν Καλβέρτ, ο οποίος είχε ερευνήσει τους διεφθαρμένους ελιγμούς που οδήγησαν στην ανάθεση του τεστ στο Κατάρ το 2010, ο Αμερικανο-Ούγγρος δικηγόρος Μάρκ Σόμος που είχε καταθέσει μήνυση κατά της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ ενώπιον του Ύπατου Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Επίσης και ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, μεγάλος υπερασπιστής της υποψηφιότητας του Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Σύμφωνα με στοιχεία των Sunday Times και το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, από το 2019 ξεκίνησαν αυτές οι «επιχειρήσεις εισβολής» σε περίπου πενήντα προσωπικότητες, από μια ομάδα Ινδών χάκερ .
«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πελάτης (των χάκερ) είναι ο οικοδεσπότης του επόμενου Μουντιάλ: το Κατάρ», γράφουν οι δημοσιογράφοι.
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης του Κατάρ, αρνήθηκαν τη συμμετοχή του Κατάρ σε αυτή την τεράστια επιχείρηση.