Αμπελάρδο : Ο προπονητής που θα έβγαζε την Αλαβές στο Champions League (pic/vid)

Αμπελάρδο : Ο προπονητής που θα έβγαζε την Αλαβές στο Champions League (pic/vid)

Η -μέχρι τον Δεκέμβρη- παραπαίουσα Αλαβές ήρθε στα χέρια του Αμπελάρδο και ο Αστουριανός κατάφερε να της δώσει ζωή. Από τον πάτο της βαθμολογίας, οι Βάσκοι βρίσκονται πλέον 16οι, έχοντας στα τελευταία δέκα παιχνίδια τους βαθμούς που (υπό άλλες συνθήκες) θα τους έφθαναν για την έξοδό τους στο Champions League.

Περίπου τέτοιες μέρες (στις 23 Γενάρη για την ακρίβεια) του 1921, μια νέα ομάδα συστάθηκε στη Βιτόρια-Γκαστέιθ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας των Βάσκων. Από το 1929, όταν ουσιαστικά άρχισε να γράφει την ιστορία της στα γήπεδα της Ισπανίας, η Αλαβές έχει περάσει -συμπεριλαμβανομένης της φετινής- 13 χρονιές στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του εγχώριου ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα χρόνια, βολόδερνε μεταξύ δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας.

Το καλοκαίρι του 1998 κατάφερε να επιστρέψει έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια στα «σαλόνια». Η μοίρα κάτι της χρωστούσε. Την πρώτη σεζόν γλίτωσε κυριολεκτικά στον πόντο από τον υποβιβασμό της, την δεύτερη όμως κέρδισε μέσα-έξω την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα (!) κατέλαβε την έκτη θέση και πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Με τον Χαβιέρ Ιρουρέτα στον πάγκο και τον Αργεντινό «κέρβερο» Μάρτιν Ερέρα κάτω από την εστία (κέρδισε το τρόπαιο Θαμόρα με μόλις 38 γκολ παθητικό σε 37 αγώνες) η Αλαβές συγκέντρωσε μόλις έναν πόντο λιγότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή της πορεία από τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Πέρασε την Γκαζιαντεπσπόρ (0-0 εκτός, 4-3 εκτός), πέρασε τη Λίλεστρομ (3-1 εκτός, 2-2 εντός), πέρασε τη Ρόσενμποργκ (1-1 εντός, 3-1 εκτός), πέρασε την Ίντερ (3-3 εντός, 2-0 εκτός, με τον γιο του Γιόχαν Κρόιφ να ανοίξει το σκορ), πέρασε τη Ράγιο Βαγιεκάνο (3-0 εντός, ήττα 2-1 εκτός), πέρασε την Καϊζερσλάουτερν με δύο εμφατικές νίκες (5-1 εντός, 4-1 εκτός) και έφθασε ως τον τελικό της δεύτερης κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Νερό μπορεί να μην ήπιε από την πηγή, η στιγμή όμως ήταν ιστορική.

https://www.youtube.com/watch?v=uNqFuw6YQZQ

Μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό, η ομάδα του Χοσέ Μάνουελ Πάρντο ηττήθηκε 5-4 από τη Λίβερπουλ, η οποία χρειάστηκε την παράταση και το «χρυσό» αυτογκόλ του Ντέλφι Γκέρα (νυν πρόεδρος της Χιρόνα) στο 117′ για να κάμψει την αντίσταση των Ισπανών. Την επόμενη χρονιά το θαύμα επαναλήφθηκε κατά το ήμισυ, αφού η Αλαβές ναι μεν αγωνίστηκε και πάλι στο Κύπελλο UEFA, η πορεία της ωστόσο σταμάτησε στον δεύτερο γύρο, με την ήττα από την Μπεσίκτας στην Τουρκία.

Το καλοκαίρι του 2016, έπειτα από μια δεκαετία, να ακολουθήσει τα χνάρια της Εϊμπάρ (είχε ανέβει το 2014) και να γίνει η τέταρτη ομάδα από τη Χώρα των Βάσκων που θα αγωνίζεται στα «σαλόνια». Μεσολάβησε μια δύσκολη δεκαετία, με τον Ουκρανό Ντμίτρι Πίτερμαν να εξαγοράζει τον σύλλογο το 2002 και να τον αφήνει μια πενταετία αργότερα βυθισμένο στα χρέη και την εσωστρέφεια. Η άφιξη του Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα έφερε οικονομική εξυγίανση και αγωνιστική αναγέννηση, η οποία επισφραγίστηκε με την επάνοδο στη Primera Division. Η πρώτη χρονιά ήταν εξαιρετική. Ένατη θέση στο πρωτάθλημα με διπλό μάλιστα στο Καμπ Νόου και τελικός στο Κύπελλο, όπου οι Babazorros ηττήθηκαν με 3-1 από την Μπαρτσελόνα στο Βιθέντε Καλδερόν.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με δυσκολίες. Οι περισσότεροι από τους οκτώ δανεικούς γύρισαν στις ομάδες όπου ανήκαν, ενώ ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο, ο οποίος έπαιξε δυνατά και στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, μετακόμισε στην Αγγλία αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Σαουθάμπτον. Η τακτική της διοίκησης δεν άλλαξε. Βασίστηκε και πάλι σε δανεικούς (πάλι οκτώ παίκτες στο σύνολο, μεταξύ των οποίων ο Ερνάν Πέρες που είχε περάσει από τους Ερυθρόλευκους, ενώ στο ρόστερ βρίσκεται και ο Μουμπάρακ Γουακάσο, πρώην μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού), το πρόβλημα, όμως, ήταν ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου.

Στην αρχή της σεζόν, τα κλειδιά δόθηκαν στον Αργεντινό Λουίς Ζουμπέλντια. Αυτός ανέλαβε την προετοιμασία της ομάδας, έμελλε να την καθοδηγήσει όμως μόλις σε τέσσερα παιχνίδια. Η Ντεπορτίβο Αλαβές γνώρισε ισάριθμες ήττες, η συνεργασία τους λύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και ο 37χρονος κόουτς επέστρεψε στην Αμερική, αναλαμβάνοντας τους Κέρο Πορτένο. Ο διάδοχός του, άντεξε λίγο παραπάνω. Ο πρώην εκλέκτορας της εθνικής Αλβανίας, Τζιοβάνι ντε Μπιάσι, ανέλαβε την Αλαβές στις 22 του ίδιου μήνα, την οδήγησε σε τρεις νίκες, γνώρισε όμως και έξι ήττες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σχεδόν δύο μήνες αργότερα. Η διοίκηση του συλλόγου έψαχνε κάτι καλύτερο και το βρήκε στο πρόσωπο του Αμπελάρδο.

Σχεδόν 16 χρόνια μετά την άφιξή του ως παίκτης, ο Αστουριανός επέστρεψε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ντεπορτίβο Αλαβές και να επαναφέρει το τρένο στις ράγες. Η αποστολή του ήταν δύσκολη, όπως δύσκολη είναι η αποστολή κάθε προπονητή που αναλαμβάνει μια ομάδα μεσούσης της σεζόν και ενώ έχουν προηγηθεί αρνητικά αποτελέσματα στη σειρά. Αφού πειραματίστηκε λίγο, ο 47χρονος κόουτς κατέληξε στο 4-4-2 με έναν βασικό κορμό πέντε – έξι παικτών και άνοιξε το ροτέισον, μοιράζοντας το χρόνο ειδικά από τη μέση και μπροστά. Το αποτέλεσμα; Σε 14 παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Αμπελάρδο, ο βασκικός σύλλογος έχει απολογισμό οκτώ νίκες, μια ισοπαλία και πέντε ήττες, καταφέρνοντας σε αυτό το διάστημα να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση και να αποκτήσει πλέον διαφορά ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Τα 14 παιχνίδια με τον Αμπελάρδο

Χιρόνα – Αλαβές 2-3 (4/12/2017)
Αλαβές – Λας Πάλμας 2-0 (8/12/2017)
Ατλέτικο Μαδρίτης – Αλαβές 1-0 (16/12/2017)
Αλαβές – Μάλαγα 1-0 (21/12/2017)
Φορμεντέρα – Αλαβές 1-3 (3/1/2018, Κύπελλο)
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Αλαβές 2-0 (7/1/2018)
Αλαβές – Φορμεντέρα 2-0 (10/1/2018, Κύπελλο)
Αλαβές – Σεβίλλη 1-0 (14/1/2018)
Βαλένθια – Αλαβές 2-1 (17/1/2018, Κύπελλο)
Αλαβές – Λεγκανές 2-2 (21/1/2018)
Αλαβές – Βαλένθια 2-3 (24/1/2018, Κύπελλο)
Μπαρτσελόνα – Αλαβές 2-1 (28/1/2018)
Αλαβές – Θέλτα Βίγκο 2-1 (3/2/2018)
Βιγιαρεάλ – Αλαβές 1-2 (10/2/2018)

Όταν ο Αμπελάρδο έκατσε λοιπόν στον πάγκο της Αλαβές για πρώτη φορά, αυτή βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας. Είχε συγκομιδή μόλις έξι πόντους μετά τις πρώτες 13 αγωνιστικές. Υπό τις οδηγίες του, μετά και το σπουδαίο διπλό στη Μαδριγάλ επί της Βιγιαρεάλ, έφθασε τους 19 βαθμούς σε 10 παιχνίδια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Βάσκοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς και από την Ρεάλ Μαδρίτης. Με αυτούς τους βαθμούς, για να καταλάβετε, θα προκρινόταν στο Champions League! Μονάχα η -πρώτη- Μπαρτσελόνα και η -δεύτερη- Ατλέτικο Μαδρίτης έχουν βάλει στο σακούλι τους περισσότερους βαθμούς τις δέκα τελευταίες αγωνιστικές. Το «κίτρινο υποβρύχιο» την ανέβασε, λοιπόν, για τα καλά στην επιφάνεια. Η περσινή φιναλίστ του Ισπανικού Κυπέλλου βρίσκεται πλέον στην 15η θέση και τους 25 βαθμούς, αναπνέοντας άνετα ενόψει της συνέχειας. Είναι, άλλωστε, το +7 από την 18η Λας Πάλμας που της το επιτρέπει.

https://www.youtube.com/watch?v=h2e2IzfkBDA

O 47χρονος τεχνικός των κυανόλευκων, αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης τα πρώτα δέκα παιχνίδια στην τεχνική ηγεσία (χωρίς να συνυπολογίζονται δηλαδή τα τέσσερα του Κυπέλλου, όπου έχει δύο νίκες και δύο ήττες), είναι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της Αλαβές: στη σχετική λίστα, ακολουθεί ο Χοσέ Μπάονθα από το μακρινό 1930, ο οποίος είχε τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες σε αυτό το μικρό, πλην όμως αρκούντως αρκετό για τα πρώτα συμπεράσματα χρονικό διάστημα. Ο Αμπελάρδο μπαίνει στην τελική ευθεία της La Liga έχοντας τον τρίτο καλύτερο μέσο όρο σε βαθμούς ανάμεσα στους συναδέλφους του στην ιβηρική χώρα (2,63 ο Βαλβέρδε, 2,22 ο Σιμεόνε, 1,90 ο ίδιος) και πάνω από το ιστορικό Mendizorrotza έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ορισμένα συννεφάκια. Όχι από γκρίνια (πλέον), αλλά από τα όνειρα επιστροφής -για αρχή- στην πρώτη δεκάδα της La Liga. Λένε, άλλωστε, πως τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν το ονειρευτείς…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ