Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.
Ο Ζεράρ Πικέ είναι πάντα στη… μόδα. Είτε λόγω Μπάρτσα είτε για τη Σακίρα και τα οικονομικά σκάνδαλα ο παλιός άσος των «μπλαουγράνα» δήλωσε ότι εάν δεν θεσπιστούν κανονισμοί ώστε όλοι οι σύλλογοι να παίζουν επί ίσοις όροις, τότε οι ισπανικές ομάδες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους για να ανταγωνιστούν αυτές που υποστηρίζονται από χώρες ή επενδυτές.
Διαβάστε επίσης: Χαμός στην κλήρωση του Euro – Σέξι ήχος, αμήχανα χαμόγελα και… γλέντι στο twitter (vids)
«Εάν συνεχιστεί αυτή η δυναμική, μέσα σε πέντε χρόνια η Μπάρτσα και η Ρεάλ δεν θα μπορούν πλέον να αγωνίζονται στην Ευρώπη, ούτε αυτοί ούτε κανένας άλλος ισπανικός σύλλογος. Εκτός εάν υπάρχει κανονισμός ώστε όλοι να παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Οι σύλλογοι που δεν έχουν μια χώρα πίσω τους ή έναν ιδιοκτήτη που να κάνει διαρκώς ενέσεις χρημάτων τότε θα μείνουν από επαρκείς πόρους», προειδοποίησε ο Ζεράρ Πικέ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Expansión & Marca Business Sport Forum, που χορηγείται από τις Banco Santander, Endesa, Iberia και LaLiga.
Ο παλιός άσος της Μπαρτσελόνα, πρόεδρος του Kings League και πρόεδρος και ιδρυτής του Kosmos υποστήριξε την επανεξέταση του ίδιου του ανταγωνισμού ώστε το ποδόσφαιρο να προσαρμοστεί στις αλλαγές του σήμερα:
«Ο αθλητισμός πρέπει να εξελιχθεί προς πιο σύντομα σε διάρκεια πρωταθλήματα και διοργανώσεις, με πιο premium χαρακτήρα. Ξέρω ότι είναι μια ουτοπία, αλλά το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να μοιάζει περισσότερο με το αμερικανικό ποδόσφαιρο, με τρεις ή τέσσερις έντονους μήνες που παραλύουν τη χώρα και κλέβουν την παράσταση και τα… λεφτά».
Από την άποψή του, αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο αθλητισμός να ανταγωνιστεί νέες μορφές ψυχαγωγίας.
«Το κοινό έχει λίγες ώρες για να διασκεδάσει και μπορεί να το κάνει με διαφορετικούς τρόπους», από πλατφόρμες όπως το Netflix και το HBO μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το TikTok.
Παρόλο που αυτό το όραμα της μείωσης της διάρκειας των διοργανώσεων και της αύξησης των αγώνων μεταξύ μεγάλων συλλόγων μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με τη Super League που σχεδίασε ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Πικέ δεν συμφωνεί:
«Η Super League είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα και είμαι εναντίον του, γιατί θα απέφερε περισσότερα έσοδα και θα αύξανε την αξία μερικών συλλόγων, των μεγαλύτερων». Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε «την καταστροφή πολλών ομάδων δεύτερης κατηγορίας των οποίων οι σύλλογοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε πολύ μικρότερα πρωταθλήματα και, μακροπρόθεσμα, να μην αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο». Με τον τρόπο αυτό τόνισε ότι «πρέπει να επικρατήσει η αθλητική αξία, αλλά το καλεντάρι πρέπει να αλλάξει και να μειωθεί».
Από την άλλη, ο Πικέ θεώρησε ότι το παραδοσιακό μοντέλο δημιουργίας εσόδων στον κόσμο του αθλητισμού έχει εξαντληθεί.
«Ο παραδοσιακός αθλητισμός πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές… εισοδήματος, γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί να πληρώνει τόσα πολλά για το ποδόσφαιρο και η αγορά δίνει αυτό που δίνει», είπε.
Για παράδειγμα, σημείωσε ότι το κοινό-στόχος για το ποδόσφαιρο στην Ισπανία δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν και οι χρήστες πληρώνουν επιπλέον, «δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο.» Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε τα πλεονεκτήματα που μπόρεσε να εκμεταλλευτεί με το Kings League, το μεγάλο του έργο που πρόκειται να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του. «Η εξέλιξη του μοντέλου κατευθύνεται προς την αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού αντίκτυπου: όσο περισσότεροι άνθρωποι σας ακολουθούν και σας καταναλώνουν, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να πουλάτε περισσότερα μπλουζάκια και να δημιουργείτε περισσότερα άλλα είδη εσόδων», τόνισε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.
Πηγή: in.gr