Ο αποψινός τελικός μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού θα διεξαχθεί με τους νέους κανονισμούς διαιτησίας.
Στο Πανθεσσαλικό είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου την ΑΕΚ.
Ενας τελικός που πέρασε από χίλια κύματα και τελικά διεξάγεται στα… βάθη του Σεπτέμβρη και μάλιστα με τα περσινά ρόστερ. Στην αποψινή (12/9) αναμέτρηση θα υπάρχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαιτητές (Μπιορν Κάιπερς) έχουν ενημερωθεί από την ΕΠΟ, πως ο τελικός θα διεξαχθεί με τους νέους κανονισμούς διαιτησίας. Οι αλλαγές/τροποποιήσεις στους κανονισμούς αφορούν περιπτώσεις οφσάιντ, κίτρινων καρτών, πέναλτι.
Οι αλλαγές στους κανονισμούς είχαν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο και η κάθε Λίγκα θα αποφάσιζε αν θα τους χρησιμοποιήσει ή όχι με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.
Δείτε ποιοι είναι οι νέοι κανονισμοί διαιτησίας, που θα εφαρμοστούν και στον τελικό Ολυμπιακός-ΑΕΚ.
Δεν είναι χέρι, είναι ώμος
Από φέτος, το πράσινο κομμάτι δεν θεωρείται χέρι. Οι αμυντικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ηθελημένα ή όχι, χωρίς να δοθεί πέναλτι, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν οι επιτιθέμενοι για να κοντρολάρουν, ακόμα και να σκοράρουν.
Πως ορίζει λεκτικά ο κανονισμός το συγκεκριμένο σημείο που δεν θεωρείται χέρι; «Από τον ώμο μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης».
Τι γίνεται με τη μετακίνηση των γραμμών
Στον κανονισμό του οφσάιντ τα σώματα αμυντικών και επιθετικών “κρίνονται” χωρίς να μετράμε τα χέρια τους.
Πολύς λόγος γίνεται για το VAR και τις 3D γραμμές και το που πρέπει να τοποθετηθούν. Στην Αγγλία την προηγούμενη σεζόν τους έδωσαν την ονομασία “οφσάιντ της μασχάλης”, γιατί εκεί τοποθετούσαν οι χειριστές τις γραμμές.
Πλέον, αυτό αλλάζει. Αφού σε εκείνο το ύψος δεν θεωρείται χέρι, οι γραμμές του οφσάιντ θα πρέπει να το περιλαμβάνουν όταν αυτό είναι το σημείο του σώματος πιο κοντά στην εστία. Τόσο για τους αμυντικούς, όσο και για τους επιτιθέμενους.
Δεν υπάρχει «άκυρο το γκολ για χέρι στην αρχή της φάσης»
Η νέα διατύπωση του κανονισμού αφορά το πόσο πίσω πρέπει να γυρίσει μια φάση για να δοθεί χέρι στην ομάδα που επιτίθεται. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό «το ακούσιο χέρι επιτιθέμενου τιμωρείται μόνο αν συμβεί ‘αμέσως’’ πριν δημιουργήσει ευκαιρία ή σκοράρει».
Στην επεξήγηση της διατύπωσης, αναφέρεται ότι «δεν είναι παράβαση αν μετά το ακούσιο χέρι η μπάλα ταξιδέψει κάποια απόσταση (με πάσα ή με ντρίμπλα) ή/και αν υπάρχουν αρκετές πάσες πριν την ευκαιρία ή το γκολ».
Το χέρι, ακόμα και το ακούσιο/μαζεμένο/κολλημένο, θα εξακολουθήσει να είναι λόγος να ακυρωθεί ένα γκολ, αλλά μόνο αν το έχει κάνει ο σκόρερ/δημιουργός αμέσως πριν την εκτέλεση/δημιουργία.
Το πλεονέκτημα ακυρώνει την κίτρινη κάρτα
Αν ο διαιτητής δώσει πλεονέκτημα σε υποσχόμενη επίθεση ή επιτρέψει στην ομάδα να εκτελέσει γρήγορα το φάουλ, τότε ακυρώνεται η κίτρινη που θα έδινε αν σταματούσε το παιχνίδι.
Αν ο παίκτης σταματήσει υποσχόμενη επίθεση πρέπει να δει κίτρινη, αλλά αν δοθεί πλεονέκτημα ή οι επιτιθέμενοι εκτελέσουν γρήγορα το φάουλ, η κάρτα «σβήνεται», τη γλιτώνει.
Δε θα τιμωρείται πάντα ο τερματοφύλακας
Ο τερματοφύλακας εξακολουθεί να πρέπει να έχει επαφή με τη γραμμή την ώρα της εκτέλεσης. Όμως, αν η μπάλα φύγει άουτ ή βρει στο δοκάρι, το πέναλτι πλέον δεν θα επαναλαμβάνεται αν ο τερματοφύλακας είναι λίγο έξω από τη γραμμή.
Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος τιμωρίας του τερματοφύλακα που αποκρούει το πέναλτι και έχει βγει από τη γραμμή του πριν την εκτέλεση. Πλέον, πριν την επανάληψη θα του γίνεται παρατήρηση, δεν θα παίρνει κατευθείαν κίτρινη κάρτα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Τι ορίζεται κράτημα
Σύμφωνα λοιπόν με την IFΑB, «παράβαση για κράτημα υπάρχει μόνο όταν η επαφή με το σώμα του αντιπάλου εμποδίζει την κίνησή του».
Το κράτημα επιτρέπεται, αυτό που απαγορεύεται είναι το κράτημα που εμποδίζει τον αντίπαλο.