Ακόμα μία καταγγελία από την Διεθνή Αμνηστία σοκάρει για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Τα Κατάρ πνίγεται στα πλούτη και βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το Μουντιάλ του 2022. Μία ακόμα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας όμως έρχεται να ξεγυμνώσει την αλήθεια για το καθεστώς σύγχρονης δουλείας που επικρατεί στο αραβικό κράτος όπου μετανάστες χρεώνονται πληρώνοντας τις όποιες ελπίδες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξαναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες προκειμένου έστω να καταφέρουν να ξεπληρώσουν το αρχικό τους χρέος.
Κάθε βήμα πιο κοντά στην αστραφτερή φιέστα της τελετής έναρξης του Μουντιάλ του 2022, της μεγαλύτερη γιορτής του ποδοσφαίρου, μία ακόμα πληγή στο σώμα ανθρώπων που ελέω της φτώχειας εξαναγκάζονται να εργαστούν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Οι μετανάστες που κατασκευάζουν τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ εξακολουθούν να παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο χρέους και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η FIFA βρίσκεται ήδη υπό πίεση από το δικό της συμβουλευτικό επιτελείο να δράσει μέσω του συστήματος Κafala, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταναστών εργαζομένων, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως σύγχρονη δουλεία. Τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Αμνηστίας, τα 2/3 των μεταναστών-εργαζομένων έχουν καταβάλει υπερβολικές αμοιβές προκειμένου απλά να τους προσλάβουν!
Η τηλεφωνική έρευνα σε 414 εργαζόμενους στο Νεπάλ διαπίστωσε ότι 88% κατέβαλε αμοιβές σε «μάνατζερ» για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Τα τέλη λέγεται ότι ήταν τόσο υψηλά ώστε η πλειοψηφία έπρεπε να δανειστεί περισσότερο από το ήμισυ του ποσού από τοκογλύφους κάτι το οποίο τους υποχρέωνε σε δυσβάσταχτα χρέη!
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που ερωτήθηκαν(53%) δήλωσαν ότι έλαβαν χαμηλότερους μηνιαίους μισθούς από αυτούς που τους είχαν αρχικά υποσχεθεί.
Ο James Lynch, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Διεθνούς Προβληματισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Οι μετανάστες από το Νεπάλ εργάζονται συστηματικά και ανελέητα. Αναγκασμένοι να λάβουν δάνεια για να πληρώσουν τις τεράστιες αμοιβές «πρακτορείων πρόσληψης» τα οποία τους υπόσχονται αξιοπρεπής εργασία στο εξωτερικό,ωστόσο μένουν χρεωμένοι καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν σε θέσεις εργασίας που συχνά αποδεικνύονται χαμηλά αμειβόμενες και πολλές φορές επικίνδυνες»
«Η ισχνή εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση του Νεπάλ ευνοεί απλώς τα σχέδια των εκβιαστών και των τοκογλύφων», ανέφερε αρχικά για να συνεχίσει: «οι εργαζόμενοι μετανάστες πολύ συχνά παγιδεύονται σε μια κατάσταση που καταστρέφει τον ψυχισμό τους, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται στο εξωτερικό για χρόνια απλώς και μόνο για να αποπληρώσουν τεράστιες, συχνά παράνομες αμοιβές που χρεώθηκαν για να αναλάβουν τη δουλειά. Η αντιμετώπιση αυτής της εκμεταλλευτικής βιομηχανίας είναι αδήριτη ανάγκη»!
Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση του Νεπάλ εισήγαγε την πολιτική «ελεύθερη βίζα, δωρεάν εισιτήριο» η οποία μείωσε το ανώτατο όριο που θα μπορούσαν να χρεώσουν στους εργαζόμενους σε 10.000 NPR δηλαδή 96 δολάρια, σε απάντηση στις τοπικές και διεθνείς πιέσεις.
Αλλά η πολιτική σαφώς δεν εφαρμόζεται σωστά. Τον Ιούνιο του 2017, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η μετατροπή των ανθρώπων σε κέρδη», η οποία διαπίστωσε ότι τα γραφεία προσλήψεων εξακολουθούσαν να εκμεταλλεύονται ελεύθερα τους μετανάστες με χρέωση πάνω από το προαναφερθέν όριο! Μόνο ένας στους πέντε (20%) εργαζόμενους που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική.
Η νέα έρευνα προσθέτει ακόμα παραπάνω στοιχεία στην άνωθεν εικόνα εκμετάλλευσης, η οποία ανθίζει υπό μια συχνά αδιάφορη κυβέρνηση.
Τα γραφεία προσλήψεων που χρεώνουν παράνομες αμοιβές πηγαίνουν συχνά επιλέγουν μεγάλες αποστάσεις για να αποφύγουν τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μεσαζόντων για να εισπράξουν τα χρήματα αντί να τα παραλάβουν άμεσα οι ίδιοι. Στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, το 90% των εργαζομένων που είχαν πληρώσει μια «αμοιβή πρόσληψης» δεν είχε άμεση παραλαβή από πράκτορες. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για αυτούς να καταθέσουν νομικές ενστάσεις εναντίον αδίστακτων πρακτόρων και να διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά πίσω, αφού δεν έχουν εικόνα των ανθρώπων που τους εκμεταλλεύτηκαν!
Η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε 100 ιστότοπους προσλήψεων του Νεπάλ και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι του Νεπάλ συχνά διαφημίζονται με περιγραφές όπως «πιστοί» και «εντελώς αφιερωμένοι στην εργασία ακόμη και σε δυσμενείς καταστάσεις».
Η κυβέρνηση του Νεπάλ οφείλει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους μετανάστες εργαζόμενους, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το ίδιο. Οφείλουν να σέβονται τους ανθρώπους που κάνουν αδιανόητες θυσίες αφήνοντας τους αγαπημένους τους με την ελπίδα ενός καλύτερου «αύριο». Ονειρεύονται μια δουλειά στο εξωτερικό υπό καλύτερες συνθήκες από εκείνες στην πατρίδα τους και σε αντάλλαγμα εξαπατώνται και εκμεταλλεύονται… Ποιος θα το θυμάται όταν αστράφτουν τα φλας και ανοίξουν οι προβολείς των σταδίων;
***Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου τραβήχτηκε στη Ντόχα του Κατάρ κι απεικονίζει έναν μετανάστη εργάτη από το Νεπάλ.