IFAB: Ο «άγνωστος» παράγοντας του ποδοσφαίρου-Τι είναι και πως λειτουργεί

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), αρμόδιο για τους «Κανόνες του Παιχνιδιού», τους τελευταίους μήνες έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται για μια πρώτη σοβαρή αναθεώρηση του VAR, μετά την εισαγωγή του στο ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για την εισαγωγή ενός ημι-αυτόματου συστήματος ανίχνευσης οφσάιντ που θα χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα πρωταθλήματα από την επόμενη σεζόν. Ήδη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, δοκίμάστηκε το εν λόγω σύστημα, αλλά δεν άρεσε σε αρκετές ευρωπαϊκές Λίγκες.

Διαβάστε επίσης: Σε απολογία από την UEFA o Πακετά λόγω του προκλητικού πανηγυρισμού στο ματς με τον Ολυμπιακό

Ποιό είναι όμως το IFAB, που είναι αρμόδιο για τους κανόνες του ποδοσφαίρου, ή όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, «Rules of the Game» (Κανόνες του Παιχνιδιού).

Ποιο είναι το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και πως λειτουργεί

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τους «Κανόνες του Παιχνιδιού». Αποτελείται από τις τέσσερις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλική, Σκωτσέζικη, Ουαλική, Ιρλανδική), οι οποίες ήταν οι πρώτες που δημιουργήθηκαν.

Μέλος είναι και η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), η οποία έχει τέσσερις ψήφους, όταν από μία έχουν οι υπόλοιπες ομοσπονδίες-μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, μία για να αποφασίσει για πιθανές αλλαγές στους κανόνες του και μία για να συζητήσει για τις εσωτερικές του υποθέσεις.

Δεν θεσμοθετεί απλά, αποφασίζει και… διατάζει

Πριν λίγο καιρό, η Premier League είχε ζητήσει, να μπορεί να δίνει τον ήχο του VAR, live στο γήπεδο και στην τηλεόραση, την ώρα που οι διατητές αποφασίζουν για μία φάση που συνέβη. Ο διευθύνων σύμβουλος της IFAB, Λούκας Μπρουντ, μίλησε στο BBC και ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το αίτημα της αγγλικής Λίγκας.

«Λέω κατηγορηματικά όχι,οι φίλαθλοι δεν πρέπει να ενημερώνονται «ζωντανά». Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μιλάνε ταυτόχρονα και θα ήταν αντιπαραγωγικό για οποιονδήποτε να ακούσει όλες αυτές τις φωνές που μιλάνε μεταξύ τους. Επικρατεί χάος.

Δώσαμε το πράσινο φως για να δοκιμάσουμε την επακόλουθη δημοσίευση των αποφάσεων αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε «ζωντανή» επικοινωνία στο κοινό όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ράγκμπι γιατί είναι δύο διαφορετικά αθλήματα», δίνοντας το στίγμα του πως λειτουργεί το IFAB.

Οι αποφάσεις και οι τροποποιήσεις των τελευταίων μηνών

Τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας στα «χέρια» του πρόταση ώστε να δοκιμάσει τις προσωρινές αλλαγές παικτών, σε περιπτώσεις τραυματισμών στο κεφάλι, το IFAB, αποφάσισε πως δεν θα προχωρήσει σε αυτή την δοκιμή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε δηλώσεις του στην συνέντευξη τύπου, «η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών των συλλόγων, είναι υπέρ των μόνιμων αλλαγών και όχι των προσωρινών. Με βάση την ιατρική πείρα τους, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύεται η υγεία του παίκτη».

Οι τροποποιήσεις της σεζόν 2023-24:

  • Άρθρο 3: Γκολ που σημειώθηκε με επιπλέον άτομο στον αγωνιστικό χώρο. Ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το μη εξουσιοδοτημένο άτομο ήταν: Ενας παίκτης, αναπληρωματικός, παίκτης που αντικαταστάθηκε, παίκτης που αποβλήθηκε ή μέλος του προπονητικού επιτελείου της ομάδας που σημείωσε το γκολ, θα ξαναρχίσει το παιχνίδι με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από τη θέση του μη εξουσιοδοτημένου ατόμου.
  • Άρθρο 6: Το καθήκον του εφεδρικού βοηθού διαιτητή θα είναι να αντικαταστήσει έναν βοηθό διαιτητή ή έναν τέταρτο διαιτητή ή έναν πρόσθετο βοηθό διαιτητή που δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του και να βοηθά τον κύριο διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα μέλη της ομάδας διαιτησίας στο γήπεδο.
  • Άρθρο 7: Οι πανηγυρισμοί γκολ γίνονται ξεχωριστό στοιχείο στη λίστα των λόγων απώλειας χρόνου για τους οποίους ο διαιτητής μπορεί να παρατείνει κάθε περίοδο του παιχνιδιού.
  • Άρθρο 10: Οι προειδοποιήσεις και οι επιπλήξεις που επιβάλλονται σε παίκτες και μέλη του προπονητικού επιτελείου κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία των πέναλτι. Παράλληλα, στον κανονισμό υπήρχε ο όρος «λάκτισμα» ο οποίος αντικαθίσταται με τον όρο «πέναλτι», μιας και ο πρώτος ήταν ξεπερασμένος.
  • Άρθρο 11: Ενας παίκτης σε θέση οφσάιντ που λαμβάνει την μπάλα από έναν αντίπαλο που εσκεμμένα έπαιξε την μπάλα, συμπεριλαμβανομένου του σκόπιμου παιχνιδιού με χέρι, δεν θεωρείται ότι κέρδισε πλεονέκτημα, εκτός εάν ήταν σκόπιμη απόκρουση από οποιονδήποτε αντίπαλο. Εάν η πάσα, η προσπάθεια να αποκτήσει την κατοχή ή η απομάκρυνση από τον παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ανακριβής ή ανεπιτυχής, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο παίκτης «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα.
  • Άρθρο 12: Υπάρχουν διάφορες ενέργειες στις οποίες ένας παίκτης θα προειδοποιηθεί για αντιαθλητική συμπεριφορά, όπως: Να αγγίξει την μπάλα με το χέρι για να εμποδίσει ή να αποτρέψει την εξέλιξη μιας πολλά υποσχόμενης επίθεσης. Διάπραξη οποιασδήποτε άλλης παράβασης που παρεμποδίζει μια πολλά υποσχόμενη επίθεση ή αποφεύγεται, εκτός εάν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για παράβαση που έχει σκοπό να παίξει την μπάλα. ή για πρόκληση για την μπάλα.
  • Άρθρο 14: Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να αποσπά παράνομα την προσοχή του παίκτη, π.χ. δεν θα καθυστερήσει την εκτέλεση του πέναλτι ούτε θα αγγίξει τα δοκάρια ή το δίχτυ του τέρματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τις αποφάσεις του IFAB, αλλά και γενικότερα τους κανονισμούς τους ποδοσφαίρου υπάρχει επίσημη εφαρμογή για τα κινητά, η οποία διατίθεται δωρεάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από