Η La Liga κινδυνεύει να χάσει μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της, αν προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση που πρότεινε η ισπανική κυβέρνηση.
O πρόεδρος της διοργανώτριας του ισπανικού πρωταθλήματος, Χαβιέρ Τεμπάς, με μια επιστολή που απευθύνεται σε κάθε σύλλογο, δήλωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2019, που θα μπορούσε να κοστίσει στις 20 ομάδες του πρωταθλήματος 80 εκατομμύρια ευρώ.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν φορολογικές αυξήσεις 2% για εκείνους που κερδίζουν περισσότερα από 130.000 ευρώ ετησίως και αύξηση κατά 4% για εισοδήματα άνω των 300.000.
«Όλα αυτά τα μέτρα συνεπάγονται αρνητικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των συλλόγων και επηρεάζουν περισσότερους από 750 παίκτες και προπονητές. Μόνο οι αυξήσεις των φόρων θα οδηγήσουν σε επιπτώσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς των συλλόγων, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει την αποχώρηση 20 κορυφαίων ποδοσφαιριστών από το πρωτάθλημά μας», ανέφερε η επιστολή που υπέγραψε ο Τεμπάς.
Για τους υψηλότερους μισθωτούς, ο ισπανικός φόρος εισοδήματος υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη ένα σταθερό ανώτατο ποσοστό 22,5% το οποίο αντιστοιχεί στο ισπανικό κεντρικό κράτος κι ένα κυμαινόμενο επιτόκιο που καθορίζεται από τις αυτόνομες περιοχές, μέχρι 25,50% στην περίπτωση της Καταλονίας ή 21% στην περίπτωση της Μαδρίτης. Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα, ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης στη χώρα, υπόκειται σήμερα σε ποσοστό 48%, το οποίο θα ανέλθει στο 52% στο πλαίσιο των νέων προτάσεων. Αντίστοιχα, ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 47,5%.
Οι παίκτες στην Ισπανία συνήθως διαπραγματεύονται συμβόλαια μετά από φόρους, πράγμα που σημαίνει ότι οι σύλλογοι και όχι οι ποδοσφαιριστές θα πληγούν οικονομικά, αν εγκριθούν οι προτεινόμενοι φορολογικοί συντελεστές.
«Ως αποτέλεσμα (των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων), η La Liga σχεδιάζει μια στρατηγική για να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των προτάσεων», αναφέρεται στην επιστολή.
Η πρόταση του προϋπολογισμού για το 2019 έχει συμφωνηθεί μεταξύ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και του κόμματος των Ποδέμος, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη από τα περιφερειακά κόμματα του κοινοβουλίου για να ψηφιστεί. Η Ισπανία θεωρήθηκε εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου λόγω του λεγόμενου «νόμου Beckham», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του 2005 και του 2010 και επέτρεψε στους αλλοδαπούς παίκτες να περιορίσουν τους φόρους τους.
Ωστόσο, καθώς η οικονομική κρίση της χώρας επιδεινώθηκε η απαλλαγή αυτή έπαψε και πολλοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο (πρώην της Ρεάλ Μαδρίτης), αντιμετώπισαν νομικά προβλήματα για φόρους και μεταφορές.