Nα αποζημιωθούν οι οικογένειες των εργατών που έχασαν την ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ ζητάει η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) ανακοίνωσε σήμερα (21/9) ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργατών στο Κατάρ που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την κατασκευή των υποδομών για το φετινό Μουντιάλ.
Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη συμπεριφορά του προς τους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι μαζί με άλλους αλλοδαπούς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η FairSquare (MKO για τα ανθρώπινα δικαιώματα) ανέφεραν χθες ότι οι χορηγοί της FIFA και του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να παροτρύνουν την παγκόσμια ομοσπονδία και την κυβέρνηση του Κατάρ να αποζημιώσουν τους μετανάστες εργάτες.
Τον Μάιο, η Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν ζητήσει από τη FIFA να διαθέσει 440 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των μεταναστών εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε κατασκευαστικά έργα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μαρκ Μπούλινγκχαμ.
«Πιέζουμε τη FIFA για ενημέρωση σχετικά με το ταμείο αποζημίωσης, το οποίο αναφέρεται ως δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αποζημίωση από τις κατασκευαστικές εταιρείες» πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του Κατάρ διέψευσε μια έκθεση της Αμνηστίας του 2021 ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση.
Ο Μπούλινγκχαμ είπε ότι η FA πιέζει επίσης τη FIFA για ενημέρωση σχετικά με τους νέους νόμους για την προστασία της εργασίας στο κράτος του Κόλπου και για τη δημιουργία ενός κέντρου για την παροχή συμβουλών και βοήθειας στους μετανάστες εργαζομένους.
«Είναι σαφές ότι το Κατάρ έχει θεσπίσει προοδευτική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια για να δώσει δικαιώματα στους εργαζόμενους, επομένως αυτή η ιδέα θα βοηθήσει αυτή τη νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ» είπε.
Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν, και οι αρχηγοί άλλων επτά ευρωπαϊκών ομάδων που έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα φορέσουν ένα συμβολικό περιβραχιόνιο κατά των διακρίσεων στη διάρκεια του τουρνουά στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.
«Ως αρχηγοί μπορεί όλοι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης» είπε ο Κέιν.
«Αυτό είναι ακόμη πιο σχετικό σε μια εποχή που ο διχασμός είναι κοινός στην κοινωνία. Φορώντας μαζί το περιβραχιόνιο για λογαριασμό των ομάδων μας θα στείλει ένα σαφές μήνυμα όταν ο κόσμος παρακολουθεί».
Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.
Join us in calling on FIFA and the Qatari government to provide remedies for serious abuses including deaths, injuries, and wage theft. #PayUpFIFAhttps://t.co/Il1LjbjLoI
— Human Rights Watch (@hrw) September 20, 2022