Κίνα, ένα παράδειγμα προς αποφυγή

Κίνα, ένα παράδειγμα προς αποφυγή

Η Super League της Κίνας παραμένει μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι οι υπέρογκες δαπάνες και οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές δεν αποτελούν εγγύηση για βιώσιμη ανάπτυξη

Η ιστορία της Super League της Κίνας (CSL) αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς η υπερβολική εξάρτηση από πολυδάπανα μοντέλα ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση.

Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Όσκαρ, που αποχώρησε από τη Σανγκάη Πορτ μετά από οκτώ χρόνια, αντιπροσωπεύει την άνοδο και την πτώση της κινεζικής λίγκας, η οποία προσπάθησε να κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση μέσω υπέρογκων επενδύσεων σε αστέρες του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης: Ο Βεζένκοφ, ο Σλούκας και το απίστευτο με τον Ναν – Τα υψηλότερα συμβόλαια της Euroleague για τη σεζόν 2024/25

Η Χρυσή εποχή της ποδοσφαιρικής Κίνας ήταν γεμάτη επενδύσεις και μεταγραφές. Η CSL προσέλκυσε παγκόσμιους αστέρες όπως οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Κάρλος Τέβες και Χουλκ, με τεράστια συμβόλαια. Η περίοδος 2009-2017 σημαδεύτηκε από αύξηση 19.950% στις μεταγραφές, με την Κίνα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε δαπάνες.

Ο Όσκαρ ήταν το πρόσωπο αυτής της επένδυσης, με μεταγραφή 60 εκατ. ευρώ το 2017 και ετήσιο μισθό 24 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία αυτή δεν είχε διάρκεια, και η CSL κατέρρευσε λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων. Από το 2019, η Κίνα επέβαλε όριο 3 εκατ. ευρώ για ξένους παίκτες, αποτρέποντας νέες μεταγραφές μεγάλων αστέρων. Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε σοβαρή οικονομική ζημιά, με περισσότερους από 30 συλλόγους να διαλύονται. Ακολούθησε αποχώρηση Επενδυτών. Οι ιδιωτικοί χρηματοδότες, που στήριζαν την άνοδο της λίγκας, αποσύρθηκαν.

Η Γκουανγκζού FC, κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ασίας, δεν δήλωσε συμμετοχή για την επόμενη σεζόν, αφήνοντας μόνο τρεις συλλόγους από την αρχική Jia-A (1994) σε λειτουργία. Η διάλυση αυτών των ιστορικών συλλόγων συμβολίζει την αποτυχία του αρχικού μοντέλου ανάπτυξης.

Άλλες λίγκες, όπως η Σαουδική Pro League και η MLS, φαίνεται πως έμαθαν από την αποτυχία της Κίνας. Η Σαουδική Αραβία επενδύει σε αστέρες, αλλά με μακροχρόνιο πλάνο και κρατική στήριξη.

Η αμερικάνικη MLS επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, αναπτύσσοντας τοπικό ταλέντο και σταδιακά εισάγοντας διεθνείς παίκτες.

Η Κίνα σχεδιάζει να ανασυγκροτήσει το ποδόσφαιρο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αρχικά με διαχωρισμό της διοίκησης της CFA από τη διαχείριση της CSL. Παράλληλα, προγραμματίζει επενδύσεις στη Νεολαία και ενίσχυση των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Ανάμεσα στους μακροπρόθεσμους στόχους είναι η συμμετοχή και διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου έως το 2050. Η Super League της Κίνας παραμένει μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι οι υπέρογκες δαπάνες και οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές δεν αποτελούν εγγύηση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τόνισε πως «δεν υπάρχουν συντομεύσεις, μόνο σκληρή δουλειά». Αν η Κίνα επιθυμεί να αποκτήσει θέση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πρέπει να επενδύσει σε μακροχρόνιες λύσεις και να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε νεόπλουτο των σπορ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ