Ινιέστα, το μυαλό της Μπαρτσελόνα

Ινιέστα, το μυαλό της Μπαρτσελόνα

Ο Καταλανός άσος της Μπαρτσελόνα έγινε σύμβολο του Champions League σημαδεύοντας δυο δεκαετίες με το παιχνίδι του.

Ο Αντρές Ινιέστα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου και το Champions League αποτελεί μια διοργάνωση στην οποία ο Ισπανός μεσοεπιθετικός άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του.

Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, η οποία αποτέλεσε το «σπίτι» του για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Ινιέστα κατέκτησε το Champions League τέσσερις φορές (2006, 2009, 2011, 2015), διαμορφώνοντας την ποδοσφαιρική ιστορία με το στυλ και την ευφυΐα του.

Ο Ινιέστα έγινε γρήγορα μέλος της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα στα μέσα της δεκαετίας του 2000, και το 2006 κατέκτησε το πρώτο του Champions League, όντας τότε ήδη σημαντικός παίκτης του συλλόγου. Παρότι τότε ήταν ακόμα ένας ανερχόμενος αστέρας, η επιρροή του στο παιχνίδι ήταν ξεκάθαρη. Στη συνέχεια, όμως, θα αναδεικνυόταν ακόμα πιο πολύ στα επόμενα τρόπαια της διοργάνωσης.

Το 2009, υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο του Champions League, με τον Ινιέστα να είναι η «μηχανή» της μεσαίας γραμμής. Ένας από τους πιο εμβληματικούς στιγμές της καριέρας του στο Champions League ήταν το γκολ του στον ημιτελικό εναντίον της Τσέλσι, στο Στάμφορντ Μπριτζ. Στο 93ο λεπτό, με την ομάδα του πίσω στο σκορ, ο Ινιέστα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με ένα μακρινό σουτ, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα στον τελικό όπου κατέκτησαν το τρόπαιο εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στον τελικό του 2011, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε ξανά απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και ο Ινιέστα ήταν ξανά καθοριστικός στην επικράτηση με 3-1. Το παιχνίδι του στο χώρο του κέντρου, μαζί με τον Τσάβι και τον Μπουσκέτς, καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα κυριάρχησε στον αγώνα.

Το 2015, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο του Champions League με τον Ινιέστα στην ομάδα, σε μια εποχή που η τριάδα Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ μεσουρανούσε στην επίθεση. Ο Ινιέστα ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον τελικό με την Γιουβέντους, δημιουργώντας την πρώτη φάση για το γκολ του Ιβάν Ράκιτιτς, και παίζοντας κομβικό ρόλο σε όλο τον αγώνα. Με αυτή την κατάκτηση, ο Ινιέστα έγινε ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές με τέσσερα τρόπαια Champions League στο ενεργητικό του.

Ο Ινιέστα δεν ήταν απλά ένας παίκτης που κέρδισε τρόπαια. Ήταν το «μυαλό» της Μπαρτσελόνα, η ήρεμη δύναμη που ήξερε πάντα πού βρίσκεται η μπάλα, πού είναι οι συμπαίκτες του, και τι πρέπει να κάνει στη δεδομένη στιγμή. Η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι, να κρατάει την μπάλα υπό πίεση και να δημιουργεί φάσεις τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όλων των εποχών.

Το παιχνίδι του Ινιέστα στο Champions League ήταν πάντα ένα μάθημα ποδοσφαίρου: η ακρίβεια στις πάσες, η ικανότητά του να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις και η συνεχής κίνηση στο χώρο ήταν βασικά στοιχεία που έκαναν την Μπαρτσελόνα ασταμάτητη.

Μετά την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα το 2018, η κληρονομιά του Ινιέστα παραμένει ισχυρή, καθώς το όνομά του συνδέεται για πάντα με μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και με μια χρυσή εποχή για το Champions League.

Τα γκολ του, όπως θα δείτε και στο Video, λίγα αλλά έμειναν για πάντα στην ιστορία…

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ