Πώς γίνεται μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη όπως η Μπαρτσελόνα, να τα «θαλασσώνει» την περίοδο των μεταγραφών;
Η Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι ένας από τους κολοσσούς του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος κι ένα κλαμπ που φαινομενικά μοιάζει ικανό να δελεάσει οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, αλλά όταν έρχεται η ώρα των μεταγραφών, δυσκολεύεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Κάτι περισσότερο από 700 εκατομμύρια λίρες έχουν ξοδέψει οι Καταλανοί τα τελευταία έξι χρόνια ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό μάλλον πήγε στράφι.
Τα 150 από αυτά, αφορούσαν την αγορά των Λούις Σουάρεζ, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν και Ιβάν Ράκιτιτς οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα ότι δικαιολόγησαν τα λεφτά τους (και με το παραπάνω) αλλά οι παίκτες για τους οποίους δαπανήθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα, ακόμη αγνοούνται. Πάμε να δούμε ποιοι ήταν αυτοί ανά σεζόν…
Σεζόν 2015- 16
Οι Βάσκοι φέρνουν στη Βαρκελώνη τους Αρντά Τουράν και Αλέιξ Βιντάλ με τον πρώτο μάλιστα να προέρχεται από μία εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Εν τέλει, ο Αλέιξ Βιντάλ αποχώρησε έπειτα από τρεις αποτυχημένες σεζόν με προορισμό τη Σεβίλλη, ενώ ο Τούρκος χαφ, αναχώρησε από την ομάδα στα μέσα της διάρκειας του συμβολαίου του και πήγε στην Μπασακσεχίρ.
Σεζόν 2016-17
Αντρέ Γκόμες, Πάκο Αλκάθερ, Σάμουελ Ουμτιτί, Λούκας Ντιν Γιάσπερ Σίλεσεν, Ντένις Σουάρεζ. Όλοι, με μοναδική εξαίρεση τον Ουμτιτί, ο οποίος ωστόσο δεν αποτελεί βασικό «γρανάζι» για το κέντρο της άμυνας του Κίκε Σετιέν. Οι υπόλοιποι, οδηγηθήκαν χωρίς δεύτερες σκέψεις από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα σε Έβερτον, Ντόρτμουντ, Βαλένθια και Άρσεναλ.
Σεζόν 2017-18
Φιλίπ Κουτίνιο, Ουσμάν Ντεμπελέ, Παουλίνιο, Νέλσον Σεμέδο, Ζέραρ Ντεουλοφέου, Γέρι Μινά και Μάρλον. Μεγάλων οικονομικών δαπανών το καλοκαίρι του 2017 για την Μπαρτσελόνα. Πλήρωσε πάνω 200 εκατομμύρια για να κάνει δικούς της τους Κουτίνιο και Ντεμπελέ, με τον πρώτο να φεύγει δανεικός στη Μπάγιερν Μονάχου και τον δεύτερο να περνά το μεγαλύτερο διάστημα στην Ισπανία ως τραυματίας. Ο Σεμέδο αποτελεί έναν τίμιο «στρατιώτη» του Καμπ Νου, με τους Ντεουλοφέου Μίνα και Μαρλόν να βλέπουν πρόωρα την πόρτα της εξόδου.
Σεζόν 2018-19
Μάλκομ, Λανγκλέ, Αρτούρ, Αρτούρο Βιντάλ και Τοντιμπό. Μία μεταγραφική περίοδος με μεγάλες ελπίδες για τη Μπαρτσελόνα. Ο Μάλκομ, αν και πληρώθηκε… χοντρά, δεν έχει καταφέρει ακόμη να δείξει παρόμοια πράγματα με αυτά που έκανε στη Μπορντό. Ο Αρτούρο Βιντάλ, δεν δείχνει ότι μπορεί να γίνει το βαρόμετρο του κέντρου της ομάδας. Ο Αρτούρ θα συνεχίσει στη Γιουβέντους, ενώ ο τελευαταίος των Μοϊκανών Λανγκλέ είναι από τους λίγους διασωθέντες των μεταγραφών του καλοκαιριού του 2018.
Σεζόν 2019-20
Ο Αντουάν Γκριεζμάν αποκτήθηκε για να κάνει πιο εύκολο το έργο των Μέσι, Σουάρεζ και να φτάσουν μαζί σε ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Από την άλλη, ο Ντε Γιονγκ για να αποτελέσει το βασικό «όπλο» της μεσαίας γραμμής της Μπαρτσελόνα. Προς το παρόν έχουν μείνει και οι δύο στα… ρηχά, αφού τίποτα δεν θυμίζει τις χρονιές που είχαν κάνει πριν μετακομίσουν στη Βαρκελώνη.