Το ίδρυμα του Βινίσιους δημιούργησε εφαρμογή κατά του ρατσισμού

Το ίδρυμα του Βινίσιους δημιούργησε εφαρμογή κατά του ρατσισμού

Το ίδρυμα του Βινίσιους Τζούμιορ αξιοποιεί την τεχνολογία στην μάχη κατά του ρατσισμού.

Στην οθόνη ενός tablet, ένα avatar εμπνευσμένο από τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, Βινίσιους, πανηγυρίζει σαν σκόρερ, κάθε σωστή απάντηση που δίνουν οι μαθητές του δημόσιου δημοτικού σχολείου στο Σάο Γκονσάλο, την πατρίδα του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτά τα παιδιά, χρησιμοποιούν μια εφαρμογή, που δημιουργήθηκε ειδικά από το Ινστιτούτο Vini Jr, που ιδρύθηκε από τον διεθνή άσο, με σκοπό την βελτίωση της συχνά επισφαλούς δημόσιας εκπαίδευσης σε μειονεκτούσες γειτονιές της Βραζιλίας.

Διαβάστε επίσης: 30άρης και «διπλός» Αντετοκούνμπο, αλλά οι Μπακς έχασαν εύκολα από τους Κινγκς (129-94)

Αυτό το ινστιτούτο εργάζεται παράλληλα, στην αντιρατσιστική εκπαίδευση, ένα θέμα αγαπητό στον 23χρονο μαύρο επιθετικό της «σελεσάο», ο οποίος έχει γνωρίσει αρκετές φορές ρατσιστική συμπεριφορά από οπαδούς αντιπάλων ομάδων.

«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, που μας βοηθά στις σπουδές μας. Μαθαίνω καλύτερα όταν χρησιμοποιώ την εφαρμογή, είναι πιο εύκολο, μοιάζει με παιχνίδι», σχολίασε η 11χρονη, Ανα Κλάρα Ντα Σίλβα, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορτείο ειδήσεων (AFP).

Αυτό το χαμογελαστό κοριτσάκι με τα «σπαστά» μαλλιά πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο Βισκόντε στην Σεπετίμπα, ένα από τα δέκα δημόσια ιδρύματα της Βραζιλίας όπου έχουν δημιουργηθεί αίθουσες διδασκαλίας από το Ινστιτούτο Vini Jr ώστε οι δάσκαλοι να μπορούν να διδάξουν ορισμένα μαθήματα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή.

Αυτά τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σαν γήπεδα ποδοσφαίρου, με τεχνητό χλοοτάπητα και οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε tablet ή smartphone.

Περίπου 4.500 μαθητές και 500 δάσκαλοι από τέσσερις πολιτείες της Βραζιλίας έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το έργο, το οποίο εφαρμόζεται από το 2021. Το ινστιτούτο σχεδιάζει να φτάσει συνολικά σε 30 ιδρύματα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένας από τους λόγους που ώθησαν τους διοργανωτές της «Χρυσής Μπάλας» τον περασμένο Οκτώβριο να απονείμουν στον Βινίσιους το «βραβείο Socrates», που επιβραβεύει την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση ενός παίκτη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βινίσιους ονομάσθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNESCO, και έγινε ο δεύτερος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, με τον συγκεκριμένο τίτλο, μετά τον Πελέ.

Χωρίς καμία αξίωση για αντικατάσταση εκπαιδευτικών, η εφαρμογή σχεδιάσθηκε ως εργαλείο για να τους βοηθήσει να ενσταλάξουν ορισμένες έννοιες στους μαθητές και να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Δοκιμάζονται με διασκεδαστικό τρόπο σε περίπου 2.000 ερωτήσεις μαθηματικών, πορτογαλικών ή φυσικών επιστημών.

Πανταχού παρούσα είναι και η εικόνα του Βινίσιους, μέσω του avatar του «Vinizinho Jr», που πανηγυρίζει τις σωστές απαντήσεις και δίνει συμβουλές σε περίπτωση λάθους, αλλά και σε μεγάλες φωτογραφίες που εμφανίζονται στους τοίχους της τάξης.

«Χρησιμοποιούμε την δύναμη του ποδοσφαίρου, την παιχνιδιάρικη φύση του, για να τους κάνουμε να δουλέψουν στο σχολικό πρόγραμμα», εξηγεί ο Βίκτορ Ολιβέϊρα, διευθυντής του Ινστιτούτου Vini Jr, το οποίο χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τον παίκτη μέχρι τα μέσα του 2023 και σήμερα βασίζεται και σε κεφάλαια χορηγιών.

«Ό,τι μαθαίνουμε, το χρησιμοποιούμε στην εφαρμογή. Μας βοηθά να μαθαίνουμε, επειδή είμαστε συνδεδεμένοι στα τηλέφωνά μας, αλλά δεν αποσυνδεόμαστε από τις σπουδές μας», λέει χαρακτηριστικά ο 11χρονος, Γιούρι Ροντρίγκες.

Το ινστιτούτο έχει επίσης εκπαιδεύσει περίπου 80 δασκάλους στην αντιρατσιστική διδασκαλία τον περασμένο χρόνο.

Ο Βινίσιους έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ρατσιστικών προσβολών στην Ισπανία και η υψωμένη γροθιά του μετά από ένα γκολ εναντίον της Βαλένθια πριν από δέκα ημέρες, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ινστιτούτο του Βινίσιους κυκλοφόρησε ένα αντιρατσιστικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, μια ελεύθερα προσβάσιμη μέθοδο με θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο, για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, που είναι επίσης πολύ έντονη στην Βραζιλία, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι μαύροι ή προέρχονται από μεικτές φυλές.

«Ανακαλεί την επιθυμία να αναπτυχθούν πολίτες εκπαιδευμένοι με αντιρατσιστική εκπαίδευση», λέει η 27χρονη δασκάλα, Μαριάνα Κάρλος Αλβες, η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου και θεωρεί ότι ο Βινίσιους αποτελεί πηγή «έμπνευσης» για όλους: «Είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας. Χαίρομαι που βλέπω ότι δεν χαμηλώνει ποτέ το κεφάλι του. Και επειδή η φωνή του έχει μεγάλη δύναμη, μπορεί να παλέψει για εμάς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ