Ο ιδιοκτήτης της Μονακό, μετά τα ποδοσφαιρικά deal του καλοκαιριού, αποκόμισε και 450 εκ. δολάρια σε δημοπρασία διάσημου πίνακα!
Αν είχε κοκόρια κι αυτά θα …γένναγαν! Για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ο λόγος, που το 2017 είναι, για κείνον, μια άκρως επικερδής χρονιά, σ’ όλα τα επίπεδα.
Ο Ρώσος ολιγάρχης, ιδιοκτήτης της Μονακό,, μοιάζει να έχει το άγγιγμα του Μίδα κι η αμύθητη περιουσία του αβγατίζει καθημερινά….
Πάρτε παράδειγμα τι συνέβη, μόνο, προχθές. που έβγαλε «μεροκάματο» 450 ….εκατομμύρια δολάρια!
Πως; Πωλώντας το διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Salvator Mundi» σε δημοπρασία του οίκου Christie’s! Ο «Σωτήρας του Κόσμου», ελληνιστί, απεικονίζει τον Θεάνθρωπο, μέσα από την, πρωτοπόρα, ματιά του ιδιοφυούς και πολυσχιδούς Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης.
Ο συλλέκτης (κατέχει έργα των Γκογκέν, Ροντέν, Μοντιλιάνι και Πικάσο) Ριμπολόβλεφ, πάντως, … σώθηκε κάνοντας «κόλπο γκρόσο»!
Κέρδισε 322,5 εκ. δολάρια, αφού τον είχε αγοράσει…μόνο 127.5 εκατομμύρια προ 4ετιας!
O 50χρονος επιχειρηματίας, γεννημένος στο Περμ, κοντά στα Ουράλια, γόνος γιατρών, ακολούθησε, αρχικά, το οικογενειακό επάγγελμα, αλλά με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, παράτησε την επιστήμη του Ιπποκράτη, επιδιδόμενος σε μπίζνες και μόνο χαμένος δε βγήκε….
Ξεκινώντας από επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας, επεκτάθηκε στον τραπεζικό (μέχρι της Κύπρου…) κάνοντας θραύση ασχολούμενος με την παραγωγή καλιούχου λιπάσματος. Αποτέλεσμα; Να μην ξέρει τι… έχει!
Tο περιοδικό Forbeς, αντίθετα, υποστηρίζει ότι γνωρίζει πως, το 2011, η περιουσία του υπολογιζόταν στα 9.5 δις δολάρια!
Ο Σκορπιός και με την …τρίτη στο ποδόσφαιρο!
Εκείνη τη χρονιά, ο 13ος πλουσιότερος Ρώσος, πήρε τον Σκορπιό κι έκανε… μπάσιμο στο ποδόσφαιρο! Αφού επιχείρησε, ανεπιτυχώς την εξαγορά των Ντιναμό Μινσκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα κατάφερε στο Μονακό, με την άδεια του Πρίγκηπα Αλβέρτου (κράτησε το 33% των μετοχών). Η ομάδα βολόδερνε στην Ligue 2, κινδυνεύοντας με υποβιβασμό. Όχι μόνο σώθηκε, αλλά την επόμενη χρονιά ανέβηκε …τρένο στα γαλλικά ποδοσφαιρικά «σαλόνια»!
Το καλοκαίρι του 2013 «έσπρωξε» στις μεταγραφές των Φαλκάο,, Χάμες Ροντρίγκες. Μοουτίνιο, Ρικάρντο Καρβάλιο κι Αμπιντάλ 155 εκ. ευρώ (!), ανταγωνιζόμενος στα ίσα τους Καταριανούς της Παρί.
Ωστόσο ο Ρώσος, πριν προβεί στην πώληση τέχνης είχε επιδοθεί, δίχως ενδοιασμούς σε εκείνη ποδοσφαιρικών «τεχνιτών» και μάλιστα το έκανε με εξαιρετικό timng.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2014, «έβγαλε στο σφυρί» τον Χάμες (80 εκ. ευρώ καρπώθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης), εξαργυρώνοντας το εξαιρετικό του Μουντιάλ.
Έκτοτε ακολουθεί τακτική φτηνών αγορών και ακριβών πωλήσεων.
Η περσινή, πέραν πάσης προσδοκίας σεζόν της Μονακό (μετά από 17 χρόνια πρωταθλήτρια, κι έπειτα από 13 χρόνια στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) κεφαλαιοποιήθηκε με την πώληση του Κιλιάν Εμπαπέ αντί 180 εκ. ευρώ (2η ακριβότερη μεταγραφή στα χρονικά) στην Παρί!
Να’ ταν η μόνη… Μεντί και Μπερνάρντο Σίλβα πηγαίνοντας στην Μάντσεστερ Σίτι απέφεραν 107,5 εκ. ευρώ, ενώ είχαν κοστίσει 29! Ο Μπακαγιόκο των 8 εκ. ευρώ, από τη Ρεν, αγοράστηκε 45 από την Τσέλσι, ενώ άλλα 18 εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία από τις πωλήσεις των Ζερμέν και Σεν Μαξίμ σε Μαρσέϊγ και Νις αντίστοιχα.
Κέρδος; Περίπου ένας … Ντα Βίντσι!