Η ηλεκτρονική μορφή της Dernière Heure παρουσιάζει το προφίλ του ανθρώπου - μηχανή χρημάτων του Βελγίου: δόξα, απειλές, ατζέντα με διευθύνσεις, συγκρούσεις συμφερόντων.
Άλλη μία πληγή στο σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, η είδηση της σύλληψης του ισχυρού ατζέντη Μότζι Μπαγιάτ και των προπονητών των Μπριζ και Άντερλεχτ, με τις Αρχές να διεξάγουν έρευνες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος στο χώρο του ποδοσφαίρου της χώρας. Ποιός είναι όμως ο Μότζι Μπαγιάτ;
O Ιρανός με γαλλική υπηκοότητα ατζέντης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1974 στο Ιράν και ζει στο υπερπολυτελές σπίτι του με την οικογένειά του. Ένα σπίτι παλάτι. Απόδειξη της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας του στον κόσμο των μάνατζερ. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να φτάσει στην κορυφή του βελγικού ποδοσφαίρου.
Σε σημείο που πολλοί έχουν ξεχάσει σήμερα ότι είχε μια προηγούμενη ζωή στη Σαρλερουά. Ήταν οκτώ χρόνια γενικός διευθυντής αθλητισμού κάτω από την επιρροή του θείου του Αμπάς Μπαγιάτ. Ένας θείος που τελικά θα τον βγάλει έξω από την ομάδα τον Νοέμβριο του 2010, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το μεγάλο ντεμπούτο του στην άλλη πλευρά της…κουρτίνας.
Κυρίαρχο Λιοντάρι
Του άρεσε να εργάζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός ο τρόπος ταίριαζε περισσότερο στον χαρακτήρα του. Ενώ φρόντιζε πάντα να μην αμαυρώσει ή χρωματίσει την εικόνα της Σαρλερουά, της οποίας πάντα παρέμεινε σταθερός υποστηρικτής. Στη ζούγκλα των agent, γρήγορα έγινε βασιλιάς στο Βέλγιο. «Γι ‘αυτό έβαλα ένα λιοντάρι ως εικόνα προφίλ στο Twitter», είχε δηλώσει κάποτε διαδικτυακά. «Στην πραγματικότητα, είχα ένα λιοντάρι κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας στο Ιράν, ένα δώρο από τους παππούδες μου. Μπορεί να ακούγεται περίεργα εδώ, αλλά ήταν συνηθισμένο τότε στη χώρα μου. Αυτό το ζώο πάντα με γοητεύει»
Όπως και το λιοντάρι, ο Μότζι Μπαγιάτ έχει κυρίαρχο χαρακτήρα. Με υπερηφάνεια, απέναντι στον θείο του και σε όλους τους επικριτές του στο μικρόκοσμο του βελγικού ποδοσφαίρου, ήθελε να επιβληθεί γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Η πρώτη του τακτική είναι να σπρώξει τους παίκτες δεξιά και αριστερά. Οι επαφές του, η αποτελεσματικότητά του, οι γνώσεις του για το νομικό πεδίο και η δίψα του για εργασία γοήτευε τους παίκτες.
Ο Μπαγιάτ εγκαινιάζει και επανεκκινεί καριέρες, προσφέρει προοπτικές και συμβόλαια, μερικές φορές απροσδόκητες. Σε ένα SMS, πολλοί ποδοσφαιριστές τα σπάνε με τον ατζέντη τους για να γίνουν μέλος της δικής του οικογένειας. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι συμφωνίες. Είναι στυγνός επαγγελματίας. Χωρίς να ξεχνά το ανθρώπινο πρόσωπο. «Έχει μια μεγάλη καρδιά», υποστηρίζει ένας από τους πελάτες του. «Πρόσφατα, φιλοξένησε στο σπίτι του όλη την οικογένεια ενός παίκτη μετά τη διάρρηξη στο σπίτι τους»
Ντόκτορ Μότζι, Μίστερ Ρενάρντ
Ο Μότζι Μπαγιάτ συμπεριλαμβάνεται σε ένα μεγάλο μέρος των πρακτόρων στο Βέλγιο. Κάποιοι φτάνουν μέχρι και σε φυσικές απειλές. Ο εκφοβισμός τελικά λειτουργεί: αλλάζει η τακτική. Το λιοντάρι δίνει χώρο στην αλεπού. Αντί να απορρίπτει ανταγωνιστικούς πράκτορες, τους προτείνει συνεργασία. Στη συνέχεια το πλάνο του δουλεύει ως εξής: διοχετεύεται σε ένα περίπλοκο αριθμό αρχείων. Κάνει τα πάντα για να εδραιώσει τη δύναμή του. Να επεκτείνει το βιβλίο διευθύνσεών του. Πρώτα, επικεντρώθηκε στη γαλλική αγορά, ιδιαίτερα χάρη στις επαφές που έκανε όταν ήταν μικρός στις Κάννες με τον αδερφό του Μεχντί. Ο Μότζι επέκτεινε σταδιακά τις επαφές του στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Έγινε ο μεγάλος φίλος της οικογένειας Πότσο, ιδιοκτήτες της Γουότφορντ και της Ουντινέζε. Δύο σύλλογοι με τους οποίους πολλαπλασιάζει τις προσφορές από το 2015.
Cashmaker
Νέες προοπτικές που αποπλανούν τους μεγάλους ηγέτες των βελγικών συλλόγων. Ο Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ της Άντερλεχτ και ο Michel Louwagie της Γάνδης (οι δύο άνδρες καλούν ο ένας τον άλλον κάθε πρωί) έχουν κάνει τον Μότζι Μπαγιάτ τον πράκτορα του… σπιτιού τους. Σχεδόν όλα τα αρχεία αυτών των δύο συλλόγων περνούν από τα χέρια του agent. Αυτό ισχύει και για τη Μουσκρόν (ο αθλητικός διευθυντής της ήταν κάποτε ένας από τους συνεργάτες του) και για τη Σαρλερουά. Μπριζ, Γκενκ, Κορτράικ, Λόκερεν, Μπέβερεν, Λέουβεν και άλλοι συνεργάζονται συχνά μαζί του. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2015, θα βάλει το… χεράκι του σε 28 μεταγραφές, σχεδόν κάθε δύο ημέρες.!
Τι είναι αυτό που γοητεύει περισσότερο του συλλόγους; Η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του να πουλάει καλά. Βοήθησε την Άντερλεχτ να αγγίξει περίπου τα 30 εκατομμύρια για την πώληση του Μίτροβιτς και του Μπεμπά στη Νιουκάστλ το 2015. Και το κέρδος της Γκενκ ύψους 35 εκατομμυρίων αυτό το καλοκαίρι; Και πάλι λόγω Μπαγιάτ. Κινείται με τέτοιο τρόπο, ικανό να εμφυσήσει στο μυαλό των υπευθύνων κάθε συλλόγου του βελγικού ποδοσφαίρου το εξής: «αν θέλετε να είστε πλούσιοι, είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε μαζί μου»!
Η Κλαμπ Μπριζ άλλαξε τελευταία συχνότητα. Μετά από μια μεγάλη μάχη μετά την αποχώρηση του Ναμπίλ Ντιράρ στο Μονακό το 2012 (ο Μπαγιάτ είχε απείλησε ακόμη και ότι θα καταγγείλει μονομερώς το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή), οι ηγέτες της ομάδας απευθύνθηκαν και πάλι σε εκείνον το 2015 για την πώληση του Όμπι Ουλαρέ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Γουότφορντ έφτασε με προσφορά 8 εκατομμυρίων δολαρίων για τον 19χρονο επιθετικό που σημείωσε μόνο 4 γκολ στο βελγικό πρωτάθλημα!
Όσον αφορά την Σταντάρ (μισεί τον Roland Duchâtelet), θα μπει και στα δικά της χωράφια του καλοκαίρι τοποθετώντας στον της τον Μισέλ Πρεντόμ. Ήταν αυτός που εγκατέστησε τα πάντα, ενώ ο Ρικάρντο Σα Πίντο ήταν ακόμα στη θέση του. Μετά την άφιξη του Πρεντόμ, ο Μπαγιάτ θα μεταφέρει επίσης και τον Ουλάρε.
Αυτός ο… τρόπον τινά στραγγαλισμός του βελγικού ποδόσφαιρο συχνά τον βάζει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ακόμα και αν είναι πανταχού παρών, όπως τον Ιανουάριο του 2017, όταν η Άντερλεχτ εμφανίζεται για τον Αντριάν Ντρεμπέλ, ενώ όλα ήταν σχεδόν τακτοποιημένα με τη Γάνδη. Ο Μότζι Μπαγιάτ συνεργάζεται τότε ταυτόχρονα με τη Γάνδη, τημ Άντερλεχτ και τον Ντρεμπέλ! Ένα αδύνατο τρίο. «Είναι ένα έργο εξισορρόπησης, αλλά αυτή η υπόθεση με δυσκόλεψε. Για μένα, θα ήταν ευκολότερο για τον Τρεμπέλ να υπογράψει στη Γάνδη … », αναγνώρισε αργότερα.
Κανείς όμως δεν ήρθε σε σύγκρουση μαζί του. Ο Μπαγιάτ είναι πολύ «κακός» για να είναι εχθρός τους σε πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Η εξαναγκαστική έξοδος του Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ από την Άντερλεχτ ήταν μια από τις σπάνιες δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες, ο διάδοχος Luc Devroe κέρδισε την άτυπη μάχη της διαδοχής.
Και ο πρόεδρος της Άντερλεχτ, Marc Coucke, δεν είναι ιδιαίτερα οπαδός του χαρακτήρα. Ο Μότζι βέβαια προσπάθησε να επιστρέψει στην ομάδα κατά την πρόσφατη μεταγραφική περίοδο. Μια προσπάθεια να ρίξει ξανά γέφυρες επικοινωνίας που σταμάτησε την Τετάρτη το πρωί όταν η δικαιοσύνη τον πήρε σήμερα από το πολυτελές του σπίτι…