Ο Ζόσεπ Μαρία Μπαρτομέου συνελήφθη για το περιβόητο Barcagate, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε αναζήτηση κι άλλων στοιχείων στο Καμπ Νόου. Τι είναι όμως το περιβόητο σκάνδαλο της i3Ventures που αφορά τα social media;
Μετά από την έρευνα που έγινε στα γραφεία της Μπαρτσελόνα για το σκάνδαλο Barcagate, οι αρχές συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, για αναζήτηση στοιχείων αναφορικά με την υπόθεση των social media του συλλόγου. Οι αρχές ανέκριναν υπαλλήλους, ενώ πήγαν και στο σπίτι του τέως προέδρου των μπλαουγκράνα για να τον συλλάβουν. Πέρα από τον Μπαρτομέου, συνελήφθησαν κι ο Γενικός Διευθυντής, Όσκαρ Γκράου και ο νομικός εκπρόσωπος, Ρομάν Γκόμεθ Ποντί.
Ο Μπαρτομέου κατηγορείται ότι μέσω της εταιρείας «I3 Ventures», οι οποίοι διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, γινόταν προσπάθεια να πληγεί το κύρος και η εικόνα των σταρ της ομάδας, όπως είναι ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζεράρ Πικέ, αλλά και πρώην θρύλων του συλλόγου, όπως είναι οι Πεπ Γκουαρδιόλα, Τσάβι και Κάρλες Πουγιόλ. Επίσης, στο στόχαστρο έμπαιναν και «αντίπαλοι» του Μπαρτομέου για τον προεδρικό θώκο, όπως οι Βίκτορ Φοντ, Τζουάν Λαπόρτα και Αγκουστί Μπενεντίκο.
Τι είναι όμως το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Μπαρτσελόνα;
Στις 17 Φεβρουαρίου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER αποκάλυψε πως η Μπαρτσελόνα προσέλαβε μια εταιρεία, την i3Ventures, για να παρακολουθεί τα social media του συλλόγου. Είναι κάτι που το κάνουν πολλές ομάδες, για να παρακολουθούν και να αυξάνουν την αλληλεπίδραση αλλά και την απήχηση τους, στους φιλάθλους. Κάτι, με λίγα λόγια, που δεν είναι παράνομο. Στην περίπτωση όμως της Μπάρτσα, προέκυψε μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του Cadena SER, η Μπαρτσελόνα δεν ζήτησε απλά στατιστικά στοιχεία, αλλά προσπάθησε μέσω εικονικών λογαριασμών που δημιούργησε η i3Ventures στα social, να δημιουργήσει πλήγμα στην δημόσια εικόνα πολλών ανθρώπων που έχουν ή είχαν σχέση με το σύλλογο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν νυν και πρώην παίκτες, πρόεδροι και προπονητές.
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, ο διευθυντής της i3Ventures, Κάρλος Ιμπάνιεζ, μίλησε στο Catalunya Radio, επιβεβαιώνοντας πως η εταιρεία του είχε προσληφθεί από την Μπαρτσελόνα απλά για στατιστική διερεύνηση στα social media και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Στις 21 Φεβρουαρίου, το Δ/Σ του συλλόγου συζήτησε το ζήτημα που προέκυψε και ανακοινώθηκε η ανάθεση της υπόθεσης στην PWC, ανεξάρτητη εταιρεία που εδρεύει στην Αγγλία. Ο ρόλος της ήταν να διερευνήσει την καταγγελία, με σκοπό να βρει ποια πρόσωπα και με ποιο ρόλο, έχουν εμπλακεί στην ιστορία.
Την επόμενη ημέρα όμως απολύθηκε ο Χάουμε Μάσφερερ, καθώς το όνομα του, συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το σκάνδαλο. Ο Μάσφερερ υπήρξε για χρόνια σύμβουλος, επικεφαλής του γραφείου και το δεξί χέρι του προέδρου Μπαρτομέου.
Οι έρευνες της PWC που αποκάλυψαν τα πάντα
Μετά από έρευνες η PWC ανακάλυψε πως η i3Ventures για μια δουλειά που στην αγορά κοστολογείται περίπου στα 150.000 ευρώ, έλαβε από την Μπαρτσα, 980.000. Επίσης είναι τουλάχιστον περίεργο να ανατίθεται τέτοια εργασία σε μια εταιρεία (i3Ventures) που εδρεύει στην Ουρουγουάη, όταν στην Ισπανία υπάρχουν αντίστοιχες που προσφέρουν καλύτερες τιμές αλλά και εξυπηρέτηση.
Η πληρωμή της i3Ventures χωρίστηκε σε πέντε μέρη για να αποφευχθεί o έλεγχος από τα οικονομικά όργανα του συλλόγου. Τα τιμολόγια ήταν της τάξεως των 198.000€, κάτω από το όριο των 200.000€ δηλαδή, όπου θα απαιτούνταν, βάσει καταστατικού, η έγκριση της επιτροπής ελέγχου.
Η πιο σημαντική πληροφορία από την εξέλιξη της έρευνας είναι, πως ο Μάσφερερ που ο Μπαρτομέου απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες μόλις έσκασε το σκάνδαλο, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει αποκλειστικά τις επαφές του συλλόγου με την i3Ventures και βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον Ουρουγουανό επιχειρηματία Κάρλος Ραφαέλ Ιμπάνιες Κονσταντίνο, στον οποίο ανήκει η εταιρεία. Στην όλη διαδικασία, κανένας διευθυντής ούτε τα άλλα μέλη του Δ/Σ της Μπαρτσελόνα, είχαν γνώση του τι συνέβαινε.
Τον Νοέμβριο του 2017 μάλιστα, ο Masferrer παρήγγειλε μια μελέτη των social media της δεύτερης ομάδας και της ακαδημίας σαν βιτρίνα για τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην i3Ventures. Χρήματα που αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό της La Masia.
Η άγνοια του Μπαρτομέου και το κύρος της Μπαρτσελόνα
Όπως διαβάσατε παραπάνω, το κόστος των υπηρεσιών ανήλθε κοντά στις 980.000 ευρώ, το οποίο αποπληρώθηκε σε έξι δόσεις, από διαφορετικά τμήματα του συλλόγου. Κόστος που επ’ουδενί δεν αντιστοιχεί στα όσα έκανε η εταιρία, κάτι που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ο Μπαρτομέου σε ομιλία του σε εκδήλωση βραβείων δημοσιογραφίας στις 19 Φεβρουαρίου είχε παραδεχθεί την επαφή με την εταιρία, αρνούμενος ωστόσο παράνομη δραστηριότητα και τονίζοντας ότι έδωσε εντολή να τερματιστεί η συνεργασία «μόλις έγιναν αντιληπτά τα αρνητικά σχόλια». Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρόεδρος της ομάδας αναμένεται να καταθέσει στις αρχές για όσα γνωρίζει, ενώ πλέον κινδυνεύει ακόμη και με φυλάκιση, ειδικά αν βρεθούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.
Το θέμα είναι ότι γνώριζαν ελάχιστη για το Barcagate, ο Μπαρτομέου ως πρόεδρος ήταν σίγουρα ο ένας από αυτούς και θα υποστεί τις συνέπειες, ενώ και ο σύλλογος έχει πληγεί, ειδικά από πλευράς κύρους, ενώ την υπόθεση αυτή θα την επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό η επόμενη διοίκηση.