Η μεταμόρφωση του Ομπαμεγιάνγκ (vids)

Η μεταμόρφωση του Ομπαμεγιάνγκ (vids)

O Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ μετακόμισε στην Βαρκελώνη στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, και έχει βαλθεί να βάλει ξανά τους «μπλαουγκράνα» στις ράγες των επιτυχιών.

H Μπαρτσελόνα του Τσάβι το τελευταίο διάστημα έχει απογειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον Πιερ Ομερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός μετακόμισε στην Καταλονία στο παρά ένα… της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και θυμίζει ξανά τον επιθετικό που σκορπούσε τον… τρόμο στα αγγλικά γήπεδα. 

Ένα χατ -τρικ στο Μεστάγια κόντρα στην Βαλένθια, αλλά και τα «χτυπήματα» απέναντι σε Νάπολι και Αθλέτικο Μπιλμπάο έχουν μετατρέψει τον 32χρονο σε σημείο αναφοράς στην επιθετική γραμμή των «μπλαουγκράνα». 

Όταν έφτασε στο Καμπ Νόου ο Ομπαμεγιάνγκ πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν είχε ακόμη την ικανότητα και την επιθυμία να κάνει την διαφορά στη Μπαρτσελόνα, έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε για εκείνον το κεφάλαιο Άρσεναλ. 

Άλλοι αναρωτήθηκαν αν θα ταίριαζε στα σχέδια του Τσάβι από άποψη τακτικής – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προπονητή. 

«Ο Ομπαμεγιάνγκ μπορεί να σε σκοτώσει σε ανοιχτό χώρο, αλλά η Μπαρτσελόνα χρειάζεται παίκτες που ξέρουν πώς να κινούνται σε μικρούς χώρους», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ο Τσάβι το 2020, όταν ο σύλλογος είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του. 

Δεδομένης της απελπισμένης ανάγκης της Μπαρτσελόνα για έναν επιθετικό, ο Τσάβι έπρεπε να δει το θέμα πιο ρεαλιστικά τον Ιανουάριο και έδωσε το ok, ώστε ο άλλοτε αρχηγός της Άρσεναλ να γίνει κάτοικος Ισπανίας. 

Έχοντας μείνει εκτός πλάνων της Άρσεναλ από τον Δεκέμβριο, καθώς του αφαιρέθηκε η αρχηγία από τον Μικέλ Αρτέτα και έχασε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής αφού βρέθηκε θετικός στον Covid-19, υπήρχαν επίσης αμφιβολίες και για τα επίπεδα της φυσικής του κατάστασης.

Ο Ομπαμεγιάνγκ είχε επίσης αποτύχει να σκοράρει στα έξι τελευταία παιχνίδια του στην Premier League πριν φύγει από τα Emirates, με αποτέλεσμα να δεχθεί δριμεία κριτική από τους οπαδούς της Άρσεναλ. 

Η αλήθεια είναι πως οι «Gunners» δεν του προσέφεραν ποτέ ένα συνεπές πλάνο με βάση την κλάση του, καθώς μιλάμε για ένα πραγματικό killer με τα 91 γκολ του σε 163 αναμέτρησης με τους Άγγλους να τα λένε όλα. 

Μπορεί η συγκομιδή του σε γκολ να ήταν μεγάλη, ωστόσο δεν είναι ισχύει το ίδιο και από πλευρά τίτλων. Με την Άρσεναλ ο Γκαμπονέζος κατάφερε να κατακτήσει μονάχα ένα Κύπελλο Αγγλίας το 2020 με 2-1 κόντρα στην Τσέλσι, με τον Ομπαμεγιάνγκ να ανοίγει τον δρόμο προς τον τελικό και την κατάκτηση σημειώνοντας και τα δύο τέρματα στη νίκη με 2-0 στον ημιτελικό με την Μάντσεστερ Σίτι. 

Επίσης αξιοσημειώτο το γεγονός πως ο Ομπαμεγιάγνκ έπειτα από την φυγή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν έχει αγωνιστεί ξανά στο Champions League, παρόλο που στατιστικά έκανε παρέα με τους κορυφαίους σκόρερ του κόσμου. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ομπαμεγιάνγκ έχει κίνητρο στη Μπαρτσελόνα 

Η αλήθεια είναι πως ο Γκαμπονέζος πιέσε όσο κανείς για την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Μετέβη με δική του πρωτωβουλία στην Βαρκελώνη,ενώ ακόμη και όταν όλα έδειχναν πως η συγκεκριμένη μεταγραφή οδηγείται προς… ναυάγιο έκεινος επέμεινε και υπόμεινε. Δέχθηκε ψαλίδι 65% στον μισθό του δείχνοντας έτσι την… δίψα του να αγωνιστεί με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. 

Οι προηγούμενες ανησυχίες του Τσάβι δεν έχουν καρποφορήσει, εν μέρει επειδή η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση όπου δεν είναι τόσο δυνατή όσο παλιά. 

Δεν κυριαρχούν στα ματς όπως έκαναν στην εποχή της ακμής του Πεπ Γκουαρδιόλα, οπότε υπάρχουν περισσότερες δουλειές για τον Ομπαμεγιάνγκ στον αγωνιστικό χώρο. 

Ο 32χρονος φορ βελτίωσε επίσης το υψηλό πρέσινγκ της Μπαρτσελόνα – κάτι στο οποίο ο Τσάβι έχει επικεντρωθεί από τότε που έφτασε, ενώ γρήγορα δημιούργησε μια καλή συνύρπαξη με τον Φεράν Τόρες.  

Το χατ – τρικ κόντρα στη Βαλένθια έδειξε την κλάση του Γκαμπονέζου, ο οποίος μπορεί να σκοράρει ακατάπαυστα έχοντας μπόλικη ποικιλία στο ρεπερτόριο του. Το πρώτο προήλθε από μια μαγική πάσα του Ζόρντι Άλμπα, στο δεύτερο άνοιξε χώρο στη μεγάλη περιοχή μένοντας στο πλάι κατά χιλιοστά πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα από σέντρα του Γκάβι. 

Το τρίτο περιλάμβανε αρκετή δόση… τύχης με τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς του Πέδρι να πέφτει πάνω του και να καταλήγει στα δίχτυα, ωστόσο όπως λέει και το ρητό η τύχη είναι με τους ισχυρούς. 

To γκολ του κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο ένα υπέροχο βολέ ήταν μια γρήγορη και έξυπνη αντίδραση, αποδεικνύοντας ότι η Μπαρτσελόνα έχει και πάλι έναν πραγματικό killer κάτι που της έλειπε μετά την αποχώρηση του Λουίς Σουάρες.  

Η άφιξη του Γκαμπονέζου ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τους Καταλανούς, οι οποίοι χρειάζονταν έναν αξιόπιστο σκόρερ για να εξασφαλίσουν ότι θα φτάσουν στο Champions League της επόμενης σεζόν αλλά και στην κατάκτηση του Europa League.  

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ