Οι δέκα «πληγές» της Μπαρτσελόνα

Οι δέκα «πληγές» της Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε μία ακόμα ηχηρή μεταγραφή, με την απόκτηση του Γκριεζμάν, έχοντας ως αυτοσκοπό το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο σύλλογος, όμως, έχει να διαχειριστεί αρκετά ζητήματα, για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης που τόσο επιζητεί.

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε για άλλη μία χρονιά το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά ο μεγάλος της στόχος, το Τσάμπιονς Λιγκ, χάθηκε για άλλη μία χρονιά. Ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ στον προημιτελικό πείσμωσε τους ιθύνοντες της ομάδας, οι οποίοι κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να ενθουσιάσουν και πάλι το κοινό τους. Η άφιξη των Ντε Γιονγκ και Γκριεζμάν, ήταν οι πρώτες κινήσεις, ενώ ενδέχεται να επιστρέψει στην ομάδα και ο Νεϊμάρ. Παρόλα αυτά οι Καταλανοί έχουν να διαχειριστούν αρκετά ζητήματα για να φτάσουν στο δρόμο της επαγγελίας. Ακολουθούν τα δέκα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν:

1.Το δεξί άκρο της άμυνας

Ο Νέλσον Σεμέδο ζήτησε να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα, αλλά η ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να τον αφήσει εύκολα να φύγει. Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν μία επιλογή για τον Πορτογάλο, αλλά δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τον Γκριεζμάν, εξαιτίας της ρήτρας του Γάλλου. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε υπολογίζει τον Σεμέδο ως εναλλακτική του Σέρτζι Ρομπέρτο στο ροτέισον της ομάδας και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα χειριστεί την κατάσταση για να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ τους.

2.Το αριστερό άκρο της άμυνας

Η αποχώρηση του Λούκας Ντιν, ο οποίος αποκτήθηκε από την Έβερτον, έχει ως αποτέλεσμα να έχει μείνει η ομάδα μόνο με τον Ζόρντι Άλμπα. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η εναλλακτική στη θέση του 30χρονου αριστερού οπισθοφύλακα, από τη στιγμή που ο Βάσκος τεχνικός δεν υπολογίζει στον νεαρό Μιράντα. Για τους «Μπλαουγκράνα» υπάρχουν δύο λύσεις αυτή τη στιγμή στη μεταγραφική αγορά. Η μία είναι ο Φιλίπε Λουίς που μένει ελεύθερος από τους «ροχιμπλάνκος» και μπορεί να αποκτηθεί χωρίς χρήματα. Η δεύτερη επιλογή είναι ο πρωταθλητής με την U-21, Φίρπο, τον οποίο, όμως, η Ρεάλ Μπέτις κοστολογεί με 50.000.000 ευρώ.

3.Το κέντρο άμυνας

Μουρίγιο και Βερμάελεν αποχώρησαν αυτό το καλοκαίρι από το «Καμπ Νου», με την ομάδα της Βαρκελώνης να στρέφεται στον Ντε Λιχτ. Ο 19χρονος αρχηγός του Άγιαξ προοριζόταν για βασικός στους Καταλανούς, αλλά δεν κατάφεραν να τον πείσουν, με τον Ολλανδό να οδεύει στη Γιουβέντους. Ο Ζεράρ Πικέ αναμένεται να «τραβήξει το κουπί» για μια ακόμα χρονιά, με τον παρτενέρ του είναι ένας από τους Ουμτιτί ή Λανγκλέ. Το θέμα είναι ότι ο Γάλλος στόπερ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα τραυματισμού και αποτελεί μυστήριο κατά πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν ως σταθερή λύση. Στο ροτέισον αναμένεται να περιληφθεί και ο 19χρονος Τοντιμπό, που δεν έχει όμως την απαραίτητη εμπειρία.

4.Πιθανή αλλαγή συστήματος

Έχουν περάσει 16 χρόνια από τότε που ο Φρανκ Ράικαρντ άλλαξε το σχηματισμό της ομάδας, φέρνοντας το 4-3-3 στην καθημερινότητα των Καταλανών. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα επίσης δούλεψε με αυτό το σύστημα, αλλά ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού προτιμούσε το 4-4-2, λόγω και της αποχώρησης του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν. Με την άφιξη του Γκριεζμάν, όμως, ο Βαλβέρδε θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, αφού με τους Σουάρες και Μέσι παρόντες δεν θα έμενε χώρος για εκείνον στην ενδεκάδα. Η αλλαγή του συστήματος, επομένως κρίνεται επιβεβλημένη, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν και οι Ντεμπελέ, Μάλκολμ στα άκρα.

5.Ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας

Η Μπαρτσελόνα βασίζεται ακόμα σε ποδοσφαιριστές που υπερβαίνουν τα 30 χρόνια. Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Μέσι και Σουάρες έχουν ξεπεράσει το «φράγμα» των 30 ετών και είναι όλοι βασικές επιλογές στον καταρτισμό της ενδεκάδας. Μένει να δούμε, λοιπόν, πως ο προπονητής των Καταλανών θα βρει ισορροπία μεταξύ των «παλιοσειρών» και του νέου «αίματος» της ομάδας, ώστε να να διατηρήσει τα βαριά χαρτιά του φρέσκα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

6.Ποιοι θα είναι βασικοί στη μεσαία γραμμή;

Σε περίπτωση που μετατραπεί το σύστημα σε 4-3-3, υπάρχουν μόνο τρεις θέσεις για πέντε παίκτες. Μπουσκέτς, Ράκιτιτς και Βιδάλ είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής την περσινή σεζόν. Από κοντά και ο Βραζιλιάνος, Αρτούρ, που είχε μια ελπιδοφόρα πρώτη χρονιά και έδειξε τρομερή αυτοπεποίθηση.  Με την άφιξη του Ντε Γιονγκ, οι «Μπλαουγκράνα» είναι καλυμμένοι, αλλά ο 20χρονος δεν ήρθε ως αναπληρωματικός. Όπως έδειξε και από την περσινή του πορεία στον Άγιαξ, είναι ικανός να ανταποκριθεί ως βασικός, οπότε θα έχει ενδιαφέρον ποιον θα εκτοπίσει από την βασική ενδεκάδα. Δεν γίνεται να λησμονήσουμε, άλλωστε, ότι η νέα του ομάδα έδωσε ένα ποσό που φτάνει τα 75.000.000 ευρώ.

7.Να φέρει πίσω τον Νεϊμάρ ή να πάρει έναν ακόμη επιθετικό;

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Μπερτομέου, μετά την απόκτηση του Γκριεζμάν, θέλει να προχωρήσει σε ένα ακόμα «μπαμ» με την επιστροφή του Νεϊμάρ. Κάτι τέτοιο βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο ειδικά από τη στιγμή που η Παρί Σεν Ζερμέν τον απέκτησε για 222.000.000 ευρώ. Για να επιτευχθεί, επομένως, μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει οι Καταλανοί να προσφέρουν και τα ανάλογα «έμψυχα ανταλλάγματα», πείθοντας κάποιους ποδοσφαιριστές τους να φύγουν από τη La Liga με προορισμό τη Ligue 1. Σε περίπτωση όμως που καταφέρουν να πείσουν τους Παριζιάνους και να φέρουν πίσω τον Νεϊμάρ, δεν θα μπορούν να ξοδέψουν και άλλα χρήματα για την απόκτηση κεντρικού επιθετικού, μένοντας μονάχα με τον Λουίς Σουάρες.

8.Αποχωρήσεις

Την στιγμή που μιλάμε, έχουν αποχωρήσει από την ομάδα οι Σίλενσεν, Μουρίγιο, Βερμάελεν, Μπόατενγκ, ενώ οι Αλκάθερ και Αντρέ Γκόμες πήραν κανονική μεταγραφή (μετά τον δανεισμό τους) σε Ντόρτμουντ και Έβερτον αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Βαλβέδρε έχει αρκετούς ακόμα παίκτες προς πώληση, με στόχο να γεμίσει τα ταμεία της. Ραφίνια και Μάλκολμ είναι στη «μαύρη λίστα», αλλά δεν έχουν ακόμα πωληθεί. «Θολό» παραμένει το τοπίο όσον αφορά την περίπτωση Κουτίνιο, με τον Βραζιλιάνο να είναι αποφασισμένος να παραμείνει. Το ίδιο ισχύει και με τον Ντεμπελέ, για τον οποίον οι Καταλανοί περιμένουν προτάσεις, με κανέναν εκ των δύο, όμως, να μην έχει αποχωρήσει ακόμα.

9.Η δύσκολη θέση του Βαλβέρδε

Μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της Μπαρτσελόνα δεν ήθελαν τον Βαλβέρδε στον πάγκο και την επόμενη σεζόν, ειδικά μετά το «στραπάτσο» από τη Λίβερπουλ στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ομάδας αποφάσισε να κρατήσει τον Βάσκο στο τιμόνι της ομάδας και να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τη νέα σεζόν και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί στο εσωτερικό της ομάδας σε περίπτωση που οι «Μπλαουγκράνα» κάνουν άσχημη εκκίνηση. Οι επιτυχίες στη La Liga έδωσαν παράταση ζωής στο Βάσκο προπονητή, αλλά οι «ζωές» του μειώνονται, ειδικά αν δεν πετύχει το No1 στόχο του συλλόγου, το Τσάμπιονς Λιγκ.

10.Η κληρονομιά του Μπερτομέου

Ο Μπερτομέου παλεύει για την υστεροφημία του στο σύλλογο, αλλά και για να παραμείνει δυνατός ενόψει των εκλογών στην προεδρία του κλαμπ. Ο προκάτοχός του, Σάντρο Ροσέλ, έκανε σπουδαία δουλειά από το 2010 έως και το 2014, ελέω Μέσι και Γκουαρντιόλα, με την ομάδα εκείνης της τετραετίας να γράφει ιστορία. Ο Μπερτομέου παραμένει δημοφιλής αυτή τη στιγμή, έχει υπογράψει πολύ σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και θέλει να φέρει και τον Νεϊμάρ εκτός από τον Γκριεζμάν. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι κινήσεις δεν θα είναι αρκετές, αν δεν επιστρέψει και πάλι η Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της ομάδας έχει ακόμα δύο χρόνια θητείας και θέλει να δικαιωθεί για την απόφασή του να κρατήσει τον Βαλβέρδε, κατακτώντας το πολυπόθητο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ