Αυτή είναι η La Liga της σεζόν 2018-2019

Η ζωή μετά τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντρές Ινιέστα, η «σφήνα» της Ατλέτικο Μαδρίτης στη μάχη του τίτλου, η δραστήρια Βαλένθια και η αποδυναμωμένη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή είναι η La Liga της σεζόν 2018-2019.

Τέλος ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τέλος κι ο Αντρές Ινιέστα. «Αντίο» κι από κάποιους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκάμπι, ο Φερνάντο Τόρες και ο Κεπά Αριθαμπαλάγα. Και μέσα σε όλα, περισσότερα από 800.000.000 ευρώ σε μεταγραφές από τις ισπανικές ομάδες, με εκείνες που βρίσκονται κάτω στο «δευτερότριτο σκαλοπάτι», όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Βαλένθια, να μη φοβούνται να κάνουν μια βόλτα στην αγορά και να ξοδευτούν για να ενισχύσουν το ρόστερ τους.

Η φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερη για τη La Liga. Πιθανότατα μπορούμε να μιλάμε για την πιο ριζική αλλαγή της εδώ και πολλά χρόνια, της οποίας όμοια λογικά δεν θα δούμε ξανά, τουλάχιστον μέχρι την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι, που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες. Στη μάχη για το πρωτάθλημα αναμένεται να επανέλθει η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, την ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης θα προσπαθήσει να πάρει τα «σκήπτρα» από την «καλοκουρδισμένη» Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα επικρατήσει ξανά ένα μικρό χάος, όπως θα γίνει αντιληπτό παρακάτω.

Τις παρακάτω, εξαιρετικές φωτογραφίες έχει επιμεληθεί η ισπανική Marca σε δικό της σχετικό αφιέρωμα και εμείς με τη σειρά μας σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις 20 ομάδες της La Liga και τους στόχους της καθεμιάς, αναλόγως και με το πώς κινήθηκαν στο μεταγραφικό παζάρι.

Μπαρτσελόνα

Ο παντελώς απροσδόκητος αποκλεισμός από τη Ρόμα στο Champions League της περασμένης σεζόν άφησε «γλυκόπικρη» γεύση για την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο των Καταλανών δεν ενθουσίασε, θέτει τον Βάσκο υπό μια… δόση πίεσης, που σε περίπτωση αρνητικού ξεκινήματος θα ενταθεί. Ο Αντουάν Γκριεζμάν χάθηκε, αλλά ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι στη «σούμα» το ρόστερ των Μπλαουγκράνα είναι ενισχυμένο, αποκτώντας μεγαλύτερο βάθος σχεδόν σε κάθε γραμμή, με τις μεταγραφές των Βιδάλ, Μάλκομ, Άρθουρ και Λενγκλέ. Φυσικά, ο Μέσι θα είναι ξανά το… βαρόμετρο, ενώ μένει να φανεί στο χορτάρι όχι το αν, αλλά το πόσο θα στοιχίσει η απουσία του Ινιέστα.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Η «κολοκυθιά» του «φεύγει ή δεν φεύγει» ο Ντιέγκο Σιμεόνε έλαβε τέλος πριν καν αρχίσει φέτος, αφού ο Αργεντινός είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε ξεκαθαρίσει πως δεν αποχωρεί από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Και η διοίκηση των Ροχιμπλάνκος είπε να τον ανταμείψει και με το παραπάνω. Έφυγαν οι γηρασμένοι Γκάμπι και Τόρες, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι διότι κατανοούσαν σε μεγάλο βαθμό τις επιθυμίες του προπονητής τους. Πέραν αυτών, έχασαν και τους Γκαμεϊρό, Βρσάλκο. Αλλά στη θέση τους ήρθε ο Κάλινιτς, ο Ζέλσον Μαρτίνς, ο Ρόντρι και ο Λεμάρ. Στον απολογισμό του Σιμεόνε, το ρόστερ έχει ενισχυθεί κατά πολύ. Κι αν ο Αργεντινός τεχνικός κατορθώσει να διατηρήσει πνευματικά τους ποδοσφαιριστές στο ίδιο, εκπληκτικό επίπεδο, θα δούμε το θαύμα της Ατλέτικο, εκείνο του οποίου μάρτυρες γίναμε για πρώτη φορά στο Champions League της σεζόν 2013-2014, να παίρνει τη συνέχεια που του αρμόζει.

Ρεάλ Μαδρίτης

Κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει η παράλληλη αποχώρηση των Ζινεντίν Ζιντάν και Κριστιάνο Ρονάλντο, πόσω μάλλον λαμβάνοντας υπόψη πως τον έναν διαδέχθηκε ένας προπονητής που ελάχιστοι γνωρίζουν ουσιαστικά και ότι ο Πορτογάλος φορ… δεν αντικαταστάθηκε καν, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν θα προκαλέσει έκπληξη, λοιπόν, είτε το «καράβι» οδηγηθεί στα βράδια είτε σαλπάρει στα ανοιχτά. Η φυγή του Κόβασιτς ίσως αποδειχθεί βαρύ πρόβλημα στον άξονα των Μερένγκες, καθότι δεν θα προσφέρονται οι απαραίτητες ανάσες στους Κρόος και Μόντριτς, ενώ όσο κι αν η μεταγραφή του Κουρτουά είναι σπουδαία στην αναλογία κόστους – αξίας, είναι προς συζήτηση το κατά πόσο θα βελτιώσει την ομάδα του Τζουλέν Λοπετέγκι.

Βαλένθια

Μετά την Ατλέτικο, μπορούμε να μιλάμε για την πιο ενισχυμένη ομάδα μέσα από τις μεταγραφές της. Στόχος του συνόλου του Μαρθελίνο, όπως και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, η τετράδα και κατ’ επέκταση η έξοδος στο Champions League. Από τις προσθήκες των Νυχτερίδων ξεχωρίζουν εκείνες των Τσερίσεβ, Μπατσουαγί και Γκαμεϊρό, ενώ από τις αποχωρήσεις εκείνες των Κανσέλο και Γκέντες. Δυστυχώς για την ίδια, δεν είναι πραγματιστικό να στοχεύει στο να «σπάσει» την τριάδα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο. Αν συμβεί, θα μιλάμε για υπέρβαση.

Βιγιαρεάλ

Η Βιγιαρεάλ δουλεύει σωστά και μεθοδικά, έχει τον εξαιρετικό Χαβιέρ Καγιέχα στον πάγκο της και κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να τερματίσει στην τετράδα. Όχι ότι θα της… πει κανείς κάτι αν κάνει ό,τι έκανε πέρυσι, δηλαδή τερματίσει κάπου ανάμεσα σε έβδομη και πέμπτη θέση. Βεβαίως, το ενδιαφέρον στα Κίτρινα Υποβρύχια μονοπωλεί μία εκ των μεταγραφών της. Μια επιστροφή, για την ακρίβεια. Εκείνη του Σάντι Καθόρλα από την Άρσεναλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Αν καταφέρει να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του, η Βιγιαρεάλ θα δικαιούται να πανηγυρίσει. Θα έχει κάνει δικό της έναν από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος, πιο ώριμο και συνειδητοποιημένο από ποτέ.

Ρεάλ Μπέτις

Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Χόρχε Σαμπαόλι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά υπάρχει κι ένας ακόμη «τρελός» των πάγκων. Ένας προπονητής που δεν φοβάται να ρισκάρει. Τόσο σπουδαίος είναι ο Κικέ Σετιέν, ο οποίος αποτελεί και το βασικότερο λόγο της «αναπτέρωσης» της Ρεάλ Μπέτις, που με το ποδόσφαιρο που παίζει, οφείλει να έχει και μεγάλη φιλοδοξία. Οι μεταγραφές των Ινούι, Κανάλες και Πάου Λόπεθ είναι σημαντικές, όμως εκείνη του Γουίλιαμ Καρβάλιο είναι που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο του κόσμου, όσο (κι ακόμη περισσότερο) του Ισπανού προπονητή.

Σεβίλλη

Η Σεβίλλη είναι η ομάδα που έχει να αποδείξει τα περισσότερα στον εαυτό της, μετά την έβδομη θέση στην οποία τερμάτισε την περασμένη σεζόν. Η αποχώρηση του Μόντσι από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, συνδυαστικά με την μεταγραφική πολιτική που επιτάσσει στους Ανδαλουσιάνους να μην… ξεφεύγουν στις δαπάνες τους για τις προσθήκες ποδοσφαιριστών, έχει φέρει τη Σεβίλλη σε μεταβατική φάση. Οι αποχωρήσεις της ομάδας του Πάμπλο Μασίν είναι πολλές, με σημαντικότερες εκείνες των Ρίκο, Σόρια, Λενγκλέ και Κορέα, ενώ οι προσθήκες δεν μοιάζουν αρκετές για να ισορροπήσουν την κατάσταση. Κορυφαίες μεταγραφές της είναι ο (δανεικός) Αντρέ Σίλβα και ο Αλέις Βιδάλ.

Χετάφε

Η Χετάφε είναι επίσης μία από τις ιδιαίτερα ενισχυμένες ομάδες της La Liga εν όψει της νέας σεζόν. Ο Ζοσέ Μπονταλάς έχει εξαιρετική συνεργασία με την ομάδα της Μαδρίτης, η οποία του έκανε όλα τα… μεταγραφικά χατίρια, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των παικτών που ήρθαν. Οι πιο αναγνωρίσιμοι είναι οι Μαξίμοβιτς και (Σέρζι) Γκουαρδιόλα. Η εξασφάλιση της παραμονής δεν θα είναι αρκετή μετά την πολύ καλή περσινή σεζόν, με τη Χετάφε να στοχεύει, το λιγότερο, στην πρώτη δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα. Στο τέλειο σενάριο, θα κυνηγήσει και μια ευρωπαϊκή θέση για να κάνει το επόμενο βήμα. Το θέμα, πάνω απ’ όλα, είναι το έργο του Μπονταλάς να εξελιχθεί περαιτέρω.

Έιμπαρ

Μπορούμε πολύ άνετα να μιλάμε για τον… Αστέρα Τρίπολης της Ισπανίας. Μια ομάδα η οποία δεν έχει μεγάλο και φανατικό κοινό να τη στηρίζει, κατορθώνει όχι απλά να στέκεται στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και να «χτυπάει» δεκάδα. Στην τέταρτη σεζόν του Χοσέ Λουίς Μενδιλίμπαρ στον πάγκο της, η Έιμπαρ θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Βέβαια, έχει υποστεί ορισμένα πλήγματα στο ρόστερ της, καθώς οι Ινούι, Καπά, Ντάνι Γκαρθία και Σέρχιο Άλβαρεθ αποχώρησαν, εντούτοις ελπίζει να τους αντικαταστήσει σε ένα βαθμό με τους Καρδονά και Μαρτίνεθ. Στόχος είναι η δεκάδα, αλλά ακόμη κι αν πέσει λίγο χαμηλότερα, η λογική λέει πως θα μείνει ικανοποιημένη.

Χιρόνα

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της La Liga την προηγούμενη σεζόν, θέλει να αποδείξει το λεγόμενο «δεν ήμουν φωτοβολίδα». Και θα είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Ο «αρχιτέκτονας», Πάμπλο Μασίν, αποχώρησε και στον πάγκο πλέον βρίσκεται ο Εουσέμπιο Σακριστάν, ο οποίος καλείται να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του προκατόχου του με φθηνά «υλικά», αλλά ανθρώπους που πέρυσι απέδειξαν ότι γνωρίζουν πώς και πότε πρέπει να γίνουν «ένα». Είναι κυρίως πνευματικό, λοιπόν, το ζήτημα, παρά τακτικό – αγωνιστικό. Έφυγαν οι Μαφέο και Αλκαράζ, έμεινε όμως ο φοβερός και τρομερός «killer» Στουάνι. Η Χιρόνα μπορεί να ελπίζει, απλά κανείς δεν ξέρει σε… ακριβώς τι. Μάλλον στην παραμονή της στην κατηγορία.

Εσπανιόλ

Να και μια εξαίρεση. Η Εσπανιόλ δεν το κούνησε… ρούπι στο μεταγραφικό παζάρι. Πήρε μεν τον εξαιρετικό Μπόρχας Ιγκλέσιας, το έκανε δε για να αντικαταστήσει τον Ζεράρδ Μορένο κι όχι για να ενδυναμώσει περισσότερο την ομάδα της. Παράλληλα, από το σύνολο του Ρούμπι αποχώρησαν οι Σάντσεθ, Πάου Λόπεθ, Ζάιρο, Ναβάρο, Ζουράδο και Άαρον Μαρτίν. Σε αυτήν εξακολουθεί να ανήκει ο Ρομπέρτο, ο οποίος όμως πρόκειται να πάρει φανέλα βασικού. Στόχος, η παραμονή.

Ρεάλ Σοθιεδάδ

Μια από τις ομάδες που κατέγραψαν την πιο αισθητή πτώση την τελευταία σεζόν, η Ρεάλ Σοθιεδάδ, καλείται να αλλάξει την εικόνα και τα αποτελέσματά της. Ο στόχος της είναι να επιστρέψει στις θέσεις που οδηγούν στο Europa League, έστω κι αν κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Στο «τιμόνι» αυτή τη φορά βρίσκεται ο Ασιέρ Γαριτάνο. Έφυγαν οι Πριέτο και Ονδριοθόλα, σημαντικοί παίκτες τόσο στο χορτάρι όσο σε πνευματικό επίπεδο, όμως ήρθαν ορισμένοι νεαροί και άκρως ταλαντούχοι. Ο λόγος για τους Μερίνο, Τεό Ενταντές και Ζαλδούα.

Θέλτα

Το «ταβάνι» της Θέλτα έχει… ψηλώσει τα τελευταία χρόνια και πλέον θεωρείται μία από τις ομάδες που διεκδικούν σταθερά ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η προηγούμενη σεζόν αποτέλεσε την εξαίρεση. Στη θέση του -κατά τ’ άλλα άκρως επιτυχημένου- Εδουάρδο Μπερίσο ήρθε ο Αντόνιο Μοχάμεντ, ενώ το ρόστερ ενισχύθηκε μεταξύ άλλων με τον εξαιρετικό Σοφιάν Μπουφάλ. Το αν η Θέλτα επιχειρεί να ξεκινήσει κάτι από το «μηδέν», ή αν θέλει να βαδίσει πάνω στη γραμμή που έχει χαράξει ήδη ο Μπερίσο, είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί.

Αλαβές

Η Αλαβές ήταν η έκπληξη της προπερσινής σεζόν. Το «αντίο» του Μαουρίσιο Πελεγκρίνο, όμως, την αποσυντόνισε. Η αμέσως επόμενη ήταν αποτυχημένη, ευτυχώς για την ίδια γλιτώνοντας τον υποβιβασμό. Φέτος, ξανά υπό τις οδηγίες του Αμπελάρδο Φερνάντεζ, θέλει να κάνει κάτι περισσότερο από το να… τρέξει να σωθεί. Οι Μουνίρ, Πεδράθα και Πέρεθ έφυγαν, οι Τζόνι, Μπαστόν, Ναβάρο, Μαρίν, Τουμάσι και Πίνα ήρθαν.

Λεβάντε

Πέρυσι γλίτωσε τον υποβιβασμό και δεδομένου έμψυχου δυναμικού της, αυτό αντιμετωπίστηκε ως επιτυχία και με το παραπάνω. Ο Πάκο Λόπεθ συνεχίζει να οδηγεί τη Λεβάντε, η οποία με τη σειρά της συνεχίζει να στοχεύει στην παραμονή στην κατηγορία. Δυστυχώς για την ίδια, το μπάτζετ της δεν της επιτρέπει ούτε να ονειρευτεί κάτι παραπάνω. Τερματισμός από τη 12η θέση και πάνω θα αντιμετωπιστεί ως υπέρβαση. Η παραχώρηση του Λερμά στην Μπόρνμουθ της έδωσε μια οικονομική «ανάσα» και της επέτρεψε να αυξήσει το βάθος στο ρόστερ, συνεπώς αν συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι πιθανότατα θα εξασφαλίσει και το στόχο της.

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Ο πρώτος στόχος είναι να παρθούν και να γίνουν αντιληπτά τα μαθήματα που έδωσε η περσινή σεζόν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, το τέλος της οποίας τη βρήκε στη 16η θέση της La Liga. Η Ευρώπη έρχεται μετά και θα είναι δύσκολη υπόθεση. Βέβαια, η παρουσία του Εδουάρδο Μπερίσο στον πάγκο της χαρίζει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάμποσοι σπουδαίοι βασικοί εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί. Ο Κεπά αποχώρησε για 80.000.000 ευρώ, όμως οι Γουίλιαμς, Μουνιαΐν, Αντούριθ, Ραούλ Γκαρθία και Ινίγο Μαρτίνεθ είναι ακόμα εκεί, στην ιδανική ηλικία για να οδηγήσουν το καμάρι της Βασκονίας σε νέες δόξες. Η Αθλέτικ οφείλει να στηριχθεί στο στοιχείο αυτό.

Λεγανές

Η παρέα του Δημήτρη Σιόβα έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό της, όμως ευτυχώς για την ίδια γλίτωσε την κατηγορία και θα πάρει ακόμη μία «βολή» για αρχίσει να χτίζει κάτι δικό της. Και φαίνεται αποφασισμένη γι’ αυτό. Ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνο αντικατέστησε τον Ασιέρ Γαριτάνο και έρχεται κατ’ αρχάς για να διασφαλίσει την παραμονή της ομάδας του, και εν συνεχεία για να την κάνει να προοδεύσει υπό τη δική του επίβλεψη. Αρχικά, πάντως, δεν υφίσταται αμφιβολία ότι η αμυντική γραμμή θα την οδηγήσει, με την απόδοση του Έλληνα στόπερ να αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ουέσκα

Ένα από τα πιο αδύναμα ρόστερ της πρώτης κατηγορίας, αυτό της νεοφώτιστης Ουέσκα, θα δώσει μεγάλη μάχη για την παραμονή στη La Liga. Με τον Λέο Φράνκο στην άκρη του πάγκου, μεγάλο αριθμό λατινογενών ποδοσφαιριστών και κορυφαία μεταγραφή της τον Μαροκινό εξτρέμ, Σέρδαρ Γκούρλερ, από την τουρκική Οσμάλινσπορ, έναντι 3.000.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά, ενίσχυση με δανεικούς και ελεύθερους, προσμένοντας να γίνει μια ακόμη Αλαβές ή μια Έιμπαρ. Έστω μια… Λεγανές.

Ράγιο Βαγεκάνο

Η μεγάλη επιστροφή της ιστορικής Ράγιο Βαγεκάνο είναι γεγονός. Κι ο στόχος είναι, ξανά, να σταματήσει να είναι μια ομάδα – ασανσέρ. Χρειάζεται να βρει, με κάποιο μαγικό τρόπο, τα γκολ που χάνει με την αποχώρηση του Ραούλ ντε Τομάς, ο οποίος επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τον τραυματισμό του. Προπονητής της ο Μίτσελ (όχι ο… γνωστός μας), με οδηγό τον οποίο θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή.

Βαγιαδολίδ

Πανομοιότυπο στόχο με τη Ράγιο Βαγεκάνο έχει και η Βαγιαδολίδ, αν και το οικοδόμημα της δεύτερης μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι πατά σε πιο στιβαρά θεμέλια. Με τον Σέρχιο Γκονθάλεθ στην τεχνική ηγεσία της, θέλει να σταματήσει τα σκαμπανεβάσματα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αν και έχει τέσσερα χρόνια να βρεθεί στη La Liga. Ο Καλέρο, ο Ολίβας και ο Πλάνο παραμένουν στη Βαγιαδολίδ, ωστόσο οι Ίβι Λόπεθ, Κέκο, Ρουμπέν και Βέρδε αποχαιρέτησαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από