H ομάδα της μικρής πόλης στη βορειοανατολική Καταλωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη στο ισπανικό πρωτάθλημα εδώ και αρκετά χρόνια
Χιρόνα, Ζιρόνα ή Τζιρόνα, όπως κι αν την αποκαλούν ανά τον κόσμο, η μικρή ομάδα της βορειοανατολικής Καταλωνίας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου φέτος, λόγω των εντυπωσιακών της επιδόσεων που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση της Λα Λίγκα, αφήνοντας πίσω της τα μεγαθήρια Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.
Με δέκα νίκες και μία ισοπαλία σε 12 αγωνιστικές είναι πλεονασμός να αναφέρουμε πως πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ενός συλλόγου που συμμετέχει μόλις για τέταρτη φορά στην κορυφαία κατηγορία και πριν από δύο χρόνια ήταν 19η στη δεύτερη κατηγορία. Εκ πρώτης όψεως η πορεία της Τζιρόνα όπως την αποκαλούν οι Καταλανοί, φαίνεται ως ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, ίσως μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Λέστερ.
Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος θέλει και στρατιώτες, όχι μόνο στρατηγούς…
Αξία στο 16% της Ρεάλ!
Η αξία του ρόστερ της εκτιμάται από το transfermarkt στα 161,10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 16,11% της αξίας του ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης (1,07 δισ. ευρώ).
Για την ενίσχυσή της το καλοκαίρι δαπάνησε μόλις 22,25 εκατ. ευρώ κι αν αφαιρεθούν τα χρήματα που εισέπραξε από τις πωλήσεις των Μπουένο, Ρομέου και Τέρατς, η καθαρή μεταγραφική δαπάνη είναι μόλις 4,35 εκατ. ευρώ – ψίχουλα για ένα πρωτάθλημα όπως η Λα Λίγκα.
Πώς έχει καταφέρει λοιπόν η Τζιρόνα να πρωταγωνιστεί παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο;
Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στο 2015, όταν η Τζιρόνα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Τότε επενέβη ο αδελφός του Πεπ Γκουαρντιόλα, Πέρε, που μαζί με τον επιχειρηματικό συνεργάτη του Τζουάμε Ρόουρες απέκτησαν το 80% των μετοχών του καταλανικού κλαμπ. Ο Πέρε είναι γνωστός ατζέντης και στο χαρτοφυλάκιό του είχε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου που έκαναν μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα. Ταυτόχρονα η Τζιρόνα μετατράπηκε σε δορυφόρο της Μάντσεστερ Σίτι για την ανάδειξη παικτών. Συνολικά 12 παίκτες της δάνεισαν οι Πολίτες τη διετία 2015-2017.
Το 2016 ο Πεπ Γκουαρντιόλα υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο συνεργασίας με τη Σίτι και έναν χρόνο αργότερα, στις 23 Αυγούστου 2017 ανακοινώνεται η απόκτηση του 44,3% της Τζιρόνα (έχει ανέβει πλέον στο 47%) από τη μητρική εταιρεία των Πολιτών, τη City Football Group.
Τα σενάρια συνωμοσίας συνέδεσαν τη συμφωνία του Πεπ Γκουαρντιόλα με την τοποθέτηση της Τζιρόνα υπό την ομπρέλα του CFG.
Αλλωστε ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα με την οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της η μητρική της Σίτι και έκτη από τις 13 που έχει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι ο CEO της Σίτι Φεράν Σοριάνο και ο διευθυντής ποδοσφαίρου Τσίκι Μπεκιριστάιν είναι πολλά χρόνια στενοί φίλοι με τα αδέλφια Γκουαρντιόλα και είχαν συνεργαστεί σε επίπεδο συλλόγων στην Μπαρτσελόνα όταν ο Πεπ είχε αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Οι συνωμοσιολόγοι επισημαίνουν επίσης πως το 2013 οι κύριοι μέτοχοι του γραφείου εκπροσώπων ποδοσφαιριστών, Media Base Sports, Πέρε και Ρόουρες μετέφεραν την έδρα τους από το Λονδίνο στο Μάντσεστερ.
Σήμερα ο Πέρε κατέχει το 16% των μετοχών αλλά ηγείται του εγχειρήματος από τη θέση του προέδρου.
Το 2022 η Τζιρόνα επέστρεψε στη Λα Λίγκα πραγματοποιώντας εντυπωσιακή πορεία με αποκορύφωμα τη νίκη της με 4-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στις 25 Απριλίου με τέσσερα γκολ του Τάτι Καστελάνος, ο οποίος ανήκει στην CFG και έπαιζε δανεικός από τη Νιου Γιορκ Σίτι.
Ο Αργεντινός είναι ένας από τους 15 παίκτες του δικτύου που έχει αναπτύξει η CFG που αγωνίστηκε στην Τζιρόνα είτε ως δανεικός είτε με μόνιμη μεταγραφή.
Τέσσερις αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η περυσινή σεζόν η Τζιρόνα βρέθηκε στην 7η θέση της βαθμολογίας η οποία οδηγούσε στο Κόνφερενς Λιγκ. Τότε λοιπόν η ηγεσία του κλαμπ ζήτησε από την UEFA να αδειοδοτηθεί στην περίπτωση συμμετοχής της στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της άναψε το πράσινο φως παρά τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για το κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη Μάντσεστερ Σίτι.
Τελικά η Τζιρόνα κατετάγη 10η και έχασε για τρεις βαθμούς την πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ωστόσο το θέμα θα τεθεί ξανά επί τάπητος αν η καταλανική ομάδα καταφέρει φέτος να περάσει τα ισπανικά σύνορα. Πρόσφατο δημοσίευμα της «Μούντο Ντεπορτίβο» ανέφερε πως η UEFA είναι υπέρ της πολυιδιοκτησίας, αρκεί να λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες τους οποίους αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα.
Σε αντίθεση με άλλες ομάδες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η CFG, όπως η Μουμπάι και η Νιου Γιορκ Σίτι, η Τζιρόνα διατήρησε την ταυτότητα και τα χρώματά της, κόκκινο άσπρο.
«Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι οι φίλαθλοι θα καταλάβουν πως έχουν τη Σίτι μέσα. Οπως έχουν οι υπολογιστές την Intel», λέει ο Σοριάνο.
Οσοι είχαν παρακολουθήσει την περυσινή πορεία της Τζιρόνα δεν εκπλήσσονται με τα φετινά της κατορθώματα. Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της προστασίας αλλά και της σημαντικής βοήθειας που της προσφέρει η μητρική της Μάντσεστερ Σίτι.
«Δεν το έχουμε εφεύρει εμείς αυτό, έτσι λειτουργούν πολλές βιομηχανίες. Η μαγεία είναι να το κάνεις σε μια βιομηχανία που δεν το έχει κάνει ποτέ πριν», είναι η απάντηση που δίνει ο Σοριάνο στους επικριτές του μοντέλου. Η μετάγγιση της Σίτι στην Τζιρόνα δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνογνωσία και στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στην αγωνιστική ταυτότητα. Ο προπονητής τους Μίτσελ ουσιαστικά έχει αντιγράψει τον τρόπο παιχνιδιού της Σίτι. Πρέσινγκ ψηλά, φουλ επίθεση, κοντινές πάσες, οργάνωση του παιχνιδιού από την άμυνα, ακόμα και ο τερματοφύλακας πρέπει να διαθέτει ικανότητες με την μπάλα στα πόδια.
Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό. Μετά από 12 αγωνιστικές η Τζιρόνα διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη Λα Λίγκα με 29 γκολ, έξι περισσότερα από τη Ρεάλ των Βινίσιους, Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο και πέντε περισσότερα από την Μπαρτσελόνα των Λεβαντόφσκι, Ζοάο Φέλιξ, Πέδρι.
Πηγή: in.gr