Η άνοδος και η πτώση του κινεζικού ποδοσφαίρου: Το τραγικό τέλος ενός ονείρου (vids+pics)

Η άνοδος και η πτώση του κινεζικού ποδοσφαίρου: Το τραγικό τέλος ενός ονείρου (vids+pics)

Από τον Λίπι των 10 εκατ. ετησίως και τις μεταγραφές σούπερ σταρ παγκοσμίου επιπέδου, στην κατάρρευση, τη διάλυση ομάδων και την εγκατάλειψη σταδίων 60.000 θέσεων.

Τον Μάιο του 2012 η Γκουανζού Εβεργκράντε ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μαρσέλο Λίπι, με τον ετήσιο μισθό του Ιταλού προπονητή να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Η άφιξη του πολύπειρου τεχνικού στην Κίνα σηματοδότησε μια νέα εποχή για το εγχώριο ποδόσφαιρο, με τις ομάδες τα επόμενα χρόνια να σπαταλούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να προσελκύουν παίκτες, αλλά και προπονητές παγκοσμίου επιπέδου.

Διαβάστε επίσης: Έκανε το αυτονότητο ο Καρβαλιάλ…

Ποδοσφαιριστές όπως ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, Οσκαρ, ο οποίος αμειβόταν από την Σανγκάη με μισό εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα, με την κινέζικη ομάδα να παίρνει επίσης και τον Χουλκ από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έναντι περίπου 50 εκατ. δολαρίων.

Το διάστημα της άνθισης του κινεζικού ποδοσφαίρου μετακόμισαν στη χώρα της Ασίας οι Κάρλος Τέβες, Ντεμπά Μπα, Ζερβίνιο, Ρότζερ Μαρτίνες, Παουλίνιο, Ιγκάλο, Αλεξ Βίτσελ, Αλεξάντρε Πάτο, Τζόναθαν Σοριάνο, Ταλίσκα, Γιανίκ Καράσκο, Αλεξ Τεξέιρα και Ραμίρες. Οι δύο τελευταίοι για την Γιανγκσού, η οποία το 2019 πρόσφερε το ποσό του 1 εκατ. λιρών την εβδομάδα στον Γκάρεθ Μπέιλ για να δελεάσει τον Ουαλό σούπερ σταρ να μετακομίσει στην Κίνα, χωρίς, όμως τελικά να καταφέρει να τον πείσει να πει το πολυπόθητο «ναι».

Το ίδιο διάστημα (2015) μετακόμισε στην Κίνα ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, με τον Βραζιλιάνο να ακολουθεί τα βήματα του Μαρσέλο Λίπι και να εντάσσεται στο μεγαλόπνοο πλάνο του προέδρου της χώρας, Σι Τζιπίνγκ, για την αναβάθμιση του κινέζικου ποδοσφαίρου, έχοντας ως κύριο στόχο του την ανάληψη και τη διεξαγωγή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα.

Οι μεγάλες επενδύσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις, οι μεταγραφές παικτών παγκοσμίου επιπέδου και οι προσλήψεις προπονητών όπως οι Λίπι και Σκολάρι όμως αποδείχθηκαν… μάταιος κόπος, καθώς ουδέποτε η Κίνα κατάφερε να τα αξιοποιήσει και να πείσει τη FIFA ότι πρέπει να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως ήθελε διακαώς ο Σι Τζιπίνγκ.

Γρήγορα άρχισε η πτώση.

Οι σύλλογοι αδυνατούσαν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και μοιραία άρχισαν τα προβλήματα. Οι παίκτες και οι προπονητές άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα, με τον κορωνοϊό να δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο κινέζικο ποδόσφαιρο. Μια από τις ομάδες που κατέρρευσαν είναι η Γιανγκσού των Ραμίρες και Αλεξ Τεξέιρα, που το 2019 είχε φτάσει να προσφέρει ένα μυθικό συμβόλαιο στον Γκάρεθ Μπέιλ.

Η Γιανγκσού κατέρρευσε οικονομικά και το 2021 πέρασε οριστικά στην ιστορία, αφού δεν μπορούσε πλέον να καλύψει ούτε καν τα πάγια έξοδά της. Η κινέζικη ομάδα αναγκάστηκε μάλιστα να δημοπρατήσει ακόμα και το πούλμαν της, για να καταφέρει να βρει χρήματα.

Η Γιανγκσού είχε ως έδρα της το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Ναντζίνγκ, το οποίο έχει χωρητικότητα 61.443 θέσεων. Ενα γήπεδο που είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, καθώς μετά τη διάλυση της Γιανγκσού και την υποβάθμιση του κινεζικού ποδοσφαίρου δεν διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου.

Ένα στάδιο, που σηματοδότησε την άνοδο του εγχώριου αθλητισμού και πλέον στέκει εκεί για να δείχνει το τραγικό τέλος του ονείρου του Σι Τζιπίνγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ