Κριστιάνο Ρονάλντο: Γιατί μπορεί να κληθεί να πληρώσει 1 δισ. δολάρια

Κριστιάνο Ρονάλντο: Γιατί μπορεί να κληθεί να πληρώσει 1 δισ. δολάρια

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την έγκριση άχρηστων NFT

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τους πιο «εμπορικούς» και διάσημους αθλητές στον κόσμο μπλέκει με την δικαιοσύνη. Ονομάστηκε πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο από το Forbes το 2016, το 2017 και το 2023. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής και ο τρίτος αθλητής που κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην καριέρα του. Και τα χρήματα αυτά μάλλον θα τα χρειαστεί.

Ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προώθηση του Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Φλόριντα, ανέφερε ότι ο Ρονάλντο «προώθησε, βοήθησε και/ή συμμετείχε ενεργά στην προσφορά και την πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων σε συντονισμό με την Binance», συμπεριλαμβανομένης της πώλησης NFT που απεικόνιζαν τον ίδιο, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες σε επενδυτές.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Ρονάλντο συνεργάστηκε με την Binance για να πουλήσει μοναδικά NFT που απεικονίζουν «μια εμβληματική στιγμή του Ρονάλντο που απαθανατίστηκε με τη μορφή ψηφιακού καταστατικού», δήλωσε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της με μεγάλη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του.

Όπως εξηγεί το CNN, τα NFT είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα που έγινε κυρίαρχο, μετατρέποντας ουσιαστικά τα ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα σε μοναδικά, επαληθεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που είναι εύκολο να διαπραγματευτούν στο blockchain.

Η μήνυση κατηγορεί τον Ρονάλντο ότι έκανε «παραπλανητικές δηλώσεις» και ότι «επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν το όνομα και η ομοιότητα του σε σχέση με τις παραπλανητικές δηλώσεις της Binance σε προωθητικές ενέργειες του προϊόντος της», ιδίως πουλώντας μη εγγεγραμμένους τίτλους κρυπτονομισμάτων επιρρεπή σε άγρια αστάθεια.

Οι ενάγοντες κατηγορούν επίσης τον Ρονάλντο ότι δεν αποκάλυψε «τη μορφή ή το ποσό της αποζημίωσής του από την Binance», πράγμα που απαιτείται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ, και ισχυρίζονται ότι η Binance και ο Ρονάλντο «ήξεραν ότι αυτές οι διαφημίσεις στόχευαν καταναλωτές που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα κρυπονομίσματα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ είπε ότι οι διασημότητες πρέπει «να αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσα πληρώνεστε για να προωθήσουν τις επενδύσεις σε τίτλους», ανέφερε η αγωγή. Η SEC επέβαλε στην Κιμ Καρντάσιαν πρόστιμο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι για παρόμοιο θέμα.

Η ομαδική αγωγή αφορά ένα «ποσό που υπερβαίνει» το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκεκριμένα, ο Ρονάλντο εξακολουθεί να προωθεί την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης μιας διαφήμισης Binance μόλις στις 28 Νοεμβρίου στον λογαριασμό του στο X, ο οποίος έχει 110 εκατομμύρια ακόλουθους.

Μηνύσεις διασημοτήτων

Στο στόχαστρο παρόμοιων αγωγών έχουν μπει και άλλες διασημότητες. Ο Τομ Μπρέιντι, η Ζιζέλ Μπούντχεν και άλλοι μηνύθηκαν πέρυσι από επενδυτή FTX για την υποστήριξή τους στην πλέον ανενεργή πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι αυτά τα δημόσια πρόσωπα δεν αποκάλυψαν σωστά τη δική τους εμπλοκή με ψηφιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Μπρέιντι, η Μπούντχεν και άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και ζήτησαν να απορριφθεί η υπόθεση.

Η Καρντάσιαν και ο Φλόιντ Μεριγουέδερ Τζούνιορ, επίσης αντιμετώπισαν αγωγή για κρυπτονομίσματα στις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με την οποία στελέχη του κρυπτονομίσματος EthereumMax συνέπραξαν με διασημότητες για να δελεάσουν τους επενδυτές να αγοράσουν το διακριτικό EMax, αυξάνοντας την τιμή του και επιτρέποντάς τους να πουλήσουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα αποκομίζοντας κέρδος. Η μήνυση απορρίφθηκε αργότερα από ομοσπονδιακό δικαστή, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν σαφές ότι οι επενδυτές που έκαναν μήνυση είδαν πράγματι τις διαφημίσεις.

Η διαφήμιση κρυπτονομισμάτων έχει διαφορετικές συνέπειες από ό,τι, για παράδειγμα, το πλασάρισμα ενός αθλητικού ποτού ή αθλητικών ρούχων, είπε στο CNN ο Τσαρλς Γουάιτχεντ, καθηγητής στη Νομική Σχολή Κορνέλ.

«Η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου που είναι ένα χρηματοοικονομικό μέσο… δεν είναι το ίδιο πράγμα με την προώθηση αθλητικών παπουτσιών», είπε ο Γουάιτχεντ. «Όλες αυτές οι διασημότητες που τρέχουν και κάνουν αυτού του είδους τις χορηγίες θα πρέπει να σταματήσουν και να ρωτήσουν έναν δικηγόρο αξιών».

πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ