Τα δέκα δευτερόλεπτα της απάτης

Τα δέκα δευτερόλεπτα της απάτης

Η ισπανική Αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία που εκμεταλλευόταν την καθυστέρηση στο τηλεοπτικό σήμα για να εξαπατήσει στοιχηματικές εταιρείες κερδίζοντας παράνομα μεγάλα ποσά

Μια επιχείρηση της ισπανικής Αστυνομίας κατά της απάτης σε αθλητικά στοιχήματα αποκάλυψε τη νέα μέθοδο που χρησιμοποιούσε μια συμμορία με έδρα την Ισπανία για την εξαπάτηση εταιρειών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε τουλάχιστον πέντε αγώνες του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που παίχτηκαν στο Κατάρ, και άλλους πέντε από τη LaLiga από την περσινή σεζόν.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι εκμεταλλεύτηκαν την καθυστέρηση των 10 δευτερολέπτων με την οποία φτάνει η τηλεοπτική εικόνα των αγώνων στις οθόνες των φορέων τυχερών παιχνιδιών για να τοποθετήσουν δεκάδες νικηφόρα στοιχήματα στο διαδίκτυο, χάρη στο γεγονός ότι ένα μέλος της ομάδας  – στην αστυνομική ορολογία αποκαλούνταν «εκφωνητής» —  τους ενημέρωνε τηλεφωνικά σε πραγματικό χρόνο για το τι συνέβαινε στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης: Το λέει και ο Ντέμης: «Φαίνεται να κάνει χέρι ο Ζίνι»

Η έρευνα δείχνει τον Bogdan Vorovenci, έναν Ρουμάνο υπήκοο χωρίς ποινικό μητρώο που κατοικεί στην πόλη Cabanillas del Campo στη Γκουανταλαχάρα, ως φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης.

Οι έρευνες του Εθνικού Αστυνομικού Κέντρου για την Ακεραιότητα στον Αθλητισμό και τον Στοιχηματισμό (Cenpida, που ειδικεύεται στην καταπολέμηση των στημένων αγώνων) έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ότι η συμμορία χρησιμοποιούσε αυτό το σύστημα στους αγώνες του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Καμερούν-Ελβετίας και Πορτογαλίας- Γκάνας στις 24 Νοεμβρίου, Καμερούν-Βραζιλίας στις 2 Δεκεμβρίου και Πολωνίας-Γαλλίας και Αγγλίας-Σενεγάλης την επόμενη μέρα. Για να γίνει αυτό, η συμμορία έστειλε στη χώρα του Περσικού Κόλπου ένα ακόμη άγνωστο άτομο με το όνομα Χαβιέ και ο οποίος, από την κερκίδα, ενημέρωνε τηλεφωνικά για την εξέλιξη, ώστε τα μέλη της να στοιχηματίσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. —Μια μέθοδος γνωστή ως «ζωντανά» ή με τον αγγλικό όρο «live» στην οποία οι αποδόσεις αλλάζουν αξία πολύ γρήγορα (π.χ.ποια ομάδα επρόκειτο να σκοράρει το επόμενο γκολ, να εκτελεί κόρνερ ή να πάρει κάρτα.

Η έρευνα δείχνει τον Bogdan Vorovenci, έναν Ρουμάνο υπήκοο χωρίς ποινικό μητρώο ως φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης

Με αυτές τις πληροφορίες, ο Βοροβέντσι και άλλοι εμπλεκόμενοι κέρδισαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τονίζουν αστυνομικές πηγές. Έτσι, σε έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που έπαιξαν η Αυστραλία και το Περού στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους και τον οποίο κέρδισε η ομάδα της Ωκεανίας στα πέναλτι, ο φερόμενος ως αρχηγός έβαλε στην τσέπη 13.520 ευρώ.

Σημάδια απάτης

Η αστυνομία εντόπισε επίσης σημάδια απάτης μέσω αυτού του συστήματος σε πέντε αγώνες της LaLiga την περασμένη σεζόν. Συγκεκριμένα, Μπέτις-Αλμερία και Βιγιαρεάλ-Οσασούνα, έπαιξαν στις 16 και 17 Οκτωβρίου, Σεβίλλη-Βαλένθια, στις 18 του ίδιου μήνα,  Θέλτα-Χετάφε, στις 24 Οκτωβρίου και Σεβίλλη-Ρεάλ Σοσιεδάδ, στις 9 Νοεμβρίου. Το χρησιμοποίησε επίσης για να στοιχηματίσει σε δύο αγώνες Copa del Rey (αυτούς που έπαιξε η La Nucia, μια ομάδα από το Αλικάντε που παίζει στη δεύτερη RFEF, εναντίον της UD Las Palmas και της Valencia τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο) και έναν στην Bundesliga (Ουνιόν Βερολίνου -Βόλφσμπουργκ της 18ης Σεπτεμβρίου πέρυσι). Στους αγώνες που διεξήχθησαν στις ισπανικές διοργανώσεις, οι αρχές εντόπισαν τους πέντε «εκφωνητές», στους οποίους ο αρχηγός φέρεται να πλήρωνε 250 ευρώ για κάθε αγώνα.

Αυτή που βαφτίστηκε ως Επιχείρηση Mursal που επέτρεψε την αποκάλυψη αυτής της συμμορίας ξεκίνησε το 2020, αφού η Cenpida εντόπισε ύποπτα διαδικτυακά στοιχήματα σε διεθνείς αγώνες πινγκ πονγκ, ένα άθλημα που συνέχισε να παίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έρευνες, με επικεφαλής τη δικαστή του Εθνικού Δικαστηρίου Μαρία Ταρντόν, επικεντρώθηκαν αρχικά στον Yavor Ivanov Andreev, έναν Βούλγαρο πρώην παίκτη αυτού του αθλήματος που ζούσε στην Ισπανία. Μέσω αυτού, οι ερευνητές έφτασαν στο Vorovenci, με τον οποίο φέρεται να είχε συναλλαγές και αντάλλαξε πληροφορίες για να στοιχηματίσει σε στημένους αγώνες σε διάφορα αθλήματα σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα αποκάλυψε ότι, εκτός από την αγορά παικτών – υπάρχουν έξι ποδοσφαιριστές από ομάδες της Ρουμανικής League 3 που χρεώνονται σε αυτή τη χώρα για αυτά τα γεγονότα -, η ομάδα εκμεταλλεύτηκε αυτό που στην τεχνική γλώσσα είναι γνωστό ως «καθυστερήσεις» αθλητικών μεταδόσεων για να παίξουν δόλια στοιχήματα.

Για να γίνει αυτό, ο φερόμενος ως αρχηγός χρησιμοποίησε δύο μεθόδους. Η πρώτη, πιο εξελιγμένη, έγινε αφού χρησιμοποίησε δύο δορυφορικά πιάτα διαμέτρου 2,40 μέτρων – περισσότερο από το διπλάσιο από το συνηθισμένο μέγεθος – που ήταν εγκατεστημένα στο σπίτι του με τα οποία συνδεόταν με δορυφόρους και έκανε υποκλοπή των εικόνων που έστελναν οι κάμερες από τα γήπεδα πριν φτάσουν στα στούντιο τηλεοπτικής παραγωγής και μετάδοσης. Οι κωδικοί με τους οποίους παρέκαμψε την κωδικοποίηση του σήματος ελήφθησαν μέσω συνομιλίας με χάκερ στο Telegram. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να λάβει το τηλεοπτικό σήμα στον δικό του υπολογιστή λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα και τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της πλοκής έβαζαν στοιχήματα «ζωντανά» πριν φτάσει το τηλεοπτικό σήμα στις εταιρείες. Οι έρευνες βρήκαν ενδείξεις ότι το έκαναν σε αγώνες ποδοσφαίρου σε ασιατικά πρωταθλήματα, όπως σε αυτούς που έγιναν στην Κίνα και τη Νότια Αμερική, καθώς και σε αγώνες τένις ATP.

Η δεύτερη, πιο απλή μέθοδος ήταν η αποστολή συνεργατών στα γήπεδα. Σε μια από τις συνομιλίες, ο φερόμενος ως αρχηγός παρότρυνε το άτομο που είχε στείλει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, κατά τη διάρκεια του αγώνα Πορτογαλίας-Γκάνας, να αναφέρει λεπτομερώς το ακριβές δευτερόλεπτο που παιζόταν το ματς για να γνωρίζει την καθυστέρηση και, μαζί με αυτό, την ώρα που έπρεπε να στοιχηματίσει. Πηγές κοντά στην έρευνα αναφέρουν ότι ο Βοροβέντσι είχε εκατοντάδες διαφορετικές ταυτότητες για να ανοίξει λογαριασμούς σε διαφορετικούς στοιχηματικούς οίκους και να μπορεί να στοιχηματίσει ποσά που δεν θα προκαλούσαν υποψίες. Τη στιγμή της σύλληψής του, είχε στο σπίτι σχεδόν 60 κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων φέρεται να έβαζε αυτά τα στοιχήματα.

Επιχείρηση Marsual

Στην πρώτη φάση της Επιχείρησης Marsual, που διεξήχθη τον Μάιο, η Αστυνομία συνέλαβε 22 φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των Vorovenci και Juan Gayá Salom, ενός από τους κύριους tipster αθλητικών στοιχημάτων στην Ευρώπη με χιλιάδες followers στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε συνελήφθη και η Marta C., στην οποία οι ανακριτές αποδίδουν τον βασικό ρόλο της επικύρωσης στοιχημάτων στο σχέδιο που δημιούργησε υποψίες. Επιπλέον, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία που της παρασχέθηκαν για να βάζει τα δικά της παράτυπα στοιχήματα. Ο τελευταίος που συνελήφθη ήταν ο Βούλγαρος πρώην παίκτης πινγκ πονγκ, ο οποίος συνελήφθη στο Ντουμπάι και στη συνέχεια παραδόθηκε στην ισπανική δικαιοσύνη.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει πόσα χρήματα κατάφεραν να εισπράξουν τα κύρια εμπλεκόμενα μέρη, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας αναφέρουν εκατομμύρια που διανεμήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Ο Βοροβέντσι είχε στοιχηματίσει 11,4 εκατομμύρια ευρώ σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Η σύντροφός του, 6,4 εκατ. Στις υποκλαπείσες συνομιλίες ο φερόμενος ως αρχηγός είπε επίσης ότι οι στοιχηματικές εταιρείες είχαν μπλοκάρει άλλο 1,5 εκατομμύριο λόγω υποψιών στα στοιχήματά τους. Τα κύρια μέλη της ομάδας κατηγορούνται για αδικήματα όπως συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά μεταξύ ατόμων στον αθλητικό χώρο, εξαπάτηση, παράνομο τζόγο, πλαστογραφία εγγράφων, πλαστογραφία συναλλάγματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πηγή:In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ