Βίοι παράλληλοι: Μοχάμεντ Σαλάχ – Αμρ Ουάρντα (pic, vids)

Βίοι παράλληλοι: Μοχάμεντ Σαλάχ – Αμρ Ουάρντα (pic, vids)

Αμρ Ουάρντα και Μοχάμεντ Σαλάχ. Δύο διεθνείς Αιγύπτιοι άσοι με κοινό σημείο αναφοράς τη σεζόν 2017-2018 και το επικείμενο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν η Αίγυπτος πήρε την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας (με χρυσό σκόρερ τον Μοχάμεντ Σαλάχ που σκόραρε από την άσπρη βούλα στις καθυστερήσεις και διαμόρφωσε το τελικό 2-1 επί του Κονγκό). Ένα κράτος πήρε φωτιά εκείνο το βράδυ. Έκτοτε μετράει αντίστροφα. Δεν είναι και λίγο για εκείνους να βλέπουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας να παίρνει το εισιτήριο για την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου 28 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στην τελική φάση της διοργάνωσης. Το 1990, στα γήπεδα της Ιταλίας ήταν η τελευταία φορά, που οι «Φαραώ» δήλωσαν παρόντες σε τελική φάση Μουντιάλ.

Η «Βασίλισσα» του Αραβικού Κόσμου. Η Αίγυπτος με τις Πυραμίδες της Γκίζα, τη Σφίγγα, το Σπίτι του Καβάφη, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Καρδιοχτυπά για ένα μόνο γεγονός. Την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πιο πριν θα αρκεστεί στα φιλικά προετοιμασίας…

… σήμερα (27/03) η Αίγυπτος θα βρει απέναντί της το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Εθνική δεν τα κατάφερε. Η βαριά ήττα από την Κροατία στο Ζάγκρεμπ της στέρησε την ευκαιρία να παρευρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι. Οι απανταχού Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι έχουν όμως κάποιους λόγους να στρέψουν το βλέμμα στους Φαραώ. Για παράδειγμα ο προπονητής τους, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος έχει θητεύσει στην Ελλάδα και τον Άρη τη διετία 2009-2011. Ο γυμναστής της ομάδας Αντώνης Σαριόγλου. Ο άσος του Ατρόμητου, ο MVP του φετινού πρωταθλήματος, το ποδόσφαιρο μέσα στο (μη) ποδόσφαιρό μας, Αμρ Ουάρντα.

Με αφορμή την εν λόγω φιλική αναμέτρηση Αιγύπτου – Ελλάδας, to10.gr σας παρουσιάζει τους βίους… παράλληλους του Σαλάχ των φτωχών και του Ουάρντα των πλουσίων. Ή πιο απλά του επιθετικού της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ και του εξτρέμ του Ατρόμητου Αμρ Ουάρντα.

Βίος Ουάρντα

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 17 Σεπτεμβρίου του 1993. Ο μικρός Αμρ γνωρίστηκε με τον αθλητισμό μέσω του μπάσκετ, ένεκα του πατέρα του, Μετχάντ, που ήταν διεθνής μπασκετμπολίστας και είχε αναλάβει να τον προπονεί. Μέχρι που μαγεύτηκε από τον αξεπέραστο Ζινεντίν Ζιντάν. «Μπαμπά, θέλω να σταματήσω το μπάσκετ. Θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής. Δες αυτόν τον παίκτη…»

Πήρε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά μαθήματα στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ Αλεξάνδρειας και λίγο αργότερα η Αλ Αχλί, τον ενέταξε στις Ακαδημίες της. Στη συνέχεια προωθήθηκε στην μεγάλη ομάδα, πρόλαβε να κάνει ντεμπούτο και να σημειώσει ένα γκολ, πριν παραχωρήθηκε δανεικός στην Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας, εκείνη ήταν η τελευταία του χρονιά στην αφρικανική ήπειρο. Επόμενος σταθμός της καριέρας του, o Παναιτωλικός. Με τα Καναρίνια ο Αιγύπτιος έκλεψε τις εντυπώσεις και τον Οκτώβριο του 2015 κέρδισε μία θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Ο ΠΑΟΚ θα τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2017, μα θα τον παραχωρήσει στην Φεϊρένσε υπό τη μορφή δανεισμού αδυνατώντας να τον κοντρολάρει και να τον πειθαρχήσει. Από την Πορτογαλία θα φύγει κακήν κακώς. Η Record τον «δικάζει» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο νεαρός άσος εμπλέκεται σε ερωτικό σκάνδαλο». Επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Ατρόμητος ζητά από τον Δικέφαλο του Βορρά να τον παραχωρήσει για έναν χρόνο δανεικό. Το αίτημα του ικανοποιείται και στο Περιστέρι ο Αμρ Ουάρντα πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Η επιβράβευση δεν άργησε να έρθει. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ τον καλεί στην Εθνική ομάδα της Αιγύπτου, για τα φιλικά προετοιμασίας με την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Εκεί βρήκε τον συμπατριώτη του, τον κορυφαίο Αφρικανό ποδοσφαιριστή για το 2017, το αστέρι της φετινής Λίβερπουλ, τον κορυφαίο σκόρερ της Premier League Μοχάμεντ Σαλάχ.

Βίος Μοχάμεντ

Γεννήθηκε στην πόλη Ναγκρίγκ στο Κυβερνείο Γαρμπία της Αιγύπτου στις 15 Ιουνίου του 1992. Ένα περίπου χρόνο πριν έρθει στον κόσμο ο Αμρ. Από το 2006 εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Ελ Μοκαουλούν. Από το 2010 βρήκε τη θέση του και στην μεγάλη ομάδα του συλλόγου. Το 2012 έστρεψε τα βλέμματα πάνω του όταν σε μία φιλική αναμέτρηση της εθνικής Αιγύπτου Κ23 κόντρα στην ελβετική Βασιλεία πέτυχε δύο γκολ σε ένα ημίχρονο. Η αρχή είχε γίνει. Ο Μο στα 20 του κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του μετακομίζοντας στην Ελβετία για να φορέσει τη φανέλα της Βασιλείας.

Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα η Τσέλσι τον κάνει κάτοικο Λονδίνου έχοντας πάρει γερή δόση των ικανοτήτων του. Ο Αιγύπτιος, όμως, δεν είχε θέση στα πλάνα του Ζοζέ Μουρίνιο οποίος δεν άργησε να του ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Η απόκτηση του Χουάν Κουαδράδο έκανε τον Μο «αναλώσιμο», απλώς ένα μέρος του «deal». Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Φιορεντίνα. Στο Αρτέμιο Φράνκι αναγεννήθηκε. Η Αιώνια Πόλη και η Ρόμα ακολούθησαν (δανεισμός με οψιόν αγοράς η οποία και ενεργοποιήθηκε) αφού ο Πορτογάλος τεχνικός των Μπλε του Λονδίνου συνέχισε να αρνείται το προφανές: ο Αιγύπτιος άσος ήταν ένα πολύτιμο πολυ-εργαλείο. Η Λίβερπουλ το διέκρινε. Δαπάνησε 45 εκατομμύρια για να τον εντάξει στο δυναμικό της το καλοκαίρι και έχει δικαιωθεί πλήρως αφού ο Αιγύπτιος δεν σταματάει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο αγαπημένος Μο της Κόκκινης κερκίδας, έχει σκοράρει ήδη 33 γκολ για την Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις περισσότερα από όσα έχει πετύχει οποιοσδήποτε άλλος παίκτης στην παρθενική του σεζόν με την ομάδα του Μέρσισαϊντ. Μόνο τον Φλεβάρη ήταν ο παίκτης που είχε συμμετοχή σε περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο παίκτη του αγγλικού πρωταθλήματος (4 γκολ, 2 ασίστ). Είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ιστορία της Premier League που καταφέρνει σε μία σεζόν να πετύχει 20 γκολ με το αριστερό πόδι. Έχει φτάσει αισίως τα 28 τέρματα σε 30 αγωνιστικές και κυνηγάει τα 31 γκολ που είχαν πετύχει οι Άλαν Σίρερ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λουίς Σουάρες σε 38 συμμετοχές.

Η παραλληλία

Ναι, είναι μάλλον υπερβολή να γίνει καθαρή σύγκριση των δύο βιρτουόζων ποδοσφαιριστών. Είναι βέβαια η παρόμοια κόμη, το αέρινο στυλ παιχνιδιού, ο τρόπος που αρέσκονται να κινούνται έξω από την περιοχή και φυσικά η κοινή τους καταγωγή. Ωστόσο πέραν αυτών, έχουν χαράξει διαφορετικά μονοπάτια στον χάρτη του ποδοσφαίρου. Αυτό που θα τους ενώνει όμως πάντα είναι η στιγμή της εκτόξευσής τους. Αμφότεροι θα αναπτύξουν σε ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής τους ζωής τη σεζόν 2017-2018. Είναι η χρονιά της αγωνιστική τους έκρηξης, η χρονιά τους. Έχουν ήδη κάνει ρεκόρ καριέρας (Ουάρντα: 11 γκολ σε 25 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο – Σαλάχ: 36 γκολ σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις), την οποία και οι δύο θέλουν να εξαργυρώσουν με ένα αντίστοιχα καλό Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι, υπερασπιζόμενοι τη φανέλα της χώρας τους. Σαν φίλοι, συγκάτοικοι. Ο Ουάρντα των πλουσίων κι ο Σαλάχ των φτωχών.

Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για το μεγάλο όνειρο, προέχει μία στάση. Η φιλική αναμέτρηση της Αιγύπτου κόντρα στον αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εκεί που ο Ουάρντα θα δει πολλές γνώριμες φυσιογνωμίες, εκεί που ο Σαλάχ θα δώσει ακόμα μία φορά το χέρι του στον Ορέστη Καρνέζη. Θα χαιρετήσει τους πάλαι ποτέ συμπαίκτες του στη Ρόμα Βασίλη Τοροσίδη και Κώστα Μανωλά και ύστερα ο συγκάτοικος του θα του πει ιστορίες από το ελληνικό πρωτάθλημα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ